Nationale parken in de Franse bergen

 © SavoieMontBlanc-Mari 
Park Frankrijk

28 mei 2020

door Luna in Algemeen

Frankrijk heeft meerdere nationale parken, die verspreid zijn over het veelzijdige landschap van dit prachtige land. Vier van deze wondermooie parken zijn gelegen in de indrukwekkende Franse bergen, van de bekende Franse Alpen tot de uitgestrekte Pyreneeën. In dit weblog kom je alles te weten over de nationale parken in de Franse bergen.

Parc National des Pyrénées

Parc National des Pyrénées ofwel Nationaal Park Pyrénées is een uniek park, dat samen met haar aangrenzend Spaanse natuurpark Parque Nacional Ordesa y Monte Perdido, op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Dit prachtige park probeert de biodiversiteit zo goed mogelijk in stand te houden en dat lijkt te lonen. Met maar liefst 4000 verschillende diersoorten die in dit gevarieerde natuurlandschap hun leven leiden, is Nationaal Park Pyrénées een prachtig natuurwonder in de Pyreneeën. De Vignemale steekt hier met een hoogte van 3298 uit als hoogste bergtop. Naast prachtige wandelingen in de Pyreneeën, kun je hier ook andere buitenactiviteiten beleven zoals bergbeklimmen, mountainbiken of zelfs skiën.Parc National de la Vanoise

Verscholen tussen de valleien Tarentaise en Maurienne in Savoie ligt het Nationaal Park Vanoise of zoals de Fransen het benoemen Parc National de la Vanoise. Nationaal Park Vanoise is het eerste Franse natuurpark dat officieel benoemd werd als nationaal park van Frankrijk en samen met het aangrenzende Italiaanse Parco Nazional Gran Paradiso vormt het één van de grootste natuurparken van heel Europa. Samen beslaan ze een oppervlakte van maar liefst 1250 km². Met enkele indrukwekkende bergen van de Franse Alpen, waaronder La Grande Casse, kent het haar hoogste punt op 3855 meter. Dit prachtige nationale park zorgt ervoor dat zowel de flora als de fauna van het gebied gemoedelijk verder kunnen leven en voortplanten en dat valt op. Zo zijn er op dit moment meer dan 1200 soorten bloemen en planten aanwezig en leven er om en nabij 2600 steenbokken, ruim 6000 gemzen en maar liefst 125 verschillende soorten vogels.

Nationaal Park Vanoise
Een prachtig idyllisch meer in het Nationaal Park Vanoise (Foto: © SavoieMontBlanc-Boileau)

Parc National du Mercantour

Aan de zuidelijke kant van de prachtige Franse Alpen ligt het mooie Parc National du Mercantour. Dit park is een relatief klein beschermd gebied, dat mede door haar verbinding met het Italiaanse Parco Naturale Alpi Marittime een echte toeristische trekpleister is geworden. Uniek aan dit park is de berg Bégo, die door de lokale bevolking als een heilige berg wordt aanschouwd. De hoogste berg in dit natuurschoon is de Cime du Gélas, die een hoogte van maar liefst 3193 meter aanreikt. Nationaal Park Mercantour kent naast haar indrukwekkende bergtoppen ook een grote diversiteit aan planten en dieren. Zo bezit het maar liefst 2000 verschillende soorten planten en leven er talrijke diverse zoogdieren en vogels, waaronder enkele wolventroepen, de Noord-Afrikaanse dwergooruil en de Siberische steenuil. Dit prachtige natuurpark is een uniek gegeven.

Parc National des Ecrins

Het laatste nationale park dat zich in het Franse gebergte bevindt, is Parc National des Ecrins. Dit prachtige nationale park is wederom gelegen in het weidse gebergte van de Franse Alpen en steekt letterlijk met kop en schouders boven de andere parken uit met haar hoogste punt op 4102 meter. Het is dan ook niet voor niets voornamelijk bekend door haar indrukwekkende gletsjers en bergtoppen, zoals de Glacier de la Meije of de Glacier Blanc. Het Nationaal Park Ecrins is hierdoor wel een iets minder toegankelijk en populair natuurgebied, maar juist omwille van deze reden is het zeker eens de moeite om hierheen te gaan. Tijdens prachtige wandelingen door dit natuurgebied vind je maar liefst 64 verschillende soorten zoogdieren, zo’n 210 vogelsoorten en talrijke zeldzame plantensoorten.

Nationaal Park Ecrins
Plateau d'Emparis biedt een prachtig uitzicht over het unieke massief Ecrins (Foto: © JL. Rigaux/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme)

Zomervakantie tips