8 mooie motorroutes in de Europese bergen

 © Pixabay.com, hpgruesen 
mooiste motorroute in de bergen

1 maart 2021

door Luna in Tips

Er liggen tal van mooie motorroutes in de Europese bergen. De bergpassen lenen zich perfect voor een prachtige tocht. Niet zo gek ook dat er jaarlijks vele motorrijders door Europa reizen. En of je nu motorrijder bent of wilt worden, we dromen allemaal van de fantastische bergpassen met scherpe haarspeldbochten. Ben je nog op zoek naar mooie motorroutes in de Europese bergen? In dit weblog vind je acht tips. Zelfs Valentino Rossi zou deze routes willen rijden!  

Motorrijden in de Europese bergen

Motorrijden in de bergen staat bij velen hoog op het lijstje. De prachtige bergwereld, steile afgronden, gletsjers, watervallen en bergpassen met haarspeldbochten maken van elke route een waar spektakel om te rijden. Veel motorrijders trekken naar Oostenrijk, Zwitserland en Italië, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden in Europa. Ook in bijvoorbeeld Roemenië, Duitsland en de Spaanse Pyreneeën kun je prachtige motortochten maken die zeker niet onder doen voor de routes in de populaire landen. Kortom, er zijn tal van mooie motorroutes in de Europese bergen. 

#1. De Großglockner Hochalpenstrasse, Oostenrijk

Ben je op zoek naar een mooie motorroute in Oostenrijk? Dan moet je de Großglockner Hochalpenstrasse rijden! Omdat het één van de hoogste wegen in Oostenrijk is, heeft het adembenemende panoramische uitzichten. Daarmee staat het op het lijstje van meest indrukwekkende routes van Europa. Met maar liefst 36 haarspeldbochten is dit een heerlijke uitdaging met de motor. In de zomermaanden kan het hier enorm druk zijn door toeristen. Gouden tip: kies een ander moment uit dan juli of augustus of vertrek lekker vroeg in de ochtend!

Met de motor over de grossglockner hochalpenstrasse
Großglockner Hochalpenstrasse (Foto: © Pixabay.com, ausdiemaus)

#2. Tremola, Zwitserland

Over één van de bekendste Europese bergpassen, de Gotthardpass of Passo del San Gottardo, loopt een oude route die bekend staat als de Tremola. Deze route is voor de ervaren motorrijders. De talrijke haarspeldbochten zien er ontzettend aantrekkelijk uit, maar jammer genoeg heeft het wegdek last van losliggende keitjes. Dat neemt niet weg dat het een prachtige motorroute is om te rijden. Hierdoor wordt de uitdaging namelijk nog groter. De Tremola is dus voor de motorrijder die op zoek is naar een nieuwe uitdaging.

haarspeldbochten in de bergen
Uitzicht op de prachtige wegen van Tremola (Foto: © Pixabay, kulala13)

#3. Schwarzwald Hochstrasse, Duitsland

Zoek je naar een mooie motorroute die niet al te ver weg ligt? Ga dan naar het Zwarte Woud om te genieten op route 500 op de Schwarzwald Hochstrasse. Deze route behoort tot het hoogste gebied in de regio en is behoorlijk druk. Wil je dus optimaal genieten van de Schwarzwald Hochstrasse, zorg dan dat je er vroeg in de ochtend heen gaat! Je rijdt hier 62 kilometer van Baden-Baden door het noordelijke deel van het Zwarte Woud richting Freudenstadt. Het is de oudste en misschien wel meest indrukwekkende route die je kunt rijden door het Zwarte Woud. De wegen zijn zo breed dat je soms zelfs het gevoel hebt dat je op een echt circuit rijdt.

#4. De Sella Ronda, Italië

De Dolomieten liggen in het noorden van Italië en staan bekend als misschien wel de mooiste bestemming voor een motorvakantie. In de Dolomieten krioelt het van de bergpassen. Één van de mooiste motorroutes in de Dolomieten, de Sella Ronda, gaat dan ook langs vier verschillende bergpassen rondom het bergmassief de Sella. Je komt hierbij langs massieve rotsen en kliffen terwijl je geniet van het prachtige en eindeloze uitzicht.

#5. Stelvio Pass, Italië

Onze favoriete bergpas om over te racen is de Stelvio Pass, of beter gezegd de Passo Dello Stelvio. Via 48 uitdagende haarspeldbochten bereik je op deze pas een hoogte van 2758 meter. In 20 kilometer tijd stijg je dus bijna 2000 meter de hoogte in. Dit betekent dat de bergpas een gemiddeld hellingsgraad heeft van 7,7%. Verlaat je de Stelvio Pass via de zuidelijke route, dan kun je nog eens genieten van 39 extra haarspeldbochten naar beneden.

Sella Ronda motorroute in de europese bergen
De Stelvio Pass (Foto: © Pixabay.com, xuuxuu)

#6. N152, Pyreneeën

In dit rijtje met mooie motorroutes in de Europese bergen kunnen we Spanje niet overslaan. Daar vind je de N152, een prachtige bergroute in de Spaanse Pyreneeën. Wil je de N152 rijden tot in Puigcerda? Plan dan maar een vakantie van een week. Je geniet hier namelijk 952 kilometer lang van een mix tussen korte en lange bochten. De eerste kilometers leg je af op een weg met goed zicht op de meeste plaatsen. Toch moet je je goed concentreren want je rijdt namelijk langs een ravijn. Als je het eerste deel van de route, Ribes de Freser, hebt afgelegd, versmalt de weg steeds meer en meer. Daarom worden vanaf daar de bochten ook aangegeven met borden, zodat je ze zo aangenaam mogelijk kunt nemen.

#7. Bergen naar Geiranger, Noorwegen

Ben je eerder een toeristische motorrijder die op zoek gaat naar de mooiste plekjes? Dan is deze route in Noorwegen perfect voor jou. Je vertrekt vanuit het Noorse dorp Bergen en gaat richting Geiranger via de E39. Hierbij neem je verschillende veerpondjes die een verbinding vormen tussen de fraaie fjorden van Noorwegen. Magische gletsjers, steile kliffen, diepe valleien, tunnels, je komt het allemaal tegen. Het eindpunt is het Geirangerfjord, een werelderfgoed omsingeld door prachtige watervallen, bergen en bossen. Hier kun je verder doorrijden naar de trollenroute, de Trollstigen. Met 11 haarspeldbochten die leiden naar prachtige watervallen is dit een echt speelveld voor motorrijders.

#8. Transfagarasan snelweg van Sibiu tot Curtea de Arges, Roemenië

Roemenië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je een motorvakantie uitstippelt. Toch is deze motorroute zeker de moeite waard. In iets meer dan 130 kilometer rijd je van het hartje van Roemenië (Sibiu) tot aan Curtea de Arges. Wanneer je op het topje van de Arges Vallei staat, heb je overzicht over de Transfagarasan ‘snelweg’ met machtige haarspeldbochten.

Uitzicht op de prachtige wegen van de Transfagarasan snelweg van Sibiu tot Curtea de Arges (© Pixabay.com, gavia26210)

Zomervakantie tips