Skip to navigation Skip to main content

4x wandelen Hohe Salve: naar de mooiste bergtoppen

Wandelen Hohe Salve 2
© Region Hohe Salve / Mathäus Gartner

Wandelen in de vakantieregio  Hohe Salve Oostenrijk, heerlijk! Deze Tiroolse regio is onderdeel van de Kitzbüheler Alpen, waar je in totaal toegang hebt tot maar liefst 2500 km aan wandelwegen. Je vindt hier wandelroutes voor iedereen, van gemoedelijke familiewandelingen en themawandelingen tot uitdagende wandelroutes naar één van de 20 bergtoppen en alles wat er tussenin zit. Er is keuze genoeg voor iedereen dus, maar waar moet je beginnen? In dit blog geven we je een paar tips voor wandelen naar de mooiste bergtoppen in de regio Hohe Salve. Zo ben je tijdens je wandelvakantie in elk geval verzekerd van een wandeling met prachtig uitzicht bij het eindpunt!

Wandelen op de Hohe Salve (1829 m)

Wandelen naar de Hohe Salve en naamgever van de regio mag tijdens je vakantie natuurlijk niet ontbreken. Het is de populairste bergtop in de regio Hohe Salve en de favoriet van veel families en wandelliefhebbers. Je hebt hier een aantal mogelijkheden om te wandelen. Zo kunnen families met kleine kinderen ervoor kiezen om met de lift (Salvenbahn vanuit Hopfgarten) naar boven te gaan en daar een ronde op de top te doen. Maar je kunt er ook voor kiezen om alleen het eerste stuk met de lift te gaan en vanaf daar naar boven te lopen.Dit is geen hele lastige wandeling, maar wel zeker de moeite waard. Vanaf het middenstation van de Salvenbahn wandel je in ongeveer 2 uur naar de top van de Hohe Salve.

 

Onderweg kom je langs de Speichersee Hohe Salve en de Salvensee. Op de top van de Hohe Salve wachten je meerdere hoogtepunten. Geniet van een welverdiende lunch bij Gipfelalm Hohe Salve, inclusief 360° draaiend terras en eetzaal met prachtig uitzicht, breng een bezoekje aan de hoogstgelegen bedevaartkerk van Johannes de Doper (Salvenkirche) en wandel door bergbeleveniswereld Hohe Salve met de Sonnenweg langs 15 interactieve stations.

Hohe Salve
© Kitzbüheler Alpen Management GmbH / Vonier Peter
Wandelen Hohe Salve
© TVB Kitzbüheler Alpen / Eisele-Hein Norbert
Familie stapt in de Salvenbahn in de Hohe Salve
© Kitzbüheler Alpen Management GmbH / Eisele-Hein Norbert
Hohe Salve 1
Speichersee Hohe Salve
© Kitzbüheler Alpen Marketing GmbH / Krings Maren

De Lodron (1925 m)

Wandelen in de regio Hohe Salve kan ook op de Lodron, een prachtige vrij gelegen grasberg in het dal bij Kelchsau. Vanaf deze bergtop in de regio Hohe Salve heb je vrij uitzicht op de omliggende bergwereld. De weg naar boven begint in het centrum van Kelchsau en gaat langs almen, groene weides en door magische bossen. Eenmaal boven sta je op 1925 m hoogte en kun je genieten van het indrukwekkende uitzicht op bergmassieven, almen en de kleine dorpjes in het dal. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van wandelen op deze top is de wandeling naar het kruis op de top van de Lodron. Dit is namelijk één van de mooiste kruizen in de hele regio!

 

Deze wandeling is van gemiddeld niveau en in totaal (heen en terug) ben je bijna zes uur onderweg, waarbij je 1234 m stijgt en 1134 m daalt. Vergeet niet om genoeg te eten mee te nemen, onderweg kom je geen hutten tegen zijn die open zijn voor toeristen. Leuk weetje, de wandeling van Kelchsau naar de Lodron is ook één van de etappes van de KAT Walk. Deze lange afstandswandeling gaat in zes etappes door de Kitzbüheler Alpen.

Wandelen in vakantieregio Hohe Salve
© Region Hohe Salve / Mathäus Gartner

De Schafsiedel (2447 m)

Eén van de mooiste wandelingen in de regio Hohe Salve is toch wel die naar de Schafsiedel. Je start bij Alpengasthof Wegscheid en volgt vanaf daar het eerste deel van de wandeling de Kelchsauer Ache naar de Neue Bamberger Hütte. Hier kun je nog even ontspannen voordat je aan je weg naar boven begint. Onderweg naar deze mooie bergtop in de regio Hohe Salve kom je langs de Wildalmseen, dat zijn verschillende bergmeren waarin de omliggende bergen weerspiegelen, weelderige alpenweiden en prachtige bossen.

 

Uiteindelijk bereik je de Schafsiedel en heb je vanaf 2447 m hoogte een magisch uitzicht op de omliggende bergen. Deze wandeling is ver weg van de drukte en bergliften, zodat je hier onbezorgd kunt genieten van de natuur. Het is een redelijk pittige wandeling, waarbij je in totaal ruim 7 uur onderweg bent. Tijdens het wandelen stijg je 1299 m en daal je ook weer 1299 m. Is de complete wandeling te zwaar voor je, dan kun je ervoor kiezen om deze in te korten. Wandel dan bijvoorbeeld tot de Neue Bamberger Hütte (ongeveer 2 uur wandelen) of naar de Wildalmseen (zo'n 3 uur wandelen).

Wandelen naar de Schafsiedel
© Kitzbüheler Alpen - Ferienregion Hohe Salve

De Torhelm (2494 m)

Wandelen naar de Torhelm in de Hohe Salve is een echte geheimtipp. Het grote publiek heeft deze tocht nog niet ontdekt, waardoor je hier in alle rust kunt genieten van de prachtige bergwereld om je heen. De Torhelm is een grasberg en heeft de hoogste 'bewandelbare' bergtop in de Kitzbüheler Alpen. Ondanks dat het een grasberg is, gaat de route naar boven hier en daar door ruig en steenachtig terrein. Je begint aan het eind van het dal bij de Tiefentalalm, een hut die al in 1530 gebouwd werd en daarmee de oudste berghut van de Kitzbüheler Alpen is. Vanaf daar wandel je tussen de prachtige bergweiden, langs klaterende bergbeken en kom je nog langs twee knusse berghutten, de Oberkaralm en de Öfeleralm.

 

Het laatste stuk van de route gaat over stenen en rotsen naar de top, waar je op 2494 m uitkijkt op de Kitzbüheler- en Zillertaler Alpen. De frisse berglucht en het indrukwekkende uitzicht zijn je beloning voor deze middelzware wandeling. In totaal ben je, heen en terug, ruim 5 uur onderweg en loop je 997 m bergop en 997 m bergaf. Heb je, eenmaal bij de top aangekomen, nog energie over? Dan kun je op de terugweg vanaf de Öfeleralm via de Regenfeldalm teruglopen. Je komt dan langs idyllische bergmeren en bereikt uiteindelijk via de Ochsenschlagniederalm weer het startpunt van de wandeling.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met de vakantieregio Hohe Salve.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.