Skip to navigation Skip to main content

Wandeling op de Schober (1328 m) in Salzkammergut

Schober Salzkammergut

Wandelen in de regio Salzkammergut? Wij kunnen je de wandeling naar de Schober, de huisberg van Fuschl, aanraden! De korte klim naar de 1328 meter hoge berg is uitdagend, maar eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht op zeven meren. Je kunt de wandeling richting de top op meerdere punten starten. Wij nemen de wandelingen naar de Schober en de nabijgelegen Frauenkopf vanuit Wartenfels onder de loep.

Uitdagende bergwandeling op de Schober

De geringe hoogte en de zonnige ligging van deze wandeling zorgen dat je deze twee toppen van vroeg in het voorjaar tot diep in de herfst kunt bereiken, zonder door de sneeuw te moeten ploeteren. De wandeling naar de Schober begint in Thalgau, Fuschgl of bij Forsthaus Wartenfels. Vanaf de laatste plek is de wandeling het kortst (400 hoogtemeters, 1 uur). De wandeling is zeer afwisselend omdat je bij het afdalen voor een andere route kunt kiezen. Ook kun je gemakkelijk een tweede top, de Frauenkopf (1303 m), aan je wandeling toevoegen. 

Salzkammergut
© Spalder Media Group
Links de Mondsee en Attersee, rechts de Wolfgangsee en in het midden de Schafberg. Wat een uitzicht!

Routebeschrijving: beklimming via de ruïnes van Wartenfels

Het startpunt van onze wandeling is de parkeerplaats bij Forsthaus Wartenfels. Na een paar minuten wandelen door het bos bereik je de ruïnes van Wartenfels, waar je al een voorproefje krijgt van het uitzicht op de bergen. Vanaf de ruines leidt het pad via verschillende niveaus naar de top. Hoe hoger je komt, hoe uitdagender en steiler het pad. Sommige stukken zijn zelfs voorzien van touwen en ijzeren treden. ‘Trittsicherheit’ en geen hoogtevrees zijn daarom absoluut noodzakelijk. Onderweg wordt je inspanning al beloond. Het bos wordt steeds dunner en al snel geniet je van het uitzicht op de Fuschlsee. Vlak voor de top krijg je te maken met de meest uitdagende passage, hier is het klauteren geblazen.

Prachtig uitzicht vanaf de top van de Schober

Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over de uitlopers van de Alpen en de vele meren van de Salzkammergut. Dit prachtige 360 graden uitzicht is een van de redenen waarom veel locals hier al vroeg in de ochtend naartoe gaan voor de zonsopkomst of laat in de avond voor de zonsondergang.

Goed om te weten: op de top van de Schober is voldoende ruimte voor een picknick en het maken van foto’s.

Routebeschrijving: afdaling over de Frauenkopf

Vanaf de top ontdek je al snel het Schoberhaus, een schuilhut die net wat lager ligt. De afdaling gaat langs deze hut, waarna de beklimming van de laatste meters naar de Frauenkopf al snel volgen. Na ongeveer tien minuten kun je alweer het behalen van een bergtop vieren. Vanaf de Frauenkopf gaat het definitief bergafwaarts, ook nu krijg je weer te maken met steile trappen en veel bochten. Het wandelpad brengt je terug naar het startpunt bij Forsthaus Wartenfels. Je kunt hier uitstekend eten en drinken, dus gun jezelf dat vooral!

Praktische informatie over de wandeling naar de Schober

Start: ruïne Wartenfels, Fuschl am See
Lengte: 3,5 km | Duur: 1:45 uur | Hoogtemeters: 400 m
Moeilijkheidsgraad: meer dan gemiddeld, ‘trittsicherheit’ is een vereiste
Beste periode: voorjaar en herfst (in de zomer kan het druk zijn)
Goed om te weten: de ruïnes van Wartenfels stammen uit 1267 en werden verwoest tijdens de Boerenoorlogen van 1525-26.
Horeca: Forsthaus Wartenfels

Meer informatie over de Fuschlsee regio

De bergachtige regio rond de Fuschlsee telt vele meren en strekt zich uit over de deelstaten Salzburg, Oberösterreich en Steiermark. Fuschl am See ligt niet ver van Salzburg en ligt op de grens tussen de hoge Alpen en de uitlopers van dit gebergte. Het hoofdkantoor van Red Bull en een van de beroemdste hotels van Oostenrijk, Hotel Fuschlsee, bevinden zich in het dorp. Niet alleen voor wandelvakanties en ontspanning zit je hier goed, de regio is ook populair bij fietsers. Er zijn tal van mooie routes voor wielrenners en mountainbikers. Tijdens de wintermaanden is het rustiger rond de Fuschlsee, omdat er geen groot skigebied is in de omgeving. Wel kun je hier uitstekend winterwandelen en langlaufen.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.