5 tips voor wandelen in Ischgl

Wandelen in de bergen van Ischgl

29 mei 2019

door Florien in Tips

Ischgl ligt op 1400 meter hoogte, in het Paznauntal in Tirol. Dit sfeervolle dorp is een ideale bestemming voor fijnproevers en actieve vakantiegangers. Dankzij de aanwezigheid van meerdere sterrenrestaurants wordt Ischgl ook wel het culinaire mekka van de Alpen genoemd. Vanuit het dorp kun je tal van mooie wandelingen maken. Niet alleen in het dal, maar ook in de omringende bergwereld. Benieuwd welke wandelingen je niet mag overslaan? In dit weblog heb ik een aantal tips voor wandelen in Ischgl op een rijtje gezet.

#1. De Culinaire Jacobsweg

Elf jaar geleden is men onder begeleiding van ‘chef van de eeuw’ Eckart Witzigman, de kwaliteit van lokale berghutten gaan verbeteren. Het doel: het huttengevoel behouden en heerlijk eten produceren met gerechten uit de streek. Zo ontstond de Culinaire Jacobsweg. Een tocht van vijf wandelroutes en vijf berghutten. Iedere zomer kookt een sterrenchef een gerecht voor de hut. De chefs van de hut leren dat gerecht en serveren dit de hele zomer voor slechts €15,-. Chef-kok Martin Sieberer van toprestaurant Paznauner Stube in Hotel Trofana Royal coördineert dit alles. Inmiddels hebben tientallen chefs hun gerecht gepresenteerd. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit zeker de moeite waard is!

Culinaire Jacobsweg in Ischgl
Wandelen en culinair genieten tijdens de Culinaire Jacobsweg (Foto: © Ischgl.com)

#2. De familiewandeling naar de Pardatschersee

Ook families vinden in Ischgl fijne wandelmogelijkheden. Een tip is de familiewandeling naar de Pardatschersee. Deze avontuurlijke themawandeling gaat van start bij het middenstation van de Fimbabahn en Silvrettabahn. De eerste stop ligt bij de Schwarzwassersee. De route naar de Pardatschersee voert verder door een romantisch naaldbos. Eenmaal aangekomen bij het meer, is het tijd voor ontspanning. Op een zonnige dag kan er zelfs gezwommen worden. Er zijn allerlei leuke attributen om mee of op te spelen. Denk aan een klimmuur, schommel en een klimtoren. Plezier voor de hele familie gegarandeerd. 

Duur +/- 1 uur
Hoogtemeters 50 meter klimmen, 50 meter dalen
Afstand 1,6 km
Ondergrond Grotendeels grindpad
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. De wandeling naar de Friedrichshafener Hütte (2151 meter)

Neem vanuit Ischgl de wandelbus naar Galtür en stap uit bij halte Valzur. Hier vlakbij vind je het startpunt van de wandelroute en ook kun je gelijk kijken of de hut wel open is. De wandeling wordt duidelijk aangegeven met bordjes. Je kunt kiezen voor een breed grindpad of een smal bospad. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op de bergen. Eenmaal bij de Friedrichshafener Hütte kun je helemaal op krachten komen. Kinderen kunnen spelen bij het meertje naast de hut, terwijl jij op het terras geniet van een typisch berggerecht en een koud drankje. Tip: deze hut is onderdeel van de Culinaire Jacobsweg. Iedere zomer staat er dus ook een sterrengerecht op het menu voor slechts €15,-.

Duur +/- 2,5 uur
Hoogtemeters 598 meter klimmen, 598 meter dalen
Afstand 6,4 km
Ondergrond Grindpad of bospad
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

De Friedrichshafener Hütte in Ischgl
De Friedrichshafener Hütte is een prachtige berghut (Foto: © Ischgl.com)

#4. De Larein Alpe

Vanuit het St. Sebastian kerkje in Mathon wandel je richting Galtür. Vanaf Gasthof Glöckner volg je de borden met Bergliweg. Deze weg is via een steil bergpad te bereiken. De route voert door een prachtig berglandschap naar de Berglisee. Hier kun je even pauzeren en wat verkoeling zoeken. Vanaf het bergmeer is het niet ver meer wandelen naar de Larein Alpe. Deze berghut heeft een rustige en idyllische ligging. Je kunt hier allerlei typische producten uit het Paznauntal proeven. Eén van de specialiteiten is de bergkaas. Na een pauze wandel je via de Larein Alpe en Schaffein terug naar Mathon.

Duur +/- 4 uur
Hoogtemeters 700 meter klimmen, 700 meter dalen
Afstand 12 km
Ondergrond Wandelpad
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#5. De Aschererhütte op (2256 meter)

Neem vanuit Ischgl de wandelbus naar See en neem hier de Medrigjochbahn omhoog. Met de gastenkaart krijg je korting op de liftpas. De route gaat van start vanaf het bergstation. Het eerste deel van de wandeling voert over een breed grindpad. Halverwege kun je overstappen op een smal bergpad, maar je kunt ook het brede grindpad blijven volgen (ideaal voor ouders met kinderwagens). De Aschererhütte ligt boven de boomgrens, in een rotsachtig landschap. Er is een klein bergstroompje en meertje bij de hut. Op het menu staan allerlei heerlijke gerechten. Ook de Aschererhütte is onderdeel van de Culinaire Jacobsweg. Dat betekent dat je ook in deze hut een heerlijk sterrengerecht kunt bestellen voor €15,-. 

Duur +/- 3 uur
Hoogtemeters 440 meter klimmen, 440 meter dalen
Afstand 7 km
Ondergrond Grindpad en/of bospad
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Aschererhütte in Ischgl Paznauntal
De Aschererhütte heeft een heerlijk terras (Foto: © Ischgl.com)

Tips voor een vakantie in Ischgl

Ischgl is een fijne bestemming voor een vakantie in de bergen. Je kunt hier in alle rust genieten van de bergen, de natuur en het heerlijke eten. Naast wandelen zijn er nog veel meer andere activiteiten mogelijk. Een aantal tips hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • De Ischgl SkyFly: deze zipline behoort tot één van de meest spectaculaire in de Alpen. De SkyFly heeft een lengte van 2 km en via 3 verschillende stations daal je af naar beneden. Je hangt maximaal 50 meter boven de grond en je kunt snelheden tot wel 84 km/h behalen.
  • Mountainbiken: Ischgl is niet alleen een eldorado voor wandelaars, maar ook voor mountainbikers. Je hebt hier toegang tot ruim 750 km aan mountainbikepaden van verschillende niveaus. Er zijn speciale mountainbikehotels en ook vind je in Ischgl twee verhuurbedrijven.
  • Motorrijden: Motorrijders kunnen vanuit Ischgl prachtige routes rijden. Er zijn mooie bergwegen en Alpenpassen. Eén van de hoogtepunten is natuurlijk de Silvretta Hochalpenstraße.
Natuur in Ischgl
Geniet tijdens het wandelen van een schitterende natuur (Foto: © Ischgl.com)

Heb jij nog tips voor een wandelen in Ischgl? Laat een reactie achter!

Zomervakantie tips