Skip to navigation Skip to main content

Vakantie op de Seiser Alm

50097 - Vakantie op de Seiser Alm
© Mini Expedities

De Seiser Alm of de Alpe di Siusi heeft een magische naam. Het is niet alleen de grootste alm van Europa, het is de plek waar mythes nog bestaan. De alm bestaat uit bossen en hobbels, het is zeker geen kale saaie vlakte. Sterker nog, volgens de mythe is het een plek waar heksen leven. Deze Alpe di Siusi bezoek je niet alleen in de zomer, ook in de winter wil je niets anders. Na een zoektocht naar heksen kom je bij in één van de vele berghutten, genietend van het goede Italiaanse eten. En ondertussen vergaap je je aan de uitzichten rondom. Niet voor niets ligt deze alm midden in de Dolomieten, het gebergte dat door Unesco is uitgeroepen als werelderfgoed.

Dorpjes in de omgeving

In het nabijgelegen dal Val Gardena liggen bekende dorpen als Wolkenstein en Ortisei. Vanuit deze dorpen gaat een lift naar de Seiser Alm. Dichterbij de alm liggen dorpjes als Kastelroth, Seis en Völs am Schlern. Dit zijn kleine dorpjes bomvol Zuid-Tiroler cultuur. Je vindt er alles dat je nodig hebt: fijne winkeltjes, een café, een gezellige weekmarkt en zelfs een kasteel om cultuur te snuiven.

50097 -
Heerlijk springen in het water (Foto: © Mini Expedities)
Heerlijk springen in het water (Foto: © Mini Expedities)

Onderdak vinden op de Seiser Alm

Wie wil overnachten op de Seiser Alm heeft tal van mogelijkheden. Voor kampeerders is de keus beperkt tot Camping Seiser Alm. Prachtig gelegen aan de rand van de alm, met veel fijne plekken. Het sanitair is top verzorgd, met zelfs een ruimte met kaptafels. Maar daarvoor betaal je wel de hoofdprijs. Zorg ook dat je van te voren reserveert, deze camping is heel gewild. Wil je niet kamperen, dan zijn er meerdere opties. Natuurlijk de hotels en gasthauses gelegen in de dorpen. Maar kijk vooral eens naar alle bijzondere vormen van onderdak. Op de alm liggen veel berghutten, midden in de natuur. Sommigen daarvan bieden ook onderdak, zoals Hotel Tirler, Zallinger en de Mahlknechthütte. Verder kun je slapen bij de boer, schattige houten cottages huren of juist in een chique groot hotel overnachten.

Wandelingen op de Seiser Alm

De Seiser Alm is geschikt voor alle soorten wandelaars. Er zijn veel gevarieerde routes, van korte rustige ommetjes tot zware tochten. De alm is van het vroege voorjaar tot het late najaar een bloemenzee. Er zijn meerdere themawandelingen over heksen en over de bijzondere geologie van de Dolomieten. De alm zelf ligt grotendeels tussen de 1700 en 2300 hoogtemeter. Doordat je al zo hoog bent, zijn er veel wandelingen te vinden die niet al te veel hoogtemeters maken. De grootste troef van de alm zijn de vele gezellige hutjes die bezaaid over de glooiende heuvels staan. Dat maakt het wandelen tot een genot. Er is altijd wel ergens een restaurant te vinden voor een kop koffie of een echte delicatesse uit.

Wandelen naar de Tuff Alm

Een mooie wandeling aan de rand van de Seiser Alm gaat naar de Tuff Alm. Je begint bij het pittoresque meertje: Völser Weiher. Dit meertje vraagt om een picknick in de schaduw van de bomen en daarna een duik van het steigertje het water in. Je zwemt hier met uitzicht op de hoge pieken van de Dolomieten. Het water is heerlijk verkoelend als het warm is op de alm. Vanaf dit meer loop je naar Hüber Weiher. Dit meer doet niet onder voor het eerste, maar hierin wordt alleen gevist. Zwemmen is niet toegestaan. Loop je verder omhoog dan kies je tussen een breed slingerend grindpad of een smal stijgend bospaadje. Vanuit het bos kom je op de Tuff Alm. Bij deze hut kun je uitrusten met een bord Kaiserschmarren en een apfelschorle. Verbaas je vervolgens over de jongen die het gras aan het maaien is of de kamelen die hier bovenop de berg staan!

50097 -  (1)
Grasmaaien op een alm... (Foto: © Mini Expedities)
Grasmaaien op een alm... (Foto: © Mini Expedities)
50097 -  (2)
Kameel boven op een alm... (Foto: © Mini Expedities)
Kameel boven op een alm... (Foto: © Mini Expedities)

Andere activiteiten in de zomer

Wil je iets anders dan wandelen, dan is er genoeg te doen: fietsen bijvoorbeeld. Er zijn op de Seiser Alm veel mountainbike trails aangelegd. Daarnaast zijn er ook allerlei routes uitgezet voor trailrunners of je waagt je in de omgeving aan een Via Ferrata. Op de alm is zelfs een golfbaan. Het echte cowboygevoel krijg je natuurlijk van paardrijden. Op de rug van een paard dwars over de Seiser Alm, Hieha! Ortisei

50097 -  (3)
Fietsen bij de Seiser Alm (Foto: © Mini Expedities)
Fietsen bij de Seiser Alm (Foto: © Mini Expedities)

Seiser Alm in de winter

De winter is niet alleen voor skiërs. Het gebied staat ook bekend om het langlaufen. Nationale teams komen hier om te trainen. Maar op de alm zijn ook zoveel winterwandelpaden en sneeuwschoenpaden uitgezet dat je helemaal niet op de latten hoeft. Als je niet van skiën of langlaufen houdt is dit juist een goed plek voor vakantie in de winter. De wandelpaden leiden uiteraard langs de vele almhutten. Loop bijvoorbeeld naar de Mahlknechthütte. Daar vandaan mag je met de slee weer naar beneden over het sleepad. De slee laat je vervolgens achter, zodat de hut hem weer ophaalt.

De Seiser Alm is zo’n plek waar iedereen blij wordt. Magische natuur en volop mogelijkheden voor eigenlijk iedereen.

Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.