De 5 mooiste wandelroutes in Galtür

Wandelen in Galtür langs een meer

8 juli 2019

door Florien in Tips

De afgelopen weken hebben we een aantal dorpen in het Paznauntal onder de loep genomen. Eerder heb je kunnen lezen over Ischgl, See en Kappl, vandaag is Galtür aan de beurt. Galtür ligt aan het eind van het Paznauntal, op 1584 meter hoogte. Dit kleine, maar sfeervolle dorpje biedt de mogelijkheid om in alle rust van de prachtige natuur te genieten. Vanuit Galtür kun je fijne wandeltochten maken. Vijf tips voor wandelen in Galtür vind je in dit weblog.

Wandelen in het Paznauntal

Het Paznauntal leent zich uitstekend voor het maken van allerlei wandeltochten. Je wandelt hier in de bergen van de Verwall- en Samnaungroep. Vanuit Galtür heb je toegang tot 21 wandelroutes van verschillende niveaus. Dit komt neer op zo'n 250 km aan wandelpaden. Je kunt gebruikmaken van de bergliften, maar ook zelf omhoog wandelen. Er zijn allerlei leuke berghutten waar je onderweg kunt pauzeren en genieten van een heerlijke maaltijd. Tip: van half juni tot half september kun je met een gids van de Alpin Club Galtür wandelingen maken. Bekijk de interactieve wandelkaart >

Wandelen in Galtür
In Galtür kun je heerlijk wandelen

#1. Birkhahnbahn Bergstation - Kops Stausee - Zeinisjoch - Galtür

Neem de Birkhahnbahn omhoog en start vanaf het bergstation met deze wandeling. Je kunt natuurlijk ook zelf omhoog lopen, maar dan wordt de wandeling wel wat zwaarder. Vanaf het bergstation wandel je iets omhoog, naar de oevers van de Kops Stausee. Dit stuwmeer heeft een stuwdam en biedt een indrukwekkend bergpanorama. Je kunt vanaf hier zelfs de bergen van het Montafon bekijken. Loop een stuk langs het meer en daal daarna af richting Galtür. Je passeert onder andere de grens Tirol/Vorarlberg en de Europese waterscheiding van de Rijn-Donau. Wandelaars met kinderwagen kunnen via een breed grindpad afdalen.

Duur 2,5 tot 3 uur
Hoogtemeters 464 meter klimmen (grootste deel met berglift), 464 meter dalen
Afstand 11,5 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Galtür - Mathon - Galtür

Ook in het dal kun je mooie wandelingen maken. Een aanrader is de wandelroute van Galtür naar Mathon en weer terug. Mathon ligt tussen Ischgl en Galtür en is een pittoresk plaatsje. Tijdens het wandelen geniet je steeds van een uitzicht op de twee huisbergen van Galtür, de Gorfenspitze (2558 m) en de Ballunspitze (2671 m). Je start bij de kerk in Galtür en je wandelt onder andere langs het Wildpark bij Mathon en het Sport & Kulturzentrum. Tip: is de Wirtshaus Walserstube open in Mathon? Bezoek dan het museum en bestel een portie Kaiserschmarrn in het restaurant. Deze zijn ontzettend lekker.

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 150 meter klimmen, 150 meter dalen
Afstand 11 km
Ondergrond Grotendeels verhard
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Galtür in het Paznauntal
De machtige bergen achter Galtür (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

#3. Rondwandeling Vergiel

Vanaf het dorpsplein in Galtür gaat deze mooie rondwandeling van start. Je wandelt door het Predigbergbos naar de Bödale. Dit is een populaire plek voor paragliders om op te stijgen. Met een beetje mazzel spot je er een paar. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op Kappl en het dal. Een ideale stop om even te pauzeren en te genieten van de omgeving. Via Vergiel en de Stafali vijver wandel je weer terug naar Galtür.

Duur 4,5 uur
Hoogtemeters 660 meter klimmen (grootste deel met berglift), 660 meter dalen
Afstand 11 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Wandelen naar de Jamtalhütte

Deze zomer gaat de 11e editie van de Culinaire Jacobsweg van start. Vijf sterrenchefs uit Europa koken een eigen gerecht met allerlei producten uit de regio. Het recept geven ze door aan de eigenaren van vijf berghutten in het Paznauntal. Via speciale 'Genusswandelingen' zijn de hutten bereikbaar. De gerechten kun je de hele zomer bestellen voor slechts €15,-. Eén van de hutten is de Jamtalhütte in het Jamtal, een zijdal van het Paznauntal. De hut ligt op 2164 meter hoogte, ten zuiden van Galtür. De wandelroute neemt je mee door een prachtig landschap. Eenmaal aangekomen is het uitzicht indrukwekkend. Je kunt hier de Jamtalgletscher bewonderen.

Duur +/- 6 uur
Hoogtemeters 580 meter klimmen, 580 meter dalen
Afstand 20 km (heen en terug)
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Jamtalhütte in Galtür
De Jamtalhütte heeft een prachtige ligging (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

#5. Wandelen naar de Friedrichshafener Hütte

Ook de Friedrichshafener Hütte is onderdeel van de Culinaire Jacobsweg en vanuit Galtür gemakkelijk bereikbaar. Neem de wandelbus naar bushalte Valzur of wandel richting Mathon. Halverwege kom je een parkeerplaats tegen met een bord waarop je kunt zien of de berghut open is. Via een smal bospad vol stenen en kiezels wandel je omhoog. Je kunt ook kiezen voor de makkelijkere variant, een breed grindpad (geschikt voor kinderwagens). Het uitzicht onderweg is prachtig en je komt regelmatig een verkoelend bergstroompje tegen. De Friedrichshafener Hütte ligt op 2151 meter, aan een klein meertje. Er is een heerlijk zonneterras, maar je kunt ook binnen bij de haard plaatsnemen.

Duur 2,5 tot 3 uur
Hoogtemeters 598 meter klimmen, 598 meter dalen
Afstand 6,4 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Meer mooie wandelroutes in Galtür >

De Silvretta Card all-inclusive

Iedereen die overnacht in Galtür, krijgt de Silvretta Card all-inclusive gratis van de verhuurder. Ongeacht waar je overnacht. Deze gastenkaart biedt gedurende het verblijf allerlei gratis extra's en fijne voordelen. Zo kun je gratis gebruik maken van de zomerliften en is ook het openbaar vervoer helemaal gratis. Dat geldt ook voor een ritje over de Silvretta Hochalpenstraße en toegang tot alle binnen- en buitenzwembaden. Lees meer over de Silvretta Card all-inclusive >

Zomervakantie tips