De Culinaire Jacobsweg in Paznaun: wandelen en heerlijk eten

Culinaire Jacobsweg Paznaun

23 juli 2021

door Gina in Tips

Wanneer je een liefhebber van culinair genieten bent, ben je in de zomermaanden op de juiste plek in Paznaun. Op 10 juli is de 13e editie van de Culinaire Jacobsweg van start gegaan, een evenement waarbij wandelen en fantastisch eten hand in hand gaan. Zes verschillende sterrenchefs uit de regio hebben speciaal voor dit event een gerecht ontwikkeld en elk gerecht is in een van de zes verschillende berghutten te proberen. Bij de bereiding worden voornamelijk lokale ingrediënten gebruikt en de berghutten zijn via speciale ‘Genusswandelingen’ te bereiken. Nieuwsgierig geworden? Ik vertel je alles over de Culinaire Jacobsweg in dit blog.

Het concept van de Culinaire Jacobsweg

De lancering van de Culinaire Jacobsweg was in 2008, toen chefkok van de eeuw Eckart Witzigman het tijd vond om de kwaliteit van de lokale berghutten te verbeteren. Dit moest natuurlijk gebeuren zonder het traditionele huttengevoel uit het oog te verliezen. Ook moesten de gerechten gemaakt worden van de beste lokale ingrediënten. Met behulp van verschillende sterrenchefs uit Oostenrijk en Europa groeide het evenement uit tot één van de bekendste evenementen in de regio. Topchefs hebben in de afgelopen jaren de beste gerechten gecreëerd en deze tijdens de Culinaire Jacobsweg gepresenteerd. Het zijn elk jaar weer echte culinaire hoogstandjes, maar wel met de porties en prijzen die passen bij een berghut (+/- €15,- per gerecht). De gerechten staan vervolgens de hele zomer op de kaart, zodat iedereen de tijd krijgt om ervan te genieten!

paznaun wandelen
Vlakbij het bergstation van de Diasbahn in Kappl vind je deze fotogenieke plek.

Zes chefs, zes gerechten en zes berghutten

Dit jaar doen zes topchefs mee met de Culinaire Jacobsweg. Steeds opnieuw staan de verschillende chefs voor de uitdaging om met producten uit de regio een bijzonder en stijlvol gerecht te creëren. De Paznauner Almkäse staat dit keer in het middelpunt. In 2021 zijn - net als vorig jaar - alle chefs afkomstig uit Paznaun. Extra leuk, omdat ze de regio en haar producten op en top kennen. De hutten die meedoen zijn de Friedrichshafener Hütte, Almstüberl, Ascherhütte, Heidelberger Hütte, Faulbrunnalm en Jamtalhütte. De hele zomer worden hier de gerechten van de Paznaunse topchefs Benjamin Parth, Martin Sieberer, Andreas Spitzer, Patrick Raaß, Hermann Huber en de #YoungChefsPaznaun geserveerd. De Young Chefs Paznaun zijn veelbelovende, jonge talenten uit de regio, die dit jaar de kans krijgen om te laten zien wat ze te bieden hebben. Wat de chefs dit jaar precies gemaakt hebben? Dat lees je hieronder.

 • Benjamin Parth voor de Friedrichshafener Hütte: lokale paddenstoelen in een geroosterd jasje op zuurkool met paprikakruiden, met een sausje van bieslook (vegan)
 • Martin Sieberer voor de Almstüberl: geroosterd rundvlees met rösti en geroosterde groenten
 • Andreas Spitzer voor de Ascherhütte: "Grammelknödel" met zuurkool en geraspte Paznauner bergkaas
 • Patrick Raaß voor de Heidelberger Hütte: kaasknödel met karnemelk op een bedje van geroosterde paprika
 • Hermann Huber voor de Faulbrunnalm: kip in mierikswortelsaus met kool en bietjes
 • #YoungChefsPaznaun voor de Jamtalhütte: pasta a la YoungChefsPaznaun met eekhoorntjesbrood, bergkaas, kool en bietjes

Lees hier meer over de chefs en de gerechten >

culinaire jacobsweg
Het gerecht van chefkok Martin Sieberer ziet er niet alleen mooi uit, maar smaakt ook fantastisch.
Sterrenchefs, klederdracht, een zonnetje en topgerechten: alle ingrediënten voor een heerlijke dag!

Evenementen rondom de Culinaire Jacobsweg

Je kunt natuurlijk zelf naar één van de berghutten wandelen, maar hoe leuk is het om dat te doen met de chef die het gerecht voor betreffende berghut heeft gemaakt? Tijdens de wandeling zelf kom je van alles te weten over de flora, fauna en de regio zelf en vertelt de chef misschien wel enkele van zijn geheimen. Eenmaal aangekomen bij de hut duikt hij de keuken in en gaat hij aan de slag met zijn eigen gerecht. Op 10 juli hadden wij het geluk dat we de wandeling met Martin Sieberer naar de Almstüberl mochten bijwonen en ik kan je alvast verklappen: het was een geweldige ervaring. De rest van de zomer zijn de andere chefkoks aan de beurt. Je kunt niet alleen meelopen met een culinaire wandeling, maar hiernaast zijn er verschillende culinaire avonden waarbij je kunt genieten van een fantastisch meergangendiner. Hieronder de betreffende data:

 • 23 juli 2021: Culinaire zomeravond met Benjamin Parth in Restaurant Stüva (Ischgl)
 • 24 juli 2021: Wandeling naar de Friedrichshafener Hütte met Benjamin Parth (Ischgl)
 • 30 juli 2021: Culinaire zomeravond met Patrick Raaß in de Schlossherrenstube (Ischgl)
 • 31 juli 2021: Wandeling naar de Heidelberger Hütte met Patrick Raaß (Ischgl)
 • 20 augustus 2021: Culinaire zomeravond met Andreas Spitzer in Hotel Fliana (Ischgl)
 • 21 augustus 2021: Wandeling naar de Ascherhütte met Andreas Spitzer (See)
 • 3 september 2021: Culinaire zomeravond met de Young Chefs Paznaun in deTrofana Alm (Ischgl)
 • 4 september 2021: Wandeling naar de Jamtalhütte met de Young Chefs Paznaun (Galtür)
 • 17 september 2021: Culinaire zomeravond met Hermann Huber in Hotel Rössle (Galtür)
 • 18 september 2021: Wandeling naar de Faulbrunnalm met Hermann Huber (Galtür)
wandelen kappl
In de bergen van Kappl kun je fantastisch wandelen!

De perfecte combinatie van wandelen en genieten

Voor een fijne wandelvakantie ben je in Paznaun sowieso op de juiste plek, er zijn ontelbaar mogelijkheden en verveling is hier absoluut geen optie. Vanuit de vier dorpen in het dal - Ischgl, Galtür, Kappl en See im Paznaun - kun je de omringende bergwereld ontdekken via ruim 1100 km aan wandelpaden. Of je nu een beginnende wandelaar bent, een familie met kleine kinderen of een gevorderde wandelaar, Paznaun biedt voor ieder wat wils. Als culinaire fijnproever mag je de Culinaire Jacobsweg eigenlijk niet overslaan. Zelfs als je niet zo'n doorgewinterde wandelaar bent zijn de wandelroutes geschikt. De zes berghutten zijn via speciale 'Genusswandelingen' te bereiken en over het algemeen zijn de routes prima te doen voor de gemiddelde wandelaar. 

Een maaltijd van een topchef smaakt nog beter na een fijne wandeling.

Wandelen rondom de Kops Stausee

De wandeling rondom de Kops Stausee - iets voorbij Galtür - maakt geen deel uit van de Culinaire Jacobsweg, maar als je toch in de buurt bent mag je deze zeker niet missen! Het is een gemoedelijke wandeling voor het hele gezin met maar weinig hoogtemeters, ideaal dus voor een dag waarop je de deur uit wil maar tegelijkertijd wat ontspanning zoekt. De imposante dam is een bijzondere aanblik, maar vooral de honderden paarse lupines met op de achtergrond het azuurblauwe water leveren een fantastisch uitzicht op. De wandelroute rondom het stuwmeer duurt ongeveer anderhalf uur. 

stausee kops
Prachtig contrasterende kleuren bij de Kops Stausee.

Zomervakantie tips