Skip to navigation Skip to main content

'Eindelijk weer in de bergen toer': live vanuit de Tiroler Zugspitz Arena

52445 - 'Eindelijk weer in de bergen toer': live vanuit de Tiroler Zugspitz Arena

We zijn inmiddels aangekomen op de vierde bestemming van onze 'Eindelijk weer in de bergen toer' door Oostenrijk en de tweede regio in Tirol : de Tiroler Zugspitz Arena. Dat deze vakantiebestemming populair is, bleek wel toen we twee weken geleden vroegen naar jullie tips voor Tirol. Veel bezoekers en volgers gaven aan dat zij hier al veel mooie momenten beleefd hebben. Ook voor ons is deze bestemming niet nieuw en we komen hier graag om te wandelen en te fietsen. Ook de mooie bergmeren en de vele leuke activiteiten zijn voor ons een reden om hier weer naartoe te gaan. Als kers op de taart: op de avond van aankomst vonden de jaarlijkse bergvuren plaats, wat een spektakel!

Bergfeuer in de Tiroler Zugspitz Arena: kunst met vuur

Elk jaar tijdens zomerzonnewende, rond de 3e zaterdag in juni, worden er vuren aangestoken op de bergen in de Tiroler Zugspitz Arena rondom Biberwier, Lermoos en Ehrwald. In totaal zijn 300 man hier vanaf 's ochtends vroeg mee aan het werk, na maanden van voorbereiding. 's Avonds rond 21.30 uur worden 10.000 vuren ontstoken waarna ze gezamenlijk prachtige lichtkunstwerken vormen op de bergen. Wij staan op tijd klaar om de figuren op de bergen te bekijken wanneer het langzaam donker wordt. Er verschijnt een grote 'Danke' voor het zorgpersoneel in Oostenrijk en verder zien we een hert, een koala en een hart gevormd door twee handen. Het is echt knap hoe al deze vuren samen zulke mooie tekeningen op de berg vertonen. Het was nog even spannend of het door kon gaan i.v.m. eventuele regenbuien, maar gelukkig was het op tijd droog. En dit spektakel live bijwonen was echt heel speciaal. Normaal gesproken vinden er na de bergvuren grote feesten plaats, dat kon dit jaar natuurlijk niet, maar een drankje als afsluiter in de hotelbar was gelukkig wel mogelijk.

52445 - bergvuren tiroler zugspitz arena

Wandelen langs de Loisach bronnen, de Mittersee en de Blindsee

Op zondagochtend rijden we met de auto naar Biberwier waar we een relaxte maar mooie wandeling gaan maken. We parkeren de auto bij het sportpark, waarna we de brede grindweg oplopen langs de Loisachquellen. Deze bronnen zijn zo'n 4000 jaar geleden ontstaan door het vallen van enorme rotsen. Vandaag de dag zijn de bronnen prachtig gekleurd, soms bijna gifgroen, en omgeven door een sprookjesachtige bosrijke omgeving. Om bij de Mittersee te komen moeten we een paar kleine klimmetjes nemen, maar echt moeilijk of zwaar is het niet. Een prima wandeling voor de beginnende bergwandelaar of families met kinderen. Ook de Mittersee is prachtig. We schieten heel veel foto's en lopen dan door naar ons einddoel van vandaag, de Blindsee, die vlak onder de bekende Fernpass ligt. Dit meer is een stuk groter en valt ook weer op de door haar mooie kleur en geweldige omgeving. Omringd door dennenbomen en rotsachtige bergen op de achtergrond is dit het het echte Oostenrijkse plaatje van de ansichtkaart. Er zijn mensen aan het suppen en ook kan hier gedoken worden (let op: het meer is privégebied van een hotel, dus je hebt wel een vergunning nodig om hier te duiken). Na genoten te hebben van het mooie uitzicht, lopen we in ongeveer een uur terug naar de auto en rijden door naar de bergliften in Biberwier.

52445 - wandelen in de tiroler zugspitz arena

Rodelen en op een step de berg af in Biberwier

In Biberwier nemen we de twee stoeltjesliften helemaal naar het bergstation. Wanneer we een stukje afdalen langs vriendelijke en prachtige koeien, komen we bij de knusse berghut Sunnalm. We bestellen een Wiener Schnitzel met pommes en een Knödelduo en dat smaakt bijzonder goed. De Schnitzel is van het formaat 'deze krijg je nooit op' en het lukt Yvonne dan ook niet, ondanks mijn hulp, om de Schnitzel soldaat te maken. Daarna gaan we met een enorme step de berg afdalen. De steps hebben (gelukkig!) goede remmen en brede banden, waardoor je goede grip hebt op de grindwegen naar het dal. Super leuk om te doen! Eenmaal beneden nemen we nog een keer de lift omhoog naar het tussenstation waar de zomerrodelbaan begint. Voor mij is zo'n rodelbaan echt pure nostalgie, omdat ik dit vroeger als kind tijdens de zomer echt het hoogtepunt van de vakantie vond. Ook hier in Biberwier verschijnt een lach op mijn gezicht wanneer ik met het karretje de 1,3 km lange baan met 40 bochten en een tunnel afdaal.

52445 - wandelen tiroler zugspitz arena

Zugspitze: hoogtepunt van de regio

De Tiroler Zugspitz Arena dank haar naam natuurlijk aan de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze, die ook gedeeltelijk in Oostenrijk ligt. Ondanks dat deze berg 'maar' 2962 meter hoog is, valt deze herkenbare reus op in het landschap. Op verschillende plekken in de regio heb je een prachtig zicht op de Zugspitze. Een bezoekje aan deze berg mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een vakantie hier. Helaas ligt de top van de berg regelmatig in de wolken, dus het is altijd even kijken wanneer het beste moment is voor een bezoekje aan de top. Op zondagochtend heeft de berg een dikke hoed van wolken op en we hopen dat het maandag anders is, maar helaas. Toch besluiten we even de lift naar de top te nemen. Het liftticket is trouwens inbegrepen in het zogenaamde Z-ticket. Wanneer je meerdere dagen in de regio bent en gebruik wilt maken van de liften, dan is deze kaart een goede aanschaf. Voor 3 dagen betaal je € 66,- voor een volwassene. Naast de bergliften zijn er ook meerdere activiteiten inbegrepen in het Z-ticket. De tocht naar de Zugspitze is op zich de moeite al waard. De gondellift zweeft langs steile rotswanden en ook hebben we mooi uitzicht op de Eibsee in Duitsland. Boven maken we uiteraard toch even een foto, ondanks dat we in de wolken zijn. We nemen een kijkje in het museum op de top, wat erg interessant is; het is dit jaar 200 jaar geleden dat de Zugspitze voor het eerste beklommen werd. Na een koffie, nemen we de lift terug naar het dal en rijden we door naar de volgende bestemming in Tirol: Stubaital. Het was weer fijn in de Tiroler Zugspitz Arena!

52445 - zugspitzbahn

Tips voor de Tiroler Zugspitz Arena

  • Ga met de gondellift op een mooie heldere dag naar de top van de Zugspitze en verbaas je over het uitzicht op 4 landen en vele drieduizenders.
  • De regio kent vele bergmeren, maar de Seebensee springt er wel bovenuit qua ligging en schoonheid. Een wandeling naar de Seebensee en de bovenliggende Coburgerhütte is dan ook een echte aanrader.
  • Voor families met kinderen zijn er meerdere themawandelingen die de kids de hele tijd bezig houden. Ook in het klimbos Bichlbach zullen ze zich niet snel vervelen.

Klik hier voor meer informatie over een vakantie in de Tiroler Zugspitz Arena >

52445 - blindsee tiroler zugspitz arena
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.