Skip to navigation Skip to main content

Zomervakantie Tsjechië 2020: regels en advies omtrent corona

52427 - Zomervakantie Tsjechië 2020: regels en advies omtrent corona
© Pixabay

Dit weblog wordt niet meer geactualiseerd. De actuele coronamaatregelen in Tsjechië vind je in het weblog 'Zomervakantie Tsjechië 2021: regels en advies omtrent corona'

We mogen weer op zomervakantie naar Tsjechië! Vanaf 15 juni is de grens met de buurlanden weer geopend, waardoor we vrij naar Tsjechië kunnen reizen. In het rustige, uitgestrekte Tsjechië liggen tal van prachtige vakantieregio’s die het bezoeken meer dan waard zijn. Ontdek het Reuzengebergte in Oost-Bohemen , ga wandelen in het Besikden gebergte in Moravië of reis met de familie naar de kindvriendelijke stad Liberec . Hoewel het reisadvies op geel staat, dien je tijdens een zomervakantie in Tsjechië wel met coronamaatregelen rekening te houden. In dit weblog hebben we de belangrijkste adviezen en regels omtrent het coronavirus en een vakantie in Tsjechië voor je op een rijtje gezet.

Reisadvies Tsjechië

Sinds 15 juni is het voor de meeste inwoners van de EU weer mogelijk om van en naar Tsjechië te reizen. Er zijn geen grensrestricties meer van kracht en het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken staat op geel. Dit houdt in dat het is toegestaan om naar Tsjechië te reizen, maar dat ‘let op, veiligheidsrisico’s’ van kracht is. Het vliegverkeer is in mei alweer op gang gekomen en ook een autoreis door Duitsland levert nu geen problemen meer op. Blijf echter waakzaam wanneer je op zomervakantie naar Tsjechië gaat. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal snel veranderen en het reisadvies dus ook. Zomervakantie in Tsjechië: we mogen weer >

52427 - moravie
Het prachtig glooiende landschap in Moravië (Foto: © Pixabay)
Het prachtig glooiende landschap in Moravië (Foto: © Pixabay)

Algemene coronaregels in Tsjechië

De volgende regels gelden in heel Tsjechië:

 • Afstand houden: het is verplicht om buiten twee meter afstand te houden tot andere personen die niet tot jouw huishouden behoren. Binnen geldt 2 meter afstand.
 • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt of wanneer je koorts hebt en je temperatuur boven de 37,5 graden is.
 • Groepen tot maximaal 300 personen zijn toegestaan. Met inachtneming van de afstandsregels.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit. Vermijd het aanraken van je gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig minimaal 60 seconden je handen goed met zeep.
 • Mondkapjes:verplicht in gezondheidsinstellingen, in alle binnenruimtes (behalve thuis), in het openbaar vervoer, in taxi's en in auto's (mits je hetzelfde huishouden hebt). Er dient een mondkapje gedragen te worden waar de afstandsregels niet kunnen worden gewaarborgd. Dit geldt voor iedereen boven de 2 jaar Koop je mondkapje online bijBever,ANWB ofBol.com.
 • Publieke evenementen: buiten maximaal 1000 personen en binnen  500 personen.

Reizen naar, in en door Tsjechië

 • Grenscontroles:sinds 15 juni 00:00 uur zijn de Tsjechische grenzen geopend voor inwoners van de EU en Schengenlanden met een laag risicoprofiel.
 • Doorreis:sinds 15 juni kun je vrij door Frankrijk reizen tussen de diverse regio's. Alleen de grens naar het Poolse Silezië is nog gesloten.
 • Openbaar vervoer: gebruikmaken van bus, metro, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan. Een mondkapje is verplicht.

Winkels en markten in Tsjechië

 • In Tsjechië zijn allewinkels inmiddels weeropen.
 • Er dient eenmondkapje te worden gedragen in winkels.
 • Markten in Tsjechië zijn toegestaan. Er is toegang voor maximaal 500 mensen en de afstandsregel van 2 meter dient te worden nageleefd.
52427 - pilsner urquell tsjechie
Pilsner Urquell uit Tsjechië (Foto: © Pixabay)
Pilsner Urquell uit Tsjechië (Foto: © Pixabay)

Horeca in Tsjechië

 • Cafés, bars en restaurants zijn geopend, maar met beperkingen en zeer strenge hygiëneregels. De restaurants moeten tussen 00.00 en 08.00 uur gesloten zijn.
 • Ook in de horeca geldt een verplichteafstand van minimaal1,5 meter ten opzichte van anderen. Bij binnenkomst dien je je handen te desinfecteren.
 • Eenmondkapje is verplicht wanneer je je door de bar of het restaurant verplaatst. Denk hierbij aan binnenkomst en vertrek, maar ook wanneer je tussendoor het toilet bezoekt.

Accommodaties in Tsjechië

 • Hotels, pensions, campings, appartementen en overige vakantieverblijven zijn geopend in Tsjechië.
 • In algemene ruimtes, zoals de receptie, gangen en trappenhuizen, is hetdragen van een mondkapje bijna altijd verplicht.
 • Zwembaden (binnen en buiten) en wellness zijn geopend. Er geldt een maximum van 500 personen (1 persoon per 10 m2), met inachtneming van de hygiëne- en afstandsregels.

Booking.com

Openbaar vervoer in Tsjechië

 • Het openbaar vervoer rijdt in Tsjechië volgens de normale dienstregeling. In de trein, de metro, de bus en/of de boot is het dragen van een mondkapje verplicht.
52427 -
Český Krumlov in Zuid-Bohemen (Foto: © Pixabay)

Český Krumlov in Zuid-Bohemen (Foto: © Pixabay)

Overige faciliteiten in Tsjechië

 • Zwembaden:binnen- en buitenzwembaden zijn geopend. Er mogen maximaal 500 mensen aanwezig zijn of 1 persoon per 10 m2.
 • Speeltuinen: geopend.
 • Buitenactiviteiten: zoals fietsen, wandelen, hardlopen en klimmen zijn toegestaan, maar vermijd drukte en houd afstand. Er mogen maximaal 300 mensen aanwezig zijn in outdoor en indoor sportgelegenheden.
 • Attractieparken en dierentuinen: zijn open, maar met regels omtrent maximum aantal bezoekers (maximaal 250 bezoekers per hectare, per dag), mondkapjes en afstand. Kijk vooraf op de website van het te bezoeken park wat de regels zijn.
 • Musea: zijn geopend. Maximaal 1000 bezoekers met in achtneming van 2 meter afstand.
 • Concertzalen en theaters: zijn geopend. Maximaal 1000 bezoekers met in achtneming van 2 meter afstand.
 • Bioscoop: zijn geopend. Maximaal 1000 bezoekers met in achtneming van 2 meter afstand.

Een reis naar Tsjechië boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP.

 

Officiële kanalen Tsjechische en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent een zomervakantie in Tsjechië in 2020. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je opNederlandwereldwijd.nl. HetMinistry of Health of The Czech Republic biedt allerlei informatie omtrent Corona, welke geldt voor het hele land. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar info@indebergen.nl

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.