15 types die je tegenkomt in de bergen

15 types die je tegenkomt in de bergen

31 december 2018

door Miranda in Algemeen

Bergliefhebbers heb je in alle soorten en maten. Groot, klein, jong en oud. Maar als je regelmatig in de bergen komt dan herken je misschien ook wel bepaalde types. De hardcore mountainbiker die van top tot teen is ingepakt in protectie en de hipste outfit draagt. De bejaarde local die in z'n verkleurde fleecejack je in een rap tempo inhaalt op het wandelpad, alsof het hélemaal niet steil is. Of de 'luilak' die de lift omhoog neemt om vervolgens de hele dag boven in het zonnetje bij een berghut op het terras te zitten. Hierbij een overzicht van de meest herkenbare types die je tegenkomt in de bergen. Wie herken jij?

#1. De goed uitgeruste wandelaar

Goede stevige bergschoenen, een afritsbroek, een technische jas en een goed gevulde rugzak. Deze wandelaar komt nooit verassingen te staan. Eten, drinken, EHBO-setje en natuurlijk extra kleding; de goed uitgeruste wandelaar heeft het allemaal bij zich.

#2. De local

De local herken je meestal aan een soepele tred. Deze man of vrouw heeft leren lopen in de bergen en dat hoor en zie je. Terwijl jij hijgt als je bergop gaat, lijkt de local gewoon normaal te ademen. Hoe doen ze dat?

#3. De zomertoerist in korte broek en op slippers

Het is lekker warm in het dal en de zomertoerist stapt in t-shirt, korte broek en op slippers de lift in naar de top van de berg op ruim 2.500 meter. Eenmaal boven blijkt het flink te waaien en is het behoorlijk koud. De zomertoerist staat klappertandend te genieten van het uitzicht.

#4. De echte alpinist

Waar jouw wandeling eindigt begint het pas voor de echte alpinist. Hij loopt de berg op met aan zijn rugzak touwen, stijgijzers en een helm. Als jij trots op je einddoel staat, trekt de alpinst zijn gordel aan en gaat gezekerd verder naar de toppen die voor jou onbereikbaar zijn.

De echte alpinist

#5. De trailrunner

Terwijl jij in een rustig tempo het behoorlijk steile pad omhoog loopt, hoor je achter je snelle en lichte voetstappen naderen. Voor je het weet word je ingehaald door een trailrunner in korte broek met gekleurde gympen. Hij (of zij) rent doodleuk de berg op alsof het niets is.

#6. De kletsende wandelaars

Jij beweegt je rustig door de bergen in de hoop dieren te kunnen spotten, maar dan hoor je ze al vanaf een (te) grote afstand: de kletsende wandelaars. Ze zijn met een groepje van 4, 6 of zelfs 8 personen en gebruiken de wandeling naar boven als een theekransje. Op zich niks mis mee, maar die dieren ga je nu niet meer zien.

#7. De zonaanbidder

Bergwandelen is leuk, maar in de zon liggen is eigenlijk veel fijner. Dus de zonaanbidder neemt de lift omhoog, of loopt misschien wel zelf (een stukje) om daarna úren in de zon te liggen bij een bergmeertje of op het terras bij een berghut.

#8. De yogagroep

Ineens staan ze daar, op een prachtige alm tussen de koeien: het yogagroepje. In een grote kring groeten ze de zon, terwijl jij in je bergoutfit voorbij loopt op weg naar de top. Het blijft een mirakel; hoe komen ze daar ineens?

#9. Het berggezin

Natuurlijk kom je ze tegen op de speciale familiewandelpaden, maar er zijn ook 'berggezinnen' die serieuzere tochten maken met z'n allen. De kids hebben hun eigen rugzak en een goede uitrusting. De kleintjes lopen de berg op alsof ze nooit iets anders hebben gedaan.

#10. De sportschoen - of slipperwandelaar

De sportschoenwandelaar herken je aan zijn - jawel - sportschoenen. Als het heel warm is wil hij of zij ook nog wel eens proberen de berg te bedwingen op teenslippers of op open sandalen. Verder draagt de sportschoenwandelaar vaak katoenen kleding en een spijkerbroek. Een wandeloutfit is immers onzin.

#11. De hardcore downhiller

Deze daredevil is van top tot teen ingepakt en zijn outfit is helemaal up to date. Door de enorme integraalhelm wordt deze mountainbiker nog angstaanjagender. Met een beetje geluk zie je 'm ook de berg afdalen, want dit kan behoorlijk spectaculair zijn.

De hardcore downhiller

#12. De fotograferende Japanner

De fotograferende Japanner kom je op verschillende plekken tegen in de bergen, maar vooral bij uitzichtpunten naar- of op - beroemde bergen. Hier hebben ze veelal de lift omhoog genomen en nemen 5 minuten de tijd om te genieten van het uitzicht, 56 foto's te maken en snel weer door te gaan naar het volgende reisdoel.

#13. De wintersporter

Terwijl jij hartje zomer in je korte fietsbroek op je racefiets stapt, zie je ineens een wintersporter lopen! Gehuld in skipak, helm en met ski's op de schouder. Hij neemt de lift naar de gletsjer waar nog sneeuw ligt en de pistes 365 dagen per jaar geprepareerd worden. Het blijft een bijzonder gezicht in juli.

#14. De bloemetjes en- of kruidenplukker

Je herkent de bloemetjes- of kruidenplukker niet altijd even gemakkelijk. Soms dragen ze hun oogst in de hand of een mandje, soms wordt het stiekem verstopt in de rugzak. Thuis worden de bloemetje in een vaasje gezet, of de illegaal uitgestoken bergplantjes in de eigen achtertuin gezet.

De bloemetjes en- of kruidenplukker

#15. De boer

De boer herken je aan zijn stok, hoed en hond. Hij gaat dagelijks naar de alm voor de verzorging van zijn dieren. Zijn gezicht is gerimpeld en gebruind door de zon. Deze man kent elk hoekje van de berg op zijn duimpje.

Welk type herken jij of welke zijn we vergeten in dit overzicht?

Reactie(s) Reageren?

door Jan op 23 april 2016

Die mensen op slippers heb ik echt nooit begrepen hahaha

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips