Skip to navigation Skip to main content

De 10 mooiste gletsjers van de Alpen

Aletsch Gletscher
© Spalder Media Group

Een uitstapje naar een gletsjer is voor jong en oud een onvergetelijke belevenis. Om met je voeten in de eeuwige sneeuw te staan blijft bijzonder en de aanblik van zo’n enorme ijsmassa is adembenemend. De meeste gletsjers in dit overzicht zijn gewoon met de lift bereikbaar en daardoor toegankelijk voor de hele familie. In dit weblog de 10 mooiste gletsjers van de Alpen.

1. Aletschgletscher

De Aletschgletscher is de grootste gletsjer van de Alpen en ligt in het Zwitserse kanton Wallis. Sinds 2001 staat de 22,6 km lange gletsjer op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De gletsjer is op zijn mooist van bovenaf. Je kunt hem bewonderen vanaf een aantal plekken (Bettmerhorn, Eggishorn, Jungfaujoch).

2. Pasterze

Eén van de mooiste gletsjers van de Alpen is de imposante Pasterze aan de voet van de Großglockner. Met een lengte van 9 kilometer is dit de grootste gletsjer van Oostenrijk. Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, aan de Großglockner Hochalpenstraße, kun je wandelingen maken naar de gletsjer om zo de indrukwekkende ijsmassa van dichtbij mee te maken.

 

3. Mer de Glace

Het Mer de Glace is de grootste gletsjer van Frankrijk en een van de populairste trekpleisters rond Chamonix. Om de gletsjer te bereiken neem je de trein naar Montenvers en vervolgens de lift. Eenmaal boven geniet je van het uitzicht, kun je de ijsgrot bezoeken en leer je meer over het Mer de Glace in het Glaciorium.

 

Gletsjer Mer de Glace bij Chamonix
© Pixabay

4. Morteratschgletsjer

De Morteratschgletsjer maakt onderdeel uit van het Berninamassief in Graubünden. Via station Morteratsch loop je in 50 minuten door duizenden jaren aardgeschiedenis en krijg je uiteindelijk het melkachtige gletsjermeer en de gigantische ijstong te zien. Het terugtrekken van de gletsjers in de Alpen ervaar je hier door de markeringen onderweg waar de gletsjer zich voorheen bevond.

 

5. La Grande Motte

Voorheen waren er tal van gletsjer in de Alpen waar je in de zomermaanden ook kon skiën! Gletsjer La Grande Motte in Tignes was grote delen van de zomer geopend voor wintersporters, maar door klimaatverandering was dit afgelopen zomer maar kort het geval. De gletsjer is in de zomer twee weken open geweest en sloot een maand eerder dan gepland. Voor dagjesmensen is La Grande Motte, mede door het uitzicht op de Mont Blanc, ook zeer de moeite waard.

 

6. Rhônegletsjer

Sinds de aanleg van de Furkapas 150 jaar geleden zijn er steeds meer toeristen de Rhônegletsjer boven Gletsch komen bezoeken. In de 19e eeuw reikte de gletsjer nog tot de ramen van het Grand Hotel Glacier du Rhône. Tegenwoordig wordt er ieder jaar een ijsgrot aangelegd en aan de voet van de Rhônegletsjer ligt een gletsjermeer.

Uitzicht op de Rhônegletsjer
© Spalder Media Group

7. Stubaier Gletscher

De Stubaier Gletscher ligt aan het einde van het Stubaital en heeft van alles te bieden! Bekijk hoe een gletsjer er van binnen uitziet in de ijsgrot of wandel via het gletsjerpad naar de Top of Tyrol. Het uitzichtplatform bevindt zich op een hoogte van 3210 meter en biedt een uitzicht op meer dan 109 drieduizenders.

 

8. Glaciers de la Meije

De gletsjers op de flanken van La Meije (3984 m) in het Massif des Écrins zijn adembenemend. Vanuit het freeride- en alpinistendorp La Grave heb je de mogelijkheid om zelf met de voeten in de sneeuw van de Glacier de la Girose (3200 m) te staan. Veel bergbeklimmers starten in deze omgeving hun tochten.

Uitzicht op de La Meije gletsjer
© Pixabay

9. Hintertuxer Gletscher

Op de Hintertuxer Gletscher in het Zillertal valt 365 dagen per jaar iets te beleven. Je kunt hier iedere dag skiën, maar ook zonder de lange latten valt er genoeg te doen. Met de gondel ga je naar een hoogte van 3250 meter, waar naast een prachtig uitzicht, ook een grot, het ‘Flohpark’ en een ijspaleis te vinden zijn.

 

10. Zugspitze

Wanneer je rond Garmisch-Partenkirchen op zomervakantie bent mag een uitstapje naar de eeuwige sneeuw op de Zugspitze niet ontbreken. De Zugspitze is de hoogste berg van Duitsland (2962 m) en op de berg valt van alles te beleven. Een museum, themawandelingen, rodelen én natuurlijk sneeuwballen gooien!

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.