Nockbergetrail: 5-daagse wandeling in biosferenpark Nockberge

Wandelen op de Nockbergetrail

21 mei 2019

door Thijs in Wandelen

De vakantieregio Nockberge is misschien niet de bekendste regio van Karinthië, maar zeker niet één van de minste! De zeven gemeenten Albeck, Feldkirchen, Reichenau, Gnesau, Deutsch-Griffen, Krems en Himmelberg hebben zich verenigd tot de regio Nockberge. Uiteraard vernoemd naar het gelijknamige Biosphärenpark. Ontdek de vakantieregio en de prachtige glooiende natuur te voet op de 5-daagse wandeling de Nockbergetrail.

Biosphärenpark Nockberge

De regio Nockberge is nauw verbonden met het biosferenpark Nockberge, in het hart van Karinthië. Het zacht glooiende berglandschap wordt afgewisseld door de meest westelijke- en hoogste bergketen van de Gurktaler Alpen (2441 m). Een deel van de regio bestaat uit het Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge. Kenmerkend voor dit gebied zijn de ronde toppen, die ‘Nocken’ worden genoemd. In het park vind je een grote diversiteit aan planten en dieren, waarvan een aantal zeer zeldzaam zijn. Wandelen is in de regio Nockberge uitstekend mogelijk. Eén van de populairste (en mooiste) routes is de Nockbergetrail.

Wandelen op de Nockbergetrail
De Nockberge trail ligt in een prachtig glooiend landschap (Foto: © Tourismusregion Nockberge, Franz Gerdl)

365 dagen per jaar toegankelijk

De Nockbergetrail is de eerste Oostenrijkse route die het gehele jaar begaanbaar is. Tijdens de winter kun je je hier wagen aan een meerdaagse skitour en wanneer er geen sneeuw ligt kun je wandelen op de Nockbergetrail. De Nockbergetrail loopt over de bergkammen en toppen van het gelijknamige gebergte. In de zomer bestaat de 75 km lange route uit vijf verschillende etappes en onderweg kom je onder andere langs Katschberg, Innerkrems, Turracher Höhe, Falkert en Bad Kleinkirchheim. Over de overnachtingsmogelijkheden hoef je je geen zorgen te maken. In de regio bevinden zich tal van hotels en accommodaties om de nacht in door te brengen.

Etappes Nockbergetrail

Etappe 1: Katschberg – Neue Bonner Hütte, 591 hm, 8 km.
Etappe 2: Neue Bonner Hütte – Innerkrems, 824 hm, 16,6 km.
Etappe 3: Innerkrems – Turracher Höhe, 1056 hm, 21,3 km.
Etappe 4: Turracher Höhe – Falkertsee, 1189 hm, 18,1 km.
Etappe 5: Falkertsee – Bad-Kleinkirchheim, 441 hm, 11,1 km.

Nockbergetrail

Duur 28 uur
Hoogtemeters 4100 meter
Afstand 75 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Nockbergetrail uitzicht
Onvergetelijk uitzicht vanaf de Nockbergetrail (Foto: © Kärnten Werbung, Franz Gerdl)

Nockbergetrail in vogelvlucht

De Nockbergen zijn zo’n 60 miljoen jaar geleden ontstaan en hebben zowel een glooiend karakter als toppen tot 2500 meter. Het afwisselende landschap maakt deze omgeving zeer geschikt voor een meerdaagse wandeling. Tijdens de Nockbergetrail doorkruis je het Biosphärenpark Nockberge en geniet je van de meest prachtige uitzichten. In het westen zie je de Hohentauern en in het zuiden de Karawanken en Karnische Alpen. Onderweg kom je door authentieke plaatsjes waar men de plaatselijke cultuur en de ambachten levendig houdt. Culinaire hoogstandjes met zelfgemaakte specialiteiten en vooral de extra portie levensvreugde geven de route nog net dat beetje extra.

Praktische informatie Nockbergetrail

De Nockbergetrail is zowel geschikt voor geoefende wandelaars als minder ervaren bergwandelaars. Technisch is de route allerminst, maar je dient wel over een goede conditie te beschikken. Door gebruik te maken van de bergliften kun je jezelf veel hoogtemeters besparen. Onderweg kom je langs diverse berghutten waar je kunt genieten van de Alpe-Adria-keuken. Op Nockberge-Trail.com kun je je route uitstippelen en accommodaties vinden om in te overnachten. Klik hier voor meer informatie over wandelen in Kartinthië >

Zomervakantie tips