Skip to navigation Skip to main content

6 types die je ’s winters tegenkomt in de bergen

Winterwandelen in Engelberg

Ga je in de winter op vakantie in de bergen, dan kom je altijd weer dezelfde types tegen. Of je nu naar Oostenrijk, Frankrijk of een ander land met bergen gaat, deze mensen zijn er ook. Ze horen bij de winter in de bergen, net als sneeuw en skiën. Saai wordt het in ieder geval nooit met deze types. Herken jij jezelf of een van je vrienden in hen? In dit artikel 6 types die je ’s winters tegenkomt in de bergen.

Deze wintertypes kom je tegen

Veel bergliefhebbers kunnen ook in de winter geen genoeg krijgen van de Alpen. Ook tijdens de koude maanden is het heerlijk om te wandelen, skiën of om van de besneeuwde bergen te genieten. Wie alleen in de zomer naar de bergen gaat weet niet wat ‘ie mist! Net als jij zijn er tal van andere mensen die in de wintermaanden naar de bergen afreizen. En grote kans dat je de onderstaande types zeker tegenkomt wanneer je tijdens de winter de bergen in gaat.

1. De vroege vogel

Zodra de eerste tekenen van winter zichtbaar zijn haalt de vroege vogel de toerski’s of sneeuwschoenen van zolder. Wanneer er nog zomertoeristen in korte broek lopen en er nog allerminst sprake is van een stevig sneeuwdek, moet er al de bergen in worden gegaan. Alleen zo kan er optimaal worden genoten van de rust en de natuur. Wanneer het seizoen in volle gang is kom je dit type alleen nog heel vroeg of heel laat op de dag tegen. Van onderdompelen in de drukte is geen enkele sprake.

Blij skiën tijdens start nieuwe dag in Alta Badia

2. De koukleum

De koukleum heeft het eigenlijk altijd koud. Het maakt niet uit of de wandeling plaatsvindt tijdens een zonnige dag met vriendelijke temperaturen of tijdens een ijskoude winterdag. Zelfs vijf lagen kleding kunnen deze persoon niet warm houden. En bij terugkomst kan het lang tijd duren voordat de koukleum weer is opgewarmd. Een warm drankje en een knisperende open haard maakt dit gelukkig net wat makkelijker. Maar eigenlijk zijn de wintertenen pas weer ontdooid zodra de zomer aanbreekt.

3. De foodie

De winter is vaak het seizoen waar je meer binnen zit en vooral met de feestdagen vliegen de kilo's eraan. Maar of een vakantie in de bergen je helpt om weer af te vallen? Vaak zijn de activiteiten wel actief, maar de heerlijke gerechten in de berghutten die daarop volgen zijn onmogelijk te negeren. Alle calorieën die je verbrandt, eet je er ook weer aan! Ach ja, wat maakt het ook uit... Je bent ten slotte op vakantie. Denk aan al die heerlijke Zwitserse kazen, Oostenrijkse taarten/studels en Italiaanse pizza's.... Wie van jullie vriendengroep/familie wil het liefst bij elke berghut stoppen om de heerlijke traditionele gerechten te bestellen en op te peuzelen? 

Genieten op het terras van een berghut in de winter

4. De gearfreak

De winterse gearfreak staat erom bekend altijd met de beste en nieuwste spullen onderweg te zijn. Voor alle omstandigheden zijn er specifieke kledingstukken en materialen. De trends worden nauwlettend in de gaten gehouden en niets wordt aan het toeval overgelaten. Een goede voorbereiding is het halve werk.

5. De sneeuwduiker

In iedere ski- of wandelgroep zit wel iemand die niet bekendstaat om de elegante techniek. Hoe zorgvuldig de stappen worden gezet en bochten worden gedraaid, er komt altijd een moment van aanraking met de sneeuw. Minder prettig voor de sneeuduiker, maar bij de rest van de groep zorgt dit voor grote hilariteit. Na de zoveelste valpartij heeft deze persoon wel wat weg van een yeti.

Valpartij diepe sneeuw met skiën

6. De wintermode wandelaar

Ook al is de bestemming wat minder mondain, je komt altijd wel iemand tegen bij wie mode belangrijker is dan functionaliteit. Je herkent deze types aan kleding van exclusieve merken met een opvallend design. Een klein hondje als accessoire maakt het plaatje compleet. Ze willen zich gerust op een eenvoudige wandelroute begeven, om daarna snel weer op het terras plaats te nemen met een glas Aperol.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.