De Culinaire Jacobsweg: wandelen en heerlijk eten

De Culinaire Jacobsweg: wandelen en heerlijk eten

18 juli 2018

door Florien in Algemeen

Op 8 juli 2018 is de 10ᵉ editie van de Culinaire Jacobsweg van start gegaan. Vijf bekroonde sterrenchefs uit Europa koken de lekkerste gerechten, gemaakt van producten uit de regio. Gedurende de hele zomer zijn deze gerechten te bestellen in vijf berghutten in het Paznauntal. Via speciale ‘Genusswandelingen’ zijn deze berghutten te bereiken. Als echte Bourgondiër en foodie mag ik bij de opening van dit evenement aanwezig zijn. In dit weblog vertel ik je alles over de Culinaire Jacobsweg in het Paznauntal.

Het concept van de Culinaire Jacobsweg

Tien jaar geleden is men onder begeleiding van ‘chef van de eeuw’ Eckart Witzigman de kwaliteit van de lokale berghutten gaan verbeteren. Het doel: het traditionele huttengevoel behouden, maar wel met gerechten gemaakt van de beste ingrediënten uit de omgeving. Inmiddels hebben sterrenchefs uit Europa allerlei gerechten gecreëerd en deze tijdens de Culinaire Jacobsweg gepresenteerd. De recepten worden vervolgens overgedragen aan de eigenaren van de berghutten en zij serveren deze heerlijke culinaire hoogstandjes gedurende het hele zomerseizoen. Uiteraard met de smaken van de chef-kok, maar wel met de porties en prijzen die je bij een berghut kan verwachten (+/- €15,- per gerecht). Chef-kok Martin Sieberer van toprestaurant Paznauner Stube in Hotel Trofana Royal coördineert dit alles.

Ischgl, het culinaire mekka in de Alpen

Ischgl staat ook wel bekend als het culinaire mekka van de Alpen. Zomers en ’s winters trekken veel mensen naar dit mondaine bergdorp om te genieten van de vele sportieve activiteiten en het heerlijke eten. Diverse gastronomische gidsen, zoals de Gault & Millau en A la Carte 2018, hebben Ischgl benoemd tot culinaire hotspot van de Alpen. Zeven restaurants zijn door Gault & Millau samen bekroond met zestien Toques (koksmutsen). Daarnaast staan drie restaurants in de top zes beste gastronomische bestemmingen in Tirol en zijn er door A la Carte 2018 maar liefst vierentwintig sterren uitgedeeld. Aantallen om op culinair gebied behoorlijk trots te mogen zijn!

Chefs koken tijdens de Culinaire Jacobsweg in het Paznauntal
De gerechten worden buiten afgemaakt

Vijf chefs, vijf gerechten en vijf berghutten

De opening van de Culinaire Jacobsweg vindt plaats in de Friedrichshafener Hütte. Deze berghut ligt op 2151 meter, aan een klein bergmeertje en in een prachtige omgeving. Via een wandeling van ongeveer 1,5 uur is de hut te bereiken, maar daarover vertel ik je meer in mijn volgende blog. Op het terras van de hut en rondom het meer staan vijf stands, waar iedere chef zijn of haar gerecht in kleine vorm aan ons presenteert. Het eten ziet er geweldig uit en het is werkelijk waar een feest om te kijken hoe de koks hun bordjes opmaken. We halen binnen in de berghut een fles wijn en beginnen met het eerste gerecht. Wat is dit genieten zeg! Lekker eten en een prachtig uitzicht. Mijn favoriet is de forel van Sven Wassmer, maar ook de maiskip met zelfgeplukte Alpenbloemen van Arabelle Meirlaen is geweldig. Nou ja, eigenlijk is alles geweldig!

Nadat we alle gerechten hebben geproefd, is het tijd op weer terug te wandelen naar het dal. Na deze dag kan iedere actieve levensgenieter de gerechten proeven in de desbetreffende berghutten. Je kunt gaan wandelen, maar ook mountainbiken. De hele zomer door worden de gerechten van de volgende chefs gepresenteerd in deze berghutten:

  • Sven Wassmer (Zwitserland): Forel met salade in de Jamtalhütte
  • Heinz Winkler (Duitsland): Kaiserschmarrn in de Friedrichshafener Hütte
  • Harald Wohlfahrt (Duitsland): Ravioli gevuld met ricotta in de Heidelbergerhütte
  • Michael Wignall (Engeland): Gehaktbrood met Gröstl in de Almstüberl
  • Arabelle Meirlaen (België): Linzenrisotto met maiskip in de Ascherhütte

Chefs Culinaire Jacobsweg Ischgl
Alle chefs op een rijtje (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

Tiroler muziek in Ischgl
De heren maken er een feestje van!

De Friedrichshafener Hütte in het Paznauntal
Rondom het meer en op het terras van de hut staan stands waar je de gerechten kunt proeven

Paddenstoelen plukken in het bos in het Paznauntal
De gerechten worden bereid met producten uit de streek, zoals deze paddenstoelen

Reactie(s) Reageren?

door Petra op 13 mei 2015

Ohhh zo'n wandeling moet toch heerlijk zijn! Dan staat er pas echt een beloning op je te wachten op de top.

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips