10 boerenwijsheden die een winter met veel sneeuw voorspellen

10 boerenwijsheden die een winter met veel sneeuw voorspellen

13 december 2018

door Yvonne in Wintersport

Voor aanvang van het winterseizoen wordt elk jaar weer dezelfde vraag gesteld: hoe gaat deze winter worden? Hoeveel sneeuw gaat er vallen en wanneer komt de eerste sneeuwdump? Zeker voor de skigebieden zijn dit belangrijke vragen. Het weer is namelijk de factor die het meest bepalend is voor de bezoekersaantallen. Ook voor ons ('de bezoekers') is het weer natuurlijk belangrijk. Wintersporters willen natuurlijk het allerliefst een dik, vers pak sneeuw, maar dan wel de hele week een heerlijk zonnetje. Het weer blijft een complex iets.

Winterseizoen 2018/2019 tot nu toe

De winterliefhebbers hoopten allemaal op net zo’n sterke start van het winterseizoen als vorig jaar. Waar we vorig jaar rond deze tijd al een aantal flinke sneeuwdumpen hebben gehad, vond de eerste sneeuwdump dit jaar afgelopen dagen pas plaats. Zeker de noordalpen hadden geluk, op veel plaatsen viel er 50 tot 100 cm sneeuw! Hoe de rest van de winter zal worden, blijft lastig om te zeggen. Gelukkig hebben de inwoners van de Alpen zo hun eigen manieren om te bepalen hoe de winter wordt. Hieronder 10 verschijnselen waaraan je, volgens de lokale bevolking, kunt zien of er veel sneeuw zal vallen...

#1. Spinnen laten zich vaker en meer zien in huizen

#2. Meer eikels dan normaal

#3. De sneeuwuil laat zich eerder in het seizoen al zien

#4. De maiskolven zijn dikker dan normaal

#5. Vaak mist in augustus

Blij in de sneeuw in het Stubaital

#6. De ganzen vliegen eerder richting het zuiden

#7. Eekhoorns verzamelen extra veel noten

#8. De wespen bouwen hun nest hoger in de bomen

#9. Veel muizen in huis op zoek naar eten

#10. Kringen rond de zon

Ijspegels en sneeuw in de zon

Het Alpenweer voor de komende tijd

Het weer voorspellen is en blijft lastig. Een echt betrouwbaar weerbericht kan pas zo'n 3 dagen van te voren vastgelegd worden. Weerexperts hebben de afgelopen decennia twee interessante trends geconstateerd: is het in oktober mooi weer en zijn de temperaturen in november mild, dan komt er een strenge winter. Valt eind november of begin december de eerste sneeuw, dan belooft het een warme winter te worden. De komende dagen staat een koude en droge periode op de planning. In de loop van het weekend breidt de zachte lucht zich uit, waardoor de vorstgrens weer stijgt. Hogergelegen gebieden kunnen dan echter wel weer sneeuw verwachten. Op onze winterwebsite Snowplaza kun je 3 keer per week het Alpenweer lezen. Meld je ook aan voor de Snowalert, dan krijg je een mailtje wanneer er sneeuw gaat vallen!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips