Skip to navigation Skip to main content

13 dingen die je niet moet vergeten als je gaat wandelen in de bergen

Wandelen Pauze Lunch
© Spalder Media Group

Niets is fijner dan een wandeling maken in de bergen. Bergschoenen aan en gáán. Toch dien je je altijd goed voor te bereiden op een wandeltocht in de bergen. Niet alleen moet je je route goed uitstippelen, maar ook je outfit dient in orde te zijn en natuurlijk de spullen die je mee moet nemen. Niets is vervelender dan er halverwege de wandeling achter te komen dat je de thermosfles met thee op de ontbijttafel hebt laten staan. Daarom in dit artikel 13 dingen die je niet moet vergeten als je een dag gaat wandelen in de bergen.

1. Zonnebril

Wanneer de lucht ’s ochtends al strak blauw is, zet je je zonnebril natuurlijk direct op je neus. Maar het kan heel goed zijn dat de dag bewolkt begint en het in de loop van de dag opklaart. Dan ben je blij wanneer je je zonnebril bij je hebt.

2. Kleine EHBO kit met blarenpleisters

Een klein wondje die je oploopt wanneer je met je knie langs een rots schraapt, of die blaar die ineens op komt zetten. Een kleine EHBO kit (€9,95 Bol.com) met blarenpleisters biedt altijd uitkomst. Een reddingsdeken en fluitje mag hierin eigenlijk ook niet ontbreken.

Pleister plakken bij bergwandeling

3. Papieren zakdoekjes

Ze zijn niet alleen goed voor een snotneus, maar ook voor vieze handen en bieden uitkomst wanneer er geen toilet in de buurt is. Altijd een pakje zakdoekjes meenemen dus.

4. Wandelkaart

Natuurlijk zijn de meeste wandelroutes goed aangegeven, maar het is altijd verstandig een wandelkaart mee te nemen. Hiermee kun je je route aanpassen indien nodig en je hebt een duidelijk overzicht van de omgeving. Gratis wandelkaarten: 9 tips voor websites en apps 

Wandelkaart lezen bij bergmeer
© Spalder Media Group

5. Telefoon (en powerbank)

Vergeet nooit je telefoon wanneer je in de bergen bent. Hoewel je niet overal even goed bereik hebt, kan het toch handig zijn dat je de mogelijkheid hebt om te bellen. Daarnaast kun je met de meeste telefoons natuurlijk prachtige foto’s maken en op de GPS exact zien waar je op dat moment bent. Neem een powerbank (v.a. € 7,99 bij Bol.com), wanneer je deze hebt, zodat je niet met een lege accu op de berg staat.

6. Noodnummer van de reddingsdienst

Wanneer je hulp nodig hebt van politie, brandweer of ambulance, werkt het 112 nummer in heel Europa. Echter is het altijd prettig om het telefoonnummer van de bergreddingsdienst mee te nemen of, beter nog, deze in je telefoon op te slaan. Zo heb je in geval van nood direct de juiste dienst aan de telefoon.

Bellen op een bankje tijdens een bergwandeling
© Spalder Media Group

7. Legitimatie

Natuurlijk ben je altijd verplicht om je legitimatie bij je te hebben. Toch laten veel mensen hun paspoort in het kluisje van de accommodatie liggen. Niet verstandig, want in geval van nood kan het voor de reddingsdiensten erg fijn zijn als ze meteen weten wie je bent.

8. Zonnebrand en lippenbalsem

De zon kan een behoorlijke kracht hebben in de bergen. Zelfs op dagen dat er wolken zijn, is het belangrijk je goed in te smeren met een hoge factor om je huid en lippen te beschermen. Vergeet dus niet om een flesje zonnebrand en lippenbalsem in je wandelrugzak te stoppen.

9. Eten en drinken

Natuurlijk kun je in veel berghutten onderweg terecht voor een hapje en een drankje, maar vertrek in ieder geval nooit zonder eten en drinken. Een thermosfles thee is altijd lekker en een fles water is zo leeg. Broodjes, mueslirepen, chocolade doen het altijd goed tijdens een wandeling. Neem je nootjes mee, dan kun je ook nog proberen eekhoorntjes te voeren in het bos.

Lunchen in een ligstoel tijdens bergwandeling
© Spalder Media Group

10. Zakmes, tape en/of multitool

Een mulitool of zakmes (v.a. € 3,95 bij Bol.com) met meerdere functies kan erg goed van pas komen. Niet alleen om je appel te snijden, maar ook om bijvoorbeeld een splinter te verwijderen uit je vinger of het schroefje van je zonnebril aan te draaien. En het is misschien wat overdreven maar zo’n rolletje zilveren tape is je vriend op elke tocht in de bergen. Een kapotte schoen, jas of rugzak is snel tijdelijk gerepareerd.

11. Regenjas of poncho

Veel wandeljassen zijn gelukkig waterdicht, maar wanneer je bijvoorbeeld in een softshell loopt is het verstandig een regenjas of (weggooi) poncho mee te nemen. Het weer in de bergen kan snel omslaan en dan is het prettig als je een beetje droog kunt blijven.

Regenjas aantrekken bij bergwandeling
© Spalder Media Group

12. Droog shirt en/of sokken

Wanneer je een flinke beklimming gaat maken, is het vaak behoorlijk zweten geblazen. Het is dan fijn om op de bergtop je shirt te kunnen wisselen voor een droge. Hierdoor voel je je niet alleen een stuk frisser, maar je blijft ook lekker warm. Ook een paar droge wandelsokken kan erg fijn zijn.

13. Buff, pet of muts

Je hoofd beschermen of warm houden is erg belangrijk. Op koude dagen is een muts fijn (je verliest immers veel warmte via je hoofd) en op zonnige dagen kan een pet prettig zijn. Persoonlijk vind ik een buff erg handig. Ze zijn lekker klein en multifunctioneel om je nek of op je hoofd.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.