De 10 mooiste gletsjers van de Alpen

 © Indebergen.nl 
Aletsch Gletscher mooiste alpengletsjer

9 maart 2021

door Thijs in Algemeen

Een uitstapje naar een gletsjer is voor jong en oud een onvergetelijke belevenis. Om in de zomer met je voeten in de sneeuw te staan, blijft bijzonder en de aanblik van zo’n enorme ijsmassa is adembenemend. De meeste gletsjers in dit overzicht zijn gewoon met de lift bereikbaar en daardoor toegankelijk voor de hele familie. In dit weblog de 10 mooiste gletsjers van de Alpen.

#1. Aletschgletscher

De Aletschgletscher is de grootste gletsjer van de Alpen en ligt in het Zwitserse kanton Wallis. Sinds 2001 staat de 23,6 km lange gletsjer op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De gletsjer is op zijn mooist van bovenaf. Je kunt hem bewonderen vanaf een aantal plekken (Bettmerhorn, Eggishorn, Jungfaujoch).

#2. Pasterze

Eén van de mooiste gletsjers van de Alpen is de imposante Pasterze aan de voet van de Großglockner. Met een lengte van 9 kilometer is dit de grootste gletsjer van Oostenrijk. Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kun je wandelingen maken naar de gletsjer om zo de indrukwekkende ijsmassa van dichtbij mee te maken.

#3. Mer de Glace

Het Mer de Glace is de grootste gletsjer van Frankrijk en een van de populairste trekpleisters rond Chamonix. Om de gletsjer te bereiken neem je de trein naar Montenvers en vervolgens de lift. Eenmaal boven geniet je van het uitzicht, kun je de ijsgrot bezoeken en leer je meer over het Mer de Glace in het Glaciorium.

#4. Morteratschgletsjer

De Morteratschgletsjer maakt onderdeel uit van het Berninamassief. Via station Morteratsch loop je in 50 minuten door duizenden jaren aardgeschiedenis en krijg je uiteindelijk het melkachtige gletsjermeer en de gigantische ijstong te zien. Het terugtrekken van de gletsjers in de Alpen ervaar je hier door de markeringen onderweg waar de gletsjer zich voorheen bevond.

#5. La Grande Motte

Er zijn ook tal van gletsjers in de Alpen waar je in de zomer gewoon kunt skiën! Gletsjer La Grande Motte in Tignes is grote delen van de zomer geopend voor wintersporters, die het ook tijdens de zomermaanden niet kunnen laten om even op de lange latten te staan. Voor dagjesmensen is La Grande Motte, mede door het uitzicht op de Mont Blanc, ook zeer de moeite waard.

#6. Stubaier Gletscher

De Stubaier Gletscher ligt aan het einde van het Stubaital en heeft van alles te bieden! Bekijk hoe een gletsjer er van binnen uitziet in de ijsgrot of wandel via het gletsjerpad naar de Top of Tyrol. Het uitzichtplatform bevindt zich op een hoogte van 3210 meter en biedt een uitzicht op meer dan 109 drieduizenders.

#7. Rhônegletsjer

Sinds de aanleg van de Furkapas 150 jaar geleden zijn er steeds meer toeristen de Rhônegletsjer boven Gletsch komen bezoeken. In de 19e eeuw reikte de gletsjer nog tot de ramen van het Grand Hotel Glacier du Rhône. Tegenwoordig wordt er ieder jaar een ijsgrot aangelegd en aan de voet van de Rhônegletsjer ligt een gletsjermeer.

#8. Hintertuxer Gletscher

Op de Hintertuxer Gletscher in het Zillertal valt 365 dagen per jaar iets te beleven. Je kunt hier iedere dag skiën, maar ook zonder de lange latten valt er genoeg te doen. Met de gondel ga je naar een hoogte van 3250 meter, waar naast een prachtig uitzicht, ook een grot, het ‘Flohpark’ en een ijspaleis te vinden zijn.

Ook interessant:

#9. Glaciers de la Meije

De gletsjers op de flanken van La Meije (3984 m) in het Massif des Ecrins zijn adembenemend. Vanuit het freeride-, en alpinistendorp La Grave heb je de mogelijkheid om zelf met de voeten in de sneeuw van de Glacier de la Girose (3200 m) te staan. Veel bergbeklimmers starten in deze omgeving hun tochten.

#10. Zugspitze

Wanneer je rond Garmisch-Partenkirchen op zomervakantie bent mag een uitstapje naar de eeuwige sneeuw op de Zugspitze niet ontbreken. De Zugspitze is de hoogste berg van Duitsland (2962 m) en op de berg valt van alles te beleven. Een museum, themawandelingen, rodelen én natuurlijk sneeuwballen gooien!

Welke gletsjers in de Alpen heb jij al bezocht? Laat het in een reactie achter op social media. 

Zomervakantie tips