Wandelen Ischgl: Mathon - Friedrichshafener Hütte (2151 meter)

Wandelen Ischgl: Mathon - Friedrichshafener Hütte (2151 meter)

11 augustus 2018

door Florien in Wandelen

Vanuit Ischgl kun je allerlei prachtige wandelingen maken door het Paznauntal en de omringende bergwereld. Een aantal weken geleden bezocht ik het dorp voor de opening van de 10ᵉ editie van de Culinaire Jacobsweg en maakte ik een wandeling naar – wat mij betreft – één van de mooiste berghutten in het dal: de Friedrichshafener Hütte. De berghut ligt op 2151 meter hoogte en is via een wandeling van 1,5 tot 2 uur te bereiken. Onderweg is het genieten van de natuur en eenmaal boven van een heerlijke maaltijd. In dit weblog vertel ik je alles over deze wandeling.

Wandelen Ischgl: Mathon - Friedrichshafener Hütte (2151 meter)

Duur 2,5 tot 3 uur (heen en terug)
Hoogtemeters 598 meter klimmen, 598 meter dalen
Afstand 6,4 km
Ondergrond Bosgrond, grind en stenen
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Het startpunt van de route

Het startpunt van de wandeling naar de Friedrichshafener Hütte is niet moeilijk te vinden. Je rijdt vanaf Ischgl via de hoofdweg richting Galtür. Wanneer je het dorpje Mathon hebt gepasseerd, zie je aan de rechterkant van de weg een parkeerplaats liggen. Via het bord aan de weg kun je gelijk controleren of de hut geopend is. Ben je niet in het bezit van een auto? Neem dan de wandelbus en stap uit bij halte Valzur. Vanaf de parkeerplaats wordt de wandeling duidelijk aangegeven met bordjes.

De route naar de Friedrichshafener Hütte

  • De wandeling naar de Friedrichshafener Hütte start op een brede grindweg.
  • Na een paar minuten wandelen kun je overstappen naar een smal bospad. Hier begint de klim omhoog. Het pad bestaat uit grind en stenen en neemt je mee door het bos.
  • Een andere mogelijkheid is de grindweg te blijven volgen, deze is minder steil en zelfs kinderwagens kunnen via deze weg omhoog.
  • Het bospad kruist de grindweg meerdere malen, dus overstappen is eenvoudig.
  • Langs de route wandel je regelmatig langs een bergstroompje, handig om even op te frissen of water te pakken.
  • Het laatste gedeelte van de wandelroute is steiler en ook iets ruiger. Er zijn meer stenen en je wandelt steeds verder boven de boomgrens. Nu komt ook de Friedrichshafener Hütte in zicht.
  • De terugweg verloopt via dezelfde paden: of de grindweg of het bospad.

Een steile en een minder steile variant

De wandeling is op twee manieren mogelijk. De eerste variant neemt je mee over een bospad met wat stenen en kiezels. Deze route kent af en toe behoorlijk steile stukjes. Zie je het niet zitten om op deze manier naar boven te wandelen of af te dalen, dan is er ook een makkelijkere variant via een brede grindweg. Deze route kruist steeds het bospad en je kunt dus ook op ieder moment ‘overstappen’. Ideaal voor de minder geoefende wandelaar en voor families met kleine kinderen. Zelf wilde ik graag beide varianten ontdekken en dus koos ik op de heenweg voor het bospad en wandelde ik het grootste gedeelte van de terugweg over de grindweg. Wel heb ik daarvan de eerste en laatste 15 minuten over het bospad gewandeld. Kies je voor deze optie, dan ben je 1,5 kilometer langer onderweg dan bovengenoemde gegevens.

Wandelaar op een bankje in de bergen rondom Ischgl
Even genieten van het prachtige uitzicht onderweg

Culinair genieten in de Friedrichshafener Hütte, terwijl de kids zich vermaken

Eenmaal aangekomen bij de Friedrichshafener Hütte, is het eerst even genieten van het uitzicht. De hut ligt aan een klein bergmeertje, bestaat uit twee gebouwen en is gebouwd van stenen uit de bergen. Voor de ramen hangen groen/witte luiken. Wat een prachtig plaatje! De Friedrichshafener Hütte staat bekend om zijn goede keuken. De hut maakt ook al 10 jaar deel uit van de Culinaire Jacobsweg in het Paznauntal. Naast de traditionele berggerechten staat er hier dus ook iedere zomer een sterrengerecht op het menu. Bij mooi weer is het goed toeven op het terras van de berghut. De kinderen kunnen spelen rondom het meer en mogen hier zelfs kanoën. Is het net iets te koud? Ook binnen bij de openhaard is het erg gezellig. Tip: wil je het echte bergvakantiegevoel ervaren? Je kunt ook overnachten in de Friedrichshafener Hütte. De hut heeft 48 gastenbedden.

Routebordje naar de Friedrichshafener Hütte
De route wordt duidelijk aangegeven

Waterval langs het bospad richting de Friedrichshafener Hütte
Het bospad wordt duidelijk aangegeven

Groep mensen in de bergen Culinaire Jacobsweg
Gezelligheid met de groep

Paddenstoelen plukken onderweg Culinaire Jacobsweg
Paddenstoelen plukken onderweg

Grindpad in Ischgl richting de Friedrichshafener Hütte
Het brede grindpas is veel makkelijker

Wandelen over een bospad in het Paznauntal
We wandelen met een grote groep mensen omhoog

Friedrichshafener Hütte in het Paznauntal
Langzaam komt de Friedrichshafener Hütte in zicht

Wandelen in het bos in het Paznauntal
Wandelen in het bos

Bergmeer bij de Friedrichshafener Hütte in het Paznauntal
Het bergmeertje bij de hut

Waterval in het Paznauntal
En aan het einde van de wandeling kom ik deze waterval ook nog tegen!
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips