Zomervakantie: 14 dingen waar je nu al naar uitkijkt

verheugen op geluksmoment witte sneeuwtoppen

21 april 2019

door Joanne in Algemeen

Als in het voorjaar de vogels beginnen te fluiten en de dagen weer eindeloos lang voelen begint het te kriebelen. De zomervakantie komt er weer aan! Ah, je kijkt nu al uit naar die dagen in de bergen waarop je niks hoeft. Genieten van een zomervakantie, om je op te laden voor het hele jaar. Maar wat is nou het gene waar je het meest naar uitkijkt? Welke dingen zijn voor jou het ultieme vakantiegevoel? Wij hebben 14 ultieme momenten op een rij gezet:

#1. De eerste glimp van bergtoppen

Het begint op de eerste dag in de vakantie. Dat moment dat je uit de auto of trein stapt. Je kijkt naar de bergen en denkt: ik ben er weer! Alle drukte van Nederland valt van je af. Jij ziet de zon flikkeren op een besneeuwde bergtop of spiegelen op een meer. Niets hoeft én alles mag! De bergvakantie is begonnen.

wandelaars op bergalm met zicht op Ecrin
Welverdiende rust met zicht op sneeuwtoppen

#2. Croissants en Kaiserbroodjes

Als je het bergdorp binnenrijdt zie je vaak al snel de plaatselijke bakker. Wat smaakt er nou beter dan zo'n echt Frans croissantje of een vers Kaiserbroodje. Mij maak je helemaal gelukkig met een echte Italiaanse espresso. Direct zo'n fijn ontbijtje en de vakantie is écht gestart!

#3. Zon op je armen en benen

Niets zo fijn als je dagelijkse kleren uit te trekken en te verwisselen voor je wandelkleren. Talloze plekken in de Alpen hebben meer zonuren dan wij in Nederland. De kans op goed weer in de zomer is dan ook groot. Dus trek die korte broek en dat t-shirt aan en voel de zon op je armen en benen! Of je nou gaat wandelen of op een terras gaat zitten, de dag kan niet meer stuk.

#4. Fluitende bergmarmotten

Als je het geluk hebt, wel eens bergmarmotten gezien of gehoord te hebben, dan is dat iets om naar uit te kijken. Tijdens de wandeling hoor je een hoop herrie en gefluit! Niet van vogels maar van bergmarmotten die elkaar waarschuwen. Als je goed kijkt, zie je ze wegrennen. Er is er altijd één die stijf rechtop op de uitkijk zit. Die fluit het hardst.

marmot in het gras
Hoe schattig: hier word je toch helemaal blij van.

#5. Stilte en frisse lucht

De eerste dag dat ik gaat wandelen in de bergen ben ik altijd weer verbaasd over de rust en stilte om me heen. Hoog op een berg is er geen hectiek, geen ronkende motoren of gillende mensen. Die rust valt vanzelf over je heen, je haalt nog eens diep adem en merkt meteen dat de lucht frisser is. Je ruikt het gras of de dennenbomen, of hoger op de berg, helemaal niets.

#6. Klaterende waterval, suizend beekje

Wat je, gelukkig, vergeten was, is hoeveel moeite zo'n wandeling wel niet kost. Als je dan volledig bezweet even een momentje neemt en op de alm neerploft om even uit te rusten, hoor je in de verte het suizen van een beekje of het klateren van de waterval. Op veel plekken stroomt het water hard naar beneden. Een rustgevend en vrolijk geluid.

Wandelaars rusten uit bij beek
Samen genieten van een rustmoment bij een beek

#7. Wandelschoenen uittrekken

Na de wandeling ben je helemaal uitgeput, warm en bezweet. Eén van de betere momenten van de vakantie is het moment waarop je je schoenen uit kunt trekken. De opluchting van de frisse lucht op je warme voeten is iets om je nu, al bijna, op te verheugen.

#8. Kinderen in het zwembad

Vlak bij de camping of hethotel is vast wel een zwembad of meer, zodat de kinderen zichzelf vermaken deze vakantie. Ze zoeken vriendjes op bij het meer, gaan samen naar het zwembad. Je hebt, zogezegd, geen kind aan ze. Dat geeft jou een momentje voor jezelf. Misschien wel het grootste geluksmoment van de vakantie?

Populair op Indebergen

#9. Frisse douchen/zwemmen

Na de inspannende wandeling is er niets zo fijn als fris te douchen of een zwembad in te duiken! Weg met de stoffige kleren, maar fijne frisse kleren aan, dan ben je klaar voor de avond.

#10. Verkoelende Radler op een terras

De beste momenten van een wandeling zijn eigenlijk wel de rustmomenten, midden op een alm of, op een terras. Even genieten van een koffie, een Radler of een ijsje. 

Heerlijk die regionale en lokale gerechten!

#11. De lokale culinaire specialiteiten

Van bergvakanties krijg je honger! Al dat wandelen, fietsen of zwemmen maakt dat je veel wilt én mag eten. En dan liefst niet uit eigen pannen, nee, gewoon lekker uit eten in het dorp. Je laten verwennen door een kok. Of je nou kiest voor Pizza, Schnitzel of Kaiserschmarrn, dit smaakt toch veel beter dan thuis.

#12. Het klokje rond slapen

Tja, bergvakanties zijn heerlijk, maar ook bere vermoeiend. En echt goed getraind was je misschien niet. Zeg nou zelf, wie heeft er geen spierpijn na die eerst paar wandeldagen? En oh, wat is het dan lekker om je bed in te duiken. Het beste moment van de vakantie? Heerlijk slapen en nieuwe energie op doen.

#13. Sterren aan de hemel

Soms word je wakker 's nachts en loop je even naar buiten. In de bergen zijn er meer sterren aan de hemel! Dat is natuurlijk niet zo, maar je ziet ze wel veel beter. Of je nou kampeert, op een berghut slaapt, of in een hotel. Zorg dat je een keer naar buiten loopt om de sterren te bewonderen.

#14. Naar huis?

Je hebt mensen die niet genoeg kunnen krijgen van de bergvakantie, je hebt ook mensen die er vooral tegenop zien. Voor die laatste is het ultieme geluksmoment misschien wel het moment dat ze weer naar huis mogen. En voor de rest van ons? Die dromen dan alweer van de volgende vakantie.

Waar kijk jij naar uit? Laat het ons weten.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips