Friedrichshafener Hütte: de mooiste berghut van Ischgl/Paznaun

Friedrichshafener Hütte: de mooiste berghut van Ischgl/Paznaun

11 augustus 2016

door Miranda in Reisverslagen

De Friedrichshafener Hütte ligt op 2151 meter hoogte in het Paznauntal. Niet alleen de berghut zelf is een ‘plaatje’, maar ook de omgeving waarin de hut ligt is waanzinnig mooi. En het leuke is dat de wandeling, of mountainbiketocht, vanuit het dal naar de berghut voor bijna iedereen wel te doen is. 1,5 tot 2 uur duurt de wandeling naar de Friedrichshafener Hütte en je kunt kiezen uit een brede grindweg, of een steiler rotsachtig pad. Eenmaal boven kun je genieten van een heerlijke lunch, uitzicht op het imposante Silvretta gebergte en bikkels kunnen een duik nemen in het ijskoude meertje.

Start route Friedrichshafener Hütte vanuit het dal

Het pad naar de Friedrichshafener Hütte is vrij eenvoudig te vinden. Wanneer je de hoofdweg van Ischgl naar Galtür volgt, zie je vlak na Mathon aan de rechterkant de parkeerplaats. Je kunt hier ook met de speciale ‘Wandelbus’ komen, halte Valzur. Vanaf de parkeerplaats zie je het brede grindpad omhoog lopen. Deze weg is ook perfect voor mountainbikers. Wil je liever wat steiler, kies dan voor het wandelpad dat is aangegeven met de rood-witte bordjes.

Overstap maken naar de minder steile variant

Wij nemen het wandelpad dat direct lekker omhoog loopt. Niet supersteil, maar zeker ook niet flauw. De route begint door het bos en af en toe kun je even afkoelen bij een beekje of vers water ‘tappen’. Het wandelpad kruist steeds de brede grindweg, waardoor je eigenlijk op elk gewenst moment de overstap kan maken naar de minder steile variant. Ideaal voor minder geoefende wandelaars of families met (kleine) kinderen.

Wandelen Friedrichshafener Hütte
Het eerste deel van de wandeling naar de Friedrichshafener Hütte gaat door het bos

Friedrichshafener Hütte
De Friedrichshafener Hütte ligt prachtig

Kanovaren op grote hoogte

Nadat je het bos en de Alpenweiden gepasseerd bent, komt het laatste stuk door het rotsachtige landschap. Het Silvretta gebergte, met de machtige berg de Fluchthorn (3398 meter) komt inmiddels steeds beter in beeld. De Friedrichshafener Hütte ligt te midden van deze indrukwekkende bergwereld. Na de beklimming kun je hier op mooie dagen uren op het terras doorbrengen. Kids kunnen ondertussen kanovaren op het meertje, of – voor wie durft – een duik nemen.

Friedrichshafener Hütte terras
Op het terras van de Friedrichshafener Hütte kun je het op mooie dagen lang uithouden

Kanovaren Friedrichshafener Hütte
Kanovaren bij de Friedrichshafener Hütte

Een Michelinsterren gerecht op het menu

De Friedrichshafener Hütte is onderdeel van de culinaire Jacobsweg in Ischgl/Paznaun. Een route langs 5 berghutten die allemaal een gerecht van een internationale sterrenchef serveren in de zomer. Het gerecht van de Friedrichshafener Hütte komt van sterrenkok Josef Steffner (restaurant Mesnerhaus in Mauterndorf, 17 Gault Millau punten). Hij ontwikkelde speciaal voor deze berghut een typisch berggerecht, dat tegelijkertijd een culinair hoogstandje is. Uiteraard hebben we het even getest: een aardappelknödel (niet van zomaar een eenvoudig ‘bintje’ natuurlijk…) met boterzacht varkensvlees en de lekkerste zuurkool die ik ooit gegeten heb. Wat een feestje dit gerecht!

Topchef Josef Steffner bij Friedrichshafener Hutte
Topchef Josef Steffner bij Friedrichshafener Hütte met zijn gerecht: knödel met varkensvlees en zuurkool

Meerdere routes vanuit de Friedrichshafener Hütte

Liefhebbers kunnen vanuit de Friedrichshafener Hütte meerdere tochten in het Silvretta gebergte maken. Ook is het mogelijk om in de hut te overnachten, want ze beschikken over maar liefst 48 slaapplaatsen. Wij nemen na de overheerlijke lunch dezelfde weg terug naar het dal. Ook de hele tocht naar beneden blijft het uitzicht op de bergen aan de overkant van het dal fenomenaal. Mooie wandeling, prachtige berghut en lekker eten. Wat wil je nog meer?

Reactie(s) Reageren?

door Udo op 11 augustus 2016

Heerlijke wandeling met als beloning dat heerlijke eten! Kan niet beter

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips