Regionale natuurparken in de Franse bergen

 © Indebergen.nl 
regionaal natuurpark

4 juni 2020

door Luna in Algemeen

Verscholen tussen de indrukwekkende Franse bergtoppen, liggen maar liefst twaalf prachtige regionale natuurparken waar natuur en mens in harmonie leven. Anders dan in de nationale parken in Frankrijk, maakt menselijke activiteit dus ook een groot deel uit van deze natuurschoonheden. Geniet hier tijdens ontelbaar mooie wandelmogelijkheden van de wonderlijke vergezichten over het Franse gebergte. In dit weblog ontdek je alles over de regionale natuurparken in de Franse bergen.

Vogezen

In de Vogezen vind je twee prachtige regionale natuurparken, namelijk Natuurpark van de Ballons van de Vogezen en Natuurpark van de noord Vogezen. Beide parken zijn uniek om verschillende redenen. Zo is Natuurpark van de Ballons van de Vogezen met een oppervlakte van 2700 km² één van de grootste en meest dichtbevolkte regionale natuurparken van Frankrijk. Natuurpark van de noord Vogezen is uniek om haar erkende titel door UNESCO als wereldbiosfeerreservaat. Dit betekent dat het een natuurgebied is van hoogstaande kwaliteit, waar menselijke activiteiten duurzaam worden uitgevoerd zodat het ecosysteem zo optimaal mogelijk wordt beschermd en behouden.

  • Regionaal Natuurpark van de Ballons van de Vogezen
  • Regionaal Natuurpark van de noord Vogezen

Franse Alpen

De Franse Alpen steken met indrukwekkende vierduizenders letterlijk met kop en schouders uit boven alle andere gebergtes in Frankrijk. Met een omvang van bijna 300.000 km² is het niet gek dat de meeste regionale parken van de Franse bergen gelegen zijn in de Franse Alpen. Je kunt hier maar liefst zeven verschillende natuurparken bewonderen, die met meer dan 1000 kilometer aan wandelpaden per park uitverkoren bestemmingen zijn voor echte wandelliefhebbers. Bovendien is ook het oudste regionale natuurpark van Frankrijk, namelijk natuurpark van de Vercors, terug te vinden in de Franse Alpen. Natuurpark van de Vercors dateert uit 1970 en heeft sinds 1985 het grootste landreservaat van Frankrijk op haar naam staan, namelijk Natuurreservaat Hauts Plateaux du Vercors.

Uitzicht op semnoz
Uitzicht op de berg Semnoz in het parc du Massif des Bauges

Pyreneeën

In het zuidwesten van het land ligt nog een paradijs voor wandelaars: de Pyreneeën. Unieke flora en fauna, indrukwekkende watervallen, mooie glooiende vlaktes, spannende bergkloven, je ziet het allemaal tijdens je wandeltocht door dit hooggebergte. De Pyreneeën hebben bovendien ook twee prachtige regionale natuurparken, namelijk Natuurpark van de Pyreneeën van de Ariège en Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën. Beide parken zijn voorzien van een indrukwekkende rijkdom zowel wat betreft natuur en voorgeschiedenis als omgeving. Ze bieden talrijke mogelijkheden tot buitensportactiviteiten zoals klimmen, mountainbiken, wandelen, vissen, en ga zo maar door.

  • Regionaal Natuurpark van de Pyreneeën van de Ariège
  • Regionaal Natuurpark van de Catalaanse Pyreneeën

Juragebergte

Het Juragebergte is een middelgebergte, wat ervoor zorgt dat het bewoonbaar gebied is. Omwille van die reden vind je hier dus ook een prachtig regionaal natuurpark terug, namelijk Natuurpark van de Hoge-Jura. Natuurpark van de Hoge-Jura staat bekend om haar unieke fauna en flora en beslaat een gebied van ruim 1160 km². Dit prachtige park heeft als doel om de natuurlijke en culturele gebieden van het Juragebergte te beschermen en combineert een milieuvriendelijk beleid met allerlei menselijke activiteiten zoals economie, landbouw, verkeer, toerisme, enzovoort. Indrukwekkende bergtoppen, glooiende bergweides, stromende rivieren, fascinerende watervallen en gezellige dorpjes zorgen hier voor een adembenemend natuurlandschap voor iedere natuur- en bergliefhebber.

  • Regionaal Natuurpark van de Hoge-Jura