Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in de bergen: 7 manieren & gebruiken

Bergmeer Petzen

Wandelen is vanzelfsprekend een duurzame activiteit. Wie met een paar simpele gebruiken rekening houdt, kan de wereld echter nog een stukje beter maken. Zo houden we de bergen zoals ze zijn en blijft die prachtige natuur behouden voor de volgende generaties. De Alpen worden jaarlijks bezocht door honderden miljoenen mensen, dus een beter milieu begint wel degelijk bij jezelf!

1. Gebruik het openbaar vervoer

Het komt maar al te vaak voor dat je onderweg naar de Alpen te maken krijgt met files en vertraging. Wat kan zo’n reis toch een stress opleveren! Waarom reis je niet een keer met de bus of de trein? Dan is je ecologische voetafdruk een stuk kleiner. Wie met de auto naar de Alpen gaat kan er tijdens de vakantie voor kiezen om deze te laten staan. In de bergen kan je vaak gebruik maken van gratis (wandel)bussen en er zijn bergtreintjes en liften.

2. Energie besparen

In een berghut beschik je over hele andere middelen dan in een accommodatie in het dal. Elektriciteit wordt niet geleverd via het net, maar zelf geproduceerd middels zonnepanelen, waterkracht of biodiesel. Water wordt opgevangen, gefilterd en weer hergebruikt. Veel berghutten zijn ontzettend ver op het gebied van duurzame energie. Wanneer je in een berghut overnacht is het belangrijk om spaarzaam om te gaan met de energie.


Lees ook: 8 dingen die je jezelf afvraagt wanneer je in een berghut bent

Water Berghut

3. Afval reduceren

Wandelen levert doorgaans niet al te veel afval op. Zeker niet wanneer je slimme, verantwoorde keuzes maakt. Eet in plaats van dubbel verpakte energierepen (lokaal) fruit en brood. Iets onderweg weggooien is natuurlijk uit den boze. Als er geen vuilnisbakken staan zit er niets anders op dan het afval mee terug te nemen. Ook biologisch afbreekbaar afval als etensresten en zakdoekjes. Tip: neem een (biologisch afbreekbaar) plastic zakje mee voor je afval.

4. Bescherm de natuur

Wie kennis heeft van de natuur begrijpt beter hoe planten en dieren leven. Zo ontstaat er meer respect voor de natuur en stap je niet zomaar gebieden binnen die je niet mag betreden. En met al die opgedane kennis kun je ook andere wandelaars iets nieuws leren. Het is altijd leuk om te weten welke planten je kunt eten of welke juist ontzettend giftig zijn. Tip: veel bestemmingen organiseren speciale kruiden- en natuurwandelingen, waarbij je alles leert over de plaatselijke natuur, dieren- en plantensoorten.

Voorjaar Bergen

5. Netjes je behoefte doen

Wanneer er een toilet voorhanden is, is er natuurlijk helemaal niets aan de hand. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je onderweg bent en er geen sanitair beschikbaar is. Wie hoge nood heeft, moet dit in ieder geval niet doen in de directe nabijheid van beekjes en meertjes. Bacteriën kunnen zich hierdoor makkelijk over een groot gebied verspreiden. Graaf eventueel een kuiltje en neem je zakdoekjes weer mee in een plastic (biologisch afbreekbaar) plastic zakje.

6. Respect voor de dierenwereld

Wie voorzichtig met de natuur omgaat, zal vaak in de gelegenheid komen om wilde dieren te spotten. Verstoor het leven van de dieren echter niet. Met name tijdens de winter kan een onverwachte ontmoeting veel stress bij een dier veroorzaken.


Lees ook: 10 dieren die je kunt spotten in de Alpen

Koe Mountainbike
© Spalder Media Group

7. Steun de lokale bevolking

Iedereen die in de bergen onderweg is, van wandelaars tot alpinisten, geniet van het prachtige berglandschap. Voor de lokale bevolking is het vaak niet makkelijk om in deze omgeving te leven en deze manier van leven te behouden. De authentieke gebouwen, berghutten en kerk moeten ook worden onderhouden! We weten allemaal dat er in veel bergdorpen voorzieningen sluiten, omdat doorgaan niet meer rendabel was.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.