Skip to navigation Skip to main content

De 5 mooiste meren van Oberösterreich

Mondsee
© Oberösterreich Tourismus / MondseeIrrsee / Michael Grössinger

Oberösterreich is de meest noordelijke deelstaat van Oostenrijk. Het gebied wordt afgeschermd door het Bohemer Woud in het noorden en het Dachsteinmassief in het zuiden. In het rustige, onontdekte Oberösterreich liggen tal van meren die zich uitstekend lenen voor recreatie. Laat de meren van Tirol en Karinthië eens rechts liggen en kies voor een zomervakantie aan één van de prachtige meren in Oberösterreich.

Meren in Oberösterreich

Het merengebied van Oberösterreich ligt ten oosten van Salzburg, in de regio Salzkammergut. Dit gebied omvat grotendeels het stroomgebied van de Traun, een zijrivier van de Donau, en wordt gekenmerkt door een afwisselend landschap. Er zijn hoge bergen, uitgestrekte bossen, mijnen waar zout in werd gewonnen en pittoreske dorpjes. In het Salzkammergut liggen tal van meren die zich uitstekend lenen voor watersport en recreatie. Maak een boottochtje, gooi je hengel uit of neem samen met de familie een duik in het warme water. Ook een meerdaagse trip langs de diverse meren is de moeite meer dan waard.

1. Attersee

De Attersee is met een oppervlakte van 45 km2 één van de grootste meren van Oostenrijk. Daarnaast is het meer ook nog eens maximaal 171 meter diep, wat het zeer geschikt maakt voor duikers. Het turquoise-blauwe water van de Attersee trekt niet alleen duikers aan, maar ook zeilers en surfers. De ‘Rosenwind’ van de Attersee, een stevige wind vanuit het noordoosten, is bij veel watersporters bekend. Aan de oevers van de Attersee liggen diverse zandstranden en tijdens de zomermaanden kan de temperatuur van het water oplopen tot 25 °C. Populaire bestemmingen voor een vakantie rond de Attersee zijn Seewalchen, Nussdorf, Weyregg en Attersee.

Attersee
© Oberösterreich TourismusGmbH / Karolin Pernegger:

2. Hallstätter See

In het Salzkammergut, hét merengebied van Oostenrijk, liggen maar liefst 76 meren. De Hallstätter See is misschien wel één van de bekendste, gezien het feit dat het veelvuldig gefotografeerde plaatsje Hallstatt hier aan de oevers ligt. Dit meer ligt op een hoogte van 508 meter en is 125 meter diep. Er zwemt bijzonder veel vis en ook kanoën, raften en duiken is hier goed mogelijk. De Hallstätter See is een van de 10 Oostenrijkse plekken die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst prijkt. Populaire bestemmingen voor een vakantie rond de Hallstätter See zijn Hallstatt, Bad Goisern en Obertraun.

World Heritage Skywalk
© Tourismusverband Inneres Salzkammergut / Edwin Husic

3. Fuschlsee

De Fuschlsee is niet heel bekend bij het grote publiek en ligt als het ware in de achtertuin van Salzburg (45 min.). Toch heeft dit meer het nodige te bieden en diverse bezienswaardigheden. Zo is aan de oever van de Fuschlsee het hoofdkantoor van Red Bull gevestigd. Slot Fuschl, dat helaas niet te bezichtigen is, fungeerde als decor voor de filmtrilogie van Sissi. Aan de Fuschlsee ligt een uitgebreid strand met pontons en glijbaantjes. Een ideaal toevluchtsoord wanneer je even aan de drukte van de stad wil ontsnappen. Populaire bestemmingen aan de Fuschlsee zijn Fuschl am See en Schober-Seewinkl.

4. Traunsee

De Traunsee wordt omgeven door machtige bergen en heeft een perfecte waterkwaliteit. Met een diepte van 191 meter is de Traunsee het diepste meer in Oostenrijk. De oostelijke oever wordt afgeschermd door steile, ruige bergen, terwijl de overzijde zich juist kenmerkt door heuvels en weilanden. Watersporten, zoals zeilen, surfen, waterskiën, duiken en roeien zijn hier goed mogelijk. Populaire bestemmingen aan de Traunsee zijn Ebensee, Gmunden en Traunkirchen.

Traunsee
© Oberösterreich Tourismus GmbH / Nicole Kubiak

5. Mondsee

De Mondsee is het warmste meer van Oberösterreich. De watertemperatuur kan hier in juli en augustus oplopen tot 26 °C. Een ideale plek om van het water van de Mondsee te genieten is het Alpenseebad Mondsee. Hier vind je stranden, waterglijbanen, duikplanken en tal van andere voorzieningen om van een heerlijke stranddag aan de Mondsee te genieten. Aan de noordoever van het meer ligt het gelijknamige plaatsje Mondsee, dat bekendstaat om de Basilika Mondsee. Deze kerk werd in het jaar 1470 gebouwd en voor de film ‘The Sound of Music’ gebruikt als filmlocatie. Populaire bestemmingen aan de Mondsee zijn Mondsee, Loibichl en Eisenaueralm.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.