De Culinaire Jacobsweg in Paznaun: wandelen en heerlijk eten

 © TVB Paznaun - Ischgl 
Friedrichshafener Hütte Culinaire Jacobsweg Paznaun

31 juli 2020

door Florien in Tips

Liefhebbers van lekker eten zijn in de zomermaanden aan het juiste adres in Paznaun. Op 12 juli is de 12e editie van de Culinaire Jacobsweg van start gegaan. Een culinair hoogtepunt, waarbij je de hele zomer kunt genieten van sterrengerechten in vijf verschillende berghutten. Speciaal voor dit event hebben vijf sterrenchefs uit het dal een gerecht bedacht met producten uit de regio. Via speciale ‘Genusswandelingen’ zijn de berghutten te bereiken. In dit weblog vertel ik je alles over de Culinaire Jacobsweg.

Het concept van de Culinaire Jacobsweg

Twaalf jaar geleden vond de eerste editie van de Culinaire Jacobsweg plaats in Paznaun. Chef van de eeuw, Eckart Witzigman, vond het tijd om de kwaliteit van de lokale berghutten te verbeteren. Uiteraard moest het traditionele huttengevoel behouden blijven, maar dan wel met gerechten gemaakt van de beste ingrediënten uit de omgeving. Hij schakelde de hulp in van sterrenchefs uit Oostenrijk en Europa. Inmiddels is zijn initiatief uitgegroeid tot een succesvol evenement voor fijnproevers. Sterrenchefs hebben in de afgelopen jaren de beste gerechten gecreëerd en deze tijdens de Culinaire Jacobsweg gepresenteerd. Na de overdracht van het recept, is het de beurt aan de hutteneigenaren om de gerechten na te koken. Uiteraard met de smaken van de chef-kok, maar wel met de porties en prijzen die je van een berghut kunt verwachten (+/- €15,- per gerecht). Deze heerlijke culinaire hoogstandjes staan het hele zomerseizoen op de kaart. 

Vijf chefs, vijf gerechten en vijf berghutten

Elk jaar doen vijf chefs mee met de Culinaire Jacobsweg. Alle vijf creëeren ze een gerecht met producten uit de regio. Met eetbare bloemen van de Alpenweides, paddenstoelen uit het bos en kaas of vlees van lokale boeren uit het dal. Dit jaar zijn alle chefs afkomstig uit Paznaun. Zij koken de volgende gerechten in de volgende berghutten:

  • Hermann Huber (Hotel Almhof Galtür): Paznauner Bergkäsenocken met een salade van spitskool in de Jamtalhütte
  • Benjamin Parth (Stüva, Hotel YSCLA): Speck-Pfifferlingsknödel in de Friedrichshafener Hütte
  • Gunther Döberl (Stiar, Hotel Silvretta): Alpen-Bolognese met wild en gnocchi in de Heidelbergerhütte
  • Martin Sieberer (Paznaunerstube en Heimatbühne in Hotel Trofana Royal): Roulade van Paznauner Hochlandrund in de Almstüberl
  • Andreas Spitzer (Fliana Goutmet, Hotel Fliana): Rundergoulash in de Ascherhütte

Lees hier meer over de chefs en de gerechten >

Wandelen én genieten

Voor wandelen ben je in Paznaun aan het juiste adres. Vanuit de dorpen Ischgl, Galtür, Kappl en See im Paznaun heb je toegang tot ruim 1100 km aan wandelpaden. Van een uitdagende klim naar een imposante bergtop, tot rustige wandelingen over groene almen en langs een idyllische bergmeren. De Culinaire Jacobsweg is het absolute wandelhoogtepunt voor fijnproevers. Via speciale 'Genusswandelingen' zijn de hierboven genoemde berghutten te bereiken. Over het algemeen zijn de routes goed te doen voor de gemiddelde wandelaar. Gemiddeld wandel je zo'n 1,5 uur heen én terug. Onderweg kun je genieten van al het moois dat Paznaun te bieden heeft. 

Evenementen rondom de Culinaire Jacobsweg

Natuurlijk kun je zelf een wandeling naar de hutten maken, maar nog leuker is het om dit samen met een gids én chefkok te doen. De gids begeleidt je bij de wandeling en vertelt je onderweg meer over de natuur en de regio. Eenmaal aangekomen bij de hut is het de beurt aan de chefkok. Hij bereidt in 'zijn' hut zijn eigen gerecht. Andreas Spitzer heeft het spits alvast afgebeten in de Ascherhütte. Wel kun je nog deelnemen aan de volgende wandelingen:

  • 9 augustus: Benjamin Path, Friedrichshafener Hütte
  • 16 augustus: Hermann Huber, Jamtalhütte
  • 23 augustus: Gunter Döberl, Heidelberger Hütte
  • 6 september: Martin Sieberer, Almstüberl

Geef je hier op >

Berghut Culinaire Jacobsweg
(Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)
Gerechten Culinaire Jacobsweg
(Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

Ischgl, het culinaire mekka van de Alpen

Liefhebbers van lekker eten vinden in Paznaun de perfecte ingrediënten voor een fijne zomervakantie in de bergen. Toch is er één terechte winnaar: Ischgl, beter bekend als het culinaire mekka van de Alpen. Diverse gastronomische gidsen, zoals de Gault & Millau en A la Carte, hebben het dorp benoemd tot culinaire hotspot van de Alpen. Negen restaurants zijn bekroond met Toques (koksmutsen), er zijn inmiddels behoorlijk wat sterren uitgedeeld en een aantal behoort zelfs tot de beste gastronomische bestemmingen van Tirol. Aan lekker eten en goede wijnen geen gebrek! Maar er is meer te doen in Ischgl! Een impressie van de mogelijkheden zie je hieronder!

media widget

Zomervakantie tips