7 tips voor wandelaars met knieproblemen

Wandelen met knieproblemen

14 februari 2021

door Miranda in Tips

Wandelen in de bergen kan een behoorlijke uitdaging zijn als je knieproblemen hebt of snel last hebt van pijn in de knieën tijdens het lopen. Afhankelijk van de aard en heftigheid van je knieproblemen, kun je natuurlijk nog wel de bergen in gaan en genieten van de mooie uitzichten en frisse berglucht. In dit artikel 7 tips voor wandelaars met knieproblemen.

#1. Spierversterkende oefeningen

Wanneer je regelmatig last hebt van pijn in de knieën is het (uiteraard) een goed idee om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Hij of zij kan beoordelen waar de pijn vandaan komt en je oefeningen geven om de spieren rondom je kniegewricht te versterken. En hoewel de pijn wellicht niet helemaal te verhelpen is, kunnen sterkere spieren de pijn in ieder geval een heel stuk verlichten.

wandelen op hoogte
Er zijn genoeg vlakke wandelingen die bereikbaar zijn via een berglift

#2. Maak gebruik van de lift

Vooral bergaf gaan is funest voor je knieën en gewrichten. Mensen die gevoelig zijn voor knieproblemen, zullen vooral bij het dalen merken dat de pijn opkomt. Het kan dus een hele goede oplossing zijn om met de lift naar beneden te gaan. Heb je ook bij het klimmen last, zoek dan een wandeling op hoogte uit, zonder al te veel hoogteverschillen, en ga zowel met de lift omhoog als naar beneden.

#3. Gebruik wandelstokken

Wandelstokken kunnen een enorme hulp zijn bij problemen in de rug of in de knieën. Door het (juiste) gebruik van stokken kun je de belasting van spieren, knieën en rug tot wel 30% verminderen. Het klimmen wordt gemakkelijker en tijdens het afdalen vangen de wandelstokken veel van de klappen op. Mits je ze natuurlijk op de goede hoogte hebt ingesteld, dus zorg voor telescoopstokken. Lees hier meer over het gebruik van wandelstokken >

#4. De juiste wandeltechniek

Wanneer je gebruik maakt van de juiste wandeltechniek kun je je knieën behoorlijk ontlasten. Maak kleine stappen tijdens de afdaling en probeer je gewicht via je bovenbeenspieren op te vangen. Probeer soepel te lopen en niet al te stijf de klappen op te vangen. Lees hier meer over de juiste wandeltechniek >

Ook interessant:

#5. Bergschoenen met een goede demping

Het spreekt eigenlijk voor zich dat een goede wandelschoen belangrijk is wanneer je gaat wandelen in de bergen. De ene wandelschoen heeft echter een betere demping dan de ander. Geef dus tijdens het kopen van je wandelschoenen aan dat je knieproblemen hebt, zodat de verkoper hier rekening mee kan houden. Vervang je oude wandelschoenen ook op tijd; de schoenen zien er misschien nog goed uit, maar de demping gaat naarmate schoenen ouder worden, razendsnel achteruit.

wandelschoenen
Nieuwe wandelschoenen hebben een optimale demping

#6. Knie bandage

In sommige gevallen kan het intapen van je knie(ën) of een speciale sportbandage helpen bij het voorkomen of verminderen van pijn. Speciale sportbandage zorgt voor extra stevigheid, maar biedt toch voldoende vrijheid om goed te kunnen bewegen.

#7. Bouw je wandelingen op

Wil je vaker tijdens je vakantie wandelen in de bergen, bouw je wandelingen dan steeds verder op. Begin rustig zonder al te veel hoogtemeters en ga steeds een stukje langer en hoger lopen. Op deze manier went je lichaam en zeker ook je knieën aan het wandelen in de bergen.

Pijn tijdens het wandelen
Laat het niet zover komen dat je echt niet verder kunt: stop op tijd!

De allerbelangrijkste tip: stop voordat de pijn te heftig wordt. Neem de lift terug naar beneden of houdt pauze, zodat je knie niet verder overbelast raakt.


Zomervakantie tips