Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in de winter? 8 tips

Winterwandern 1
© Spalder Media Group

Wandelen, het is misschien wel onze favoriete bezigheid in de bergen. Het fijne aan deze activiteit is dat het zowel in de zomer als in de winter kan. Wandelen in de winter is een heerlijke activiteit voor iedereen die tijdens de wintersportvakantie niet kan of wil skiën, maar toch lekker buiten in de natuur wil zijn. Kies een mooie route uit en geniet in alle rust van de adembenemende witte bergwereld. Hieronder geven we je een aantal tips voor als je gaat winterwandelen.

Wandelen in de winter

Wandelen in de winter is een ander verhaal dan wandelen in de zomer. Je moet rekening houden met koudere weersomstandigheden, (soms) gladde paden en de kans op lawines. Overal in de Alpen vind je gemarkeerde wandelpaden waar je de mooiste tochten op kunt maken. Sommige liggen in het dal, andere bereik je door eerst een lift omhoog te pakken. In principe geldt dat de gemarkeerde paden veilig zijn, mits anders staat aangegeven. Als een dorp of regio het risico op gevaarlijke situaties te hoog vindt, sluiten ze de route. Wil je toch buiten de gemarkeerde paden, dan heb je sneeuwschoenen en een gids nodig. 

Tip: informeer bij de lokale vvv wat de mogelijkheden zijn voor sneeuwschoenwandelen met een gids. Vaak kun je deze met je gästekarte (gratis) boeken.

Winterwandelen (1)
© Spalder Media Group

1. Trek laagjes aan

Deze tip geldt natuurlijk voor alle seizoenen, maar is in de winter helemaal belangrijk. Als je meerder lagen draagt, blijf je langer warm. Dat komt doordat er lucht tussen de laagjes zit die extra isoleert. Begin met thermo-ondergoed, dan bijvoorbeeld een fleecevest en daaroverheen draag je nog een winddichte jas. Daarnaast kan een goede broek natuurlijk niet ontbreken. Zorg voor een dikke (en winddichte) wandelbroek als je gaat wandelen in de winter. Een hardshell wandelbroek met een warme thermolegging is ook een fijne optie. Mocht je deze niet hebben of niet willen aanschaffen, kan een skibroek ook voldoen. Zo ben je goed gekleed tegen de kou.

2. Neem een extra laagje mee

Vergeet niet een extra laagje kleding mee te nemen als je gaat wandelen in de winter. In de schaduw kan het kouder zijn dan wanneer je in het zonnetje loopt. Ook tijdens je pauze, als je stilstaat of -zit, is het prettig om iets extra's aan te trekken om te voorkomen dat je heel erg afkoelt. Zorg er daarom voor dat je altijd een extra laagje kleding in je rugzak bij je hebt.

3. Zorg voor de juiste schoenen

Juiste schoenen zijn altijd belangrijk tijdens het wandelen. In de winter is het van belang dat je stevige, hoge en waterdichte wandelschoenen hebt. Zo blijven je voeten droog tijdens het wandelen en komt er geen sneeuw in je schoenen. Daarnaast zijn deze schoenen ook geschikt om eventueel wandelijzers onder te bevestigen, mocht je tijdens het wandelen gladde stukken tegenkomen.

Winterwandelen Chalet

4. Blijf genoeg eten en drinken

In een koude omgeving moet je lijf harder werken om warm te blijven. Dit betekent dat je meer verbrandt en dus ook meer brandstof nodig hebt. Helemaal als je dan ook nog actief bezig bent, zoals tijdens het wandelen. In de winter is het daarom belangrijk dat je genoeg blijft eten en drinken, ondanks dat je misschien niet altijd honger hebt. Neem thee mee in een thermoskan om tussendoor wat te drinken en weer een beetje op te warmen.
Tip: neem soep mee in een thermoskan! Lekker warm en goed voor je energiepeil.

5. Stippel vooraf je route uit

Hierin is wandelen in de winter niet anders dan je bergwandeling in de zomer. Want ook hier geldt: ga goed voorbereid op pad. Voordat je op pad gaat is het handig om vast je route uit te stippelen. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan en weet je wat je kunt verwachten.

Wandelen Pauze Bankje

6. Bescherm je huid

Iedereen kent het wel: een droge huid tijdens de wintermaanden. Je huid heeft het 's winters zwaar te verduren en daarom is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Tijdens het wandelen in de winter is een deel van je gezicht onbedekt, waardoor wind en felle zon een (vervelend) effect kunnen hebben op je huid. Denk hierbij aan uitdrogen of verbranden. Neem daarom altijd een goede lippenbalsem en huidcrème mee, beiden het liefst met SPF. Let er wel op dat er geen water in de crème zit, want die kan bevriezen op koude dagen!

7. Zorg voor de juiste uitrusting

Je uitrusting kan je wandeling maken of breken. Zorg er daarom voor dat je van tevoren goed controleert of je alles bij je hebt. Denk hierbij aan een goede wandelrugzak, wandelkaart, voldoende eten en drinken, zonnebril en zonnebrand, muts, sjaal en handschoenen, EHBO-setje en je mobiele telefoon. Dit zijn de dingen die je in elk geval bij je moet hebben tijdens het wandelen. In de winter kun je ook nog sneeuwschoenen nodig hebben en in gebieden met veel wildlife is een verrekijker ook een leuke toevoeging aan je uitrusting.

Winterwandelenlenzerheide

8. Wees op de hoogte van de weersvoorspellingen

Net als dat je er goed aan doet om van tevoren je route uit te stippelen om verrassingen te voorkomen, is het ook handig om te weten wat voor weer er wordt voorspeld. Zo weet je of je je extra warm moet aankleden, of dat je juist een laagje minder aan kunt doen. Daarnaast kun je je dan ook voorbereiden op eventuele sneeuwbuien.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.