Bucketlist: wat ga jij in 2020 in de bergen doen?

 © TVB Mayrhofen, Bernd Ritschel 
Een bergtop opwandelen staat bovenaan het lijstje

4 januari 2020

door Joanne in Algemeen

Een bucketlist voor in de bergen staat bovenaan mijn to-do voor dit nieuwe jaar. Gewoon leuk nadenken welke activiteiten ik toch echt graag een keer wil doen. En dan heb ik het niet over het beklimmen van onmogelijke toppen. Nee, activiteiten die je met het hele gezin kunt doen. Hier een lijstje met de leukste tips om dit jaar toch vooral te ondernemen. Kortom: de bucketlist in de bergen voor het nieuwe jaar!

#1. Slapen in een berghut

Altijd al een keer in een berghut willen overnachten? Of eigenlijk nog nooit in je opgekomen? Dit jaar ga jij een keer slapen in een berghut. Dit is misschien wel de leukste op de bucketlist. Het hoeft namelijk helemaal niet ver of hoog te zijn. Bedenk wel, dat als de berghut direct bereikbaar is met een lift, deze vaak nogal druk is. Kies je voor een hut, waar je op zijn minst een paar uurtjes naar toe moet lopen, krijg je eerder het authentiek gevoel. Aan het eind van dag verdwijnen de dagjesmensen en valt de rust over de hut. Geniet van een heerlijk maal en slaap lekker!

op de bucketlist: slapen in een berghut
Overnachten in een berghut is een geweldige ervaring

#2. Wandel een mooie bergtop

Het is heel bijzonder om een bergtop uit te kiezen, die een flinke uitdaging zal vormen. Dit hoeft geen beklimming te zijn, nee, echt een wandeling. Maar dan wel zo'n tocht waar je stiekem ook een beetje tegenop ziet, want hij is wel lang en hoog. Je kunt bijvoorbeeld een zogenoemde 3000-er uitzoeken die voor wandelaars geschikt is. Denk aan de Piz Boé, Barrhorn of Schönbichler Horn. Maar kies gerust een lagere top uit. Het moet een uitdaging zijn, maar wel binnen jouw mogelijkheden liggen. Overdrijf het dus ook niet.

#3. Bedwing een beroemde pasweg

Of je nou op de fiets gaat of met een auto, het is bijzonder om een pasweg op te rijden. Steil omhoog, net zolang, tot je het hoogste punt hebt bereikt en opeens aan de andere kant naar beneden kunt kijken. Pak je de fiets, dan weet je dat het ook fysiek een flinke uitdaging gaat zijn. Eentje waar je in Nederland nog een keertje extra voor gaat trainen. Denk aan de Stelvio of de Grossglockner Hochalpenstrasse. Als je een pas in Frankrijk wilt opfietsen, check dan even de data. Sommige paswegen hebben speciaal een dag dat auto's niet welkom zijn, zodat fietsers het rijk alleen hebben. Wel zo lekker fietsen.

Alpe d'Huez (Foto: © Alpe d’Huez Tourisme, Cyrille Quintard)

#4. Zwem in een bergmeer 

Dit is er eentje die heel lang op mijn bucketlist stond. Je wilt natuurlijk graag een keer in zo'n spiegelend, kraakhelder meertje duiken, met bergen rondom. Maar dan moet het wel net lekker weer zijn en liefst een beetje warm. Breng een picknick mee en geniet van een plons, het opwarmen in de zon én een lekkere maaltijd.

#5. Beklim een Nederlandse top

Nederland is zelf zo mooi en het is ook nog eens een goede voorbereiding voor je vakantie in de bergen. De toppen zijn niet hoog en de wildernis is niet uitgestrekt, maar de inspanning en de beleving kan je soms verrassen. Denk hierbij aan de N70 Berg en Dal bij Nijmegen. Hier wandel je maar liefst 16 kilometer over 8 bergen, zoals de Duivelsberg en de Sterrenberg. Een pittige tocht, door prachtige heuvels. Je hebt uitzichten op polders, laantjes, maar ook het rivierenlandschap. Een aanrader.

Ook interessant:

#6. Ga sneeuwschoenwandelen

De bergen in de winter zijn magisch en daar hoef je echt niet voor te skiën. Het knisperen van de sneeuw, de stilte op de hellingen en liefst ook nog het glinsteren van de zon in je ogen. Als wandelaar zou je dat graag een keer willen meemaken. Ga daarom sneeuwschoenwandelen. Huur een gids en ga op pad! Je kunt tochten boeken van een week vanuit Nederland of dagtochten vanuit veel skigebieden. Er is tegenwoordig een groot aanbod, met zelfs veel Nederlandse gidsen. Dit nieuwe jaar is het jaar dat jij gaat sneeuwschoenwandelen!

sneeuwschoenwandelen op jouw bucketlist
Sneeuwschoenwandelen is spelen in de sneeuw (Foto: © Mini Expedities)

#7. Elke maand een berggerecht

Hiervoor hoef je niet eens de bergen in. Je kunt natuurlijk gewoon in Nederland elke maand een bergmaaltijd voorbereiden. Kaiserschmarren, Schnitzel of Tiroler Gröstl, de recepten vind je gewoon op deze site. Hiermee breng je direct je huisgenoten in de stemming voor een vakantie in de bergen.

Zomervakantie tips