Skip to navigation Skip to main content

De 10 geboden voor wie onderweg is in de bergen

Tweetal Wandelen

In de bergen dienen we ons aan diverse (ongeschreven) regels te houden. Zo houden we het veilig voor onszelf en anderen, blijven de bergen behouden voor volgende generaties en kunnen we optimaal genieten van het geweldige landschap. Tijdens een wandeling, klim of mountainbiketocht kan er van alles misgaan wanneer je deze (ongeschreven) regels niet in acht neemt. In dit weblog de 10 geboden voor wie onderweg is in de bergen.

1. Bereid je bergtrip goed voor

Zowel bij eenvoudige wandelingen als meerdaagse tochten is een goede voorbereiding belangrijk. Zorg dat je lichamelijk in orde bent (goede conditie), een route kiest die bij je niveau past en over de juiste wandeluitrusting beschikt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens een (lange) wandeling.

Wandelkaarten

2. Check het weerbericht

Nergens kan het weer zo snel omslaan als in de bergen. En je wilt tijdens een wandel- of klimtocht niet worden overvallen door onweer en regen. Neem tijdens de voorbereiding van je tocht ruim de tijd om het weerbericht te bestuderen. Bekijk hoe het weer ter plaatse zal zijn en hoe het weer in de regio is. Pas je materiaal aan op het weerbericht en onthoud dat het in het dal vaak warmer is dan op de berg.

3. Neem zo min mogelijk mee

Neem tijdens een tocht door de bergen alleen de meest essentiële dingen mee. Vul je rugzak niet met onnodige ballast, want je moet het allemaal meenemen. Wat en hoeveel je meeneemt is afhankelijk van het type tocht en de lengte hiervan. Bespaar geen gewicht op belangrijke zaken als voldoende drinken, EHBO-set en regenkleding.

4. Kies een route die bij je niveau en conditie past

Breng jezelf niet in een gevaarlijke situatie door voor een route te kiezen die niet aansluit bij je vaardigheden en conditie. Overmoedigheid wordt in de bergen genadeloos afgestraft. Deel je inspanning goed in, want eenmaal op de top ben je immers pas op de helft.

Wandern 1
© Spalder Media Group

5. Keer om wanneer dat nodig is

Probeer niet ten koste van alles de top te bereiken. Wanneer je je minder fit voelt worden of als er een weersomslag dreigt aan te komen is het verstandiger om om te keren. Zo vermijd je gevaarlijke situaties. Morgen is er weer een dag!

6. Wees bereikbaar in noodgevallen

Om wat voor reden dan ook kun je in een noodsituatie terecht komen. Hierbij is het belangrijk om snel de hulpdiensten te kunnen waarschuwen. Zorg dat je op pad gaat met een volledig opgeladen telefoon en schakel deze tijdens het wandelen eventueel uit om batterij te besparen. Ook kun je (bij meerdaagse wandelingen) voor de zekerheid een powerbank meenemen.

7. Laat weten waar je heen gaat

Wanneer je onderweg bent in de bergen dient er altijd iemand op de hoogte te zijn hiervan. Geef in de berghut aan wat je volgende doel is of laat een thuisblijver weten wat je plan van de dag is (route, deelnemers, duur). In geval van nood ben je zo beter te lokaliseren voor de hulpdiensten.

Mountainbike Berghut

8. Laat geen afval achter

Houd de bergen schoon en zie er op toe dat je geen afval achterlaat. Verpakkingen, zakdoeken en blikjes maken de bergen niet alleen een stuk minder mooi, maar zijn bovenal slecht voor het milieu. Alles wat je mee de bergen inneemt, neem je ook weer mee terug.

9. Respecteer andere bergliefhebbers en locals

De bergen zijn van ons allemaal en er is ruimte genoeg. Toon respect voor mountainbikers, trailrunners, andere mensen die onderweg zijn in de bergen. Ook moet er te allen tijde rekening gehouden met de minder ervaren/getrainde leden van de groep. Toon daarnaast ook respect voor de locals, die hard werken om de wandelpaden te onderhouden en jou een heerlijke maaltijd te kunnen serveren. Natuurlijk geldt dit ook voor de flora en fauna in de bergen.

Kühe Am Wasser

10. Geniet van de natuur

Laat wanneer je onderweg bent in de bergen ‘genieten’ centraal staan. Beklim een berg niet alleen vanwege de hoogtemeters of voor de foto die je na afloop op social media post. De bergen zijn prachtig en bieden onvergetelijke ervaringen in de natuur. Blijf dit beseffen en blijf genieten van de bergen.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.