Skip to navigation Skip to main content

10 boerenwijsheden die een winter met veel sneeuw voorspellen

17251 - 10 boerenwijsheden die een winter met veel sneeuw voorspellen

Voor aanvang van het winterseizoen wordt elk jaar weer dezelfde vraag gesteld: hoe gaat deze winter worden? Hoeveel sneeuw gaat er vallen en wanneer komt de eerste sneeuwdump? Zeker voor de skigebieden zijn dit belangrijke vragen. Het weer is namelijk de factor die het meest bepalend is voor de bezoekersaantallen. Ook voor ons ('de bezoekers') is het weer natuurlijk belangrijk. Wintersporters willen natuurlijk het allerliefst een dik, vers pak sneeuw, maar dan wel de hele week een heerlijk zonnetje. Het weer blijft een complex iets. Uiteraard zijn er ook een aantal boerenwijsheden die deze sneeuw 'natuurlijk' al voorspeld hadden...

#1. Spinnen laten zich vaker en meer zien in huizen

#2. Meer eikels dan normaal

#3. De sneeuwuil laat zich eerder in het seizoen al zien

#4. De maiskolven zijn dikker dan normaal

#5. Vaak mist in augustus

#6. De ganzen vliegen eerder richting het zuiden

#7. Eekhoorns verzamelen extra veel noten

#8. De wespen bouwen hun nest hoger in de bomen

#9. Veel muizen in huis op zoek naar eten

#10. Kringen rond de zon

17251 - sneeuw en herfstkleuren in november
Prachtige herfstkleuren en sneeuw!

Winterseizoen 2019/2020 tot nu toe

Wellicht heb je de vele weerberichten van afgelopen dagen wel langs zien komen? Kort samengevat: er is ontzettend veel sneeuw gevallen in de Alpen! Tientallen centimeters en dat meerdere dagen achter elkaar. Op veel plekken viel er zoveel sneeuw dat de wegen gesloten werden vanwege lawinegevaar. Gelukkig zijn er ook een aantal prachtige zonnige dagen tussendoor. Maar, het blijft bijzonder hoeveel sneeuw er valt.

Het Alpenweer voor de komende tijd

Het weer voorspellen is en blijft lastig. Een echt betrouwbaar weerbericht kan pas zo'n 3 dagen van te voren vastgelegd worden. Weerexperts hebben de afgelopen decennia twee interessante trends geconstateerd: is het in oktober mooi weer en zijn de temperaturen in november mild, dan komt er een strenge winter. Valt eind november of begin december de eerste sneeuw, dan belooft het een warme winter te worden. Op onze winterwebsite Snowplaza kun je 3 keer per week het Alpenweer lezen. Meld je ook aan voor de Snowalert, dan krijg je een mailtje wanneer er sneeuw gaat vallen!

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.