Skip to navigation Skip to main content
Madrisaland 2
© Davos/Klosters / Patrick Cavelti

Een bestemming voor een familievakantie in Zwitserland is zo gevonden. Zwitserland is niet alleen het land van hoge bergen en lieflijke dalen. Het is ook het land waar de mensen vriendelijk zijn, campings verwarmd sanitair hebben, de hotels speciaal op kinderen worden bedacht en er een ruime keuze is uit allerlei bezienswaardigheden en activiteiten. Variërend van dorpjes met grote chalets, kabelbaantjes naar groene almen, bijzondere treinbanen en berghutten met uitgebreide menu's. Kortom Zwitserland is een land waar je goed met de familie op vakantie kunt. Maar als je naar Zwitserland gaat, welke bestemming is er dan leuk voor de hele familie?

1. Familiegebied Arosa/Lenzerheide

Lenzerheide richt zich speciaal op families. Zij hebben daarvoor de mascotte: papegaai Globi. Deze kleurige vogel vind je in zomer op allerlei plekken terug; bij speciale kinderactiviteiten en op de Globi wandelweg. Deze wandelroute is speciaal voor kleine kinderen avontuurlijk en spannend gemaakt. Met de stoeltjeslift ga je omhoog en tijdens de wandeling kom je 13 verschillende punten tegen waar je van alles leert over natuur en techniek.

Zijn de kinderen iets ouder, dan kun je terecht op Pradaschier. Hier is de langste zomerrodelbaan van de Zwitserland. Vanaf 10 jaar kunnen de kinderen dan het klimpark in en zich uitleven met klauteren en abseilen. Nog steeds energie over? Ga dan naar beneden in de zipline van 150 meter lengte die hier gespannen is. Wil niet iedereen van de familie mee? Geniet dan van een drankje in het bergrestaurant Pradaschier.

 

Familietips Arosa/Lenzerheide

 • Globi wandelroute
 • Val Meltger hangbrug
 • Sanspans waterval
 • Pradaschier Adventure Mountain
 • Klimpark Arosa
Hornli Trail
© Arosa-Lenzerheide / Nathan Hughes

2. Zermatt

Families zijn welkom in Zermatt. En kinderen zullen een vakantie in Zermatt niet snel vergeten. Het dorp promoot gezinsvakanties met mascotte Wolli, het zwarte schaap. Eerlijk is eerlijk, er is genoeg te doen voor zowel de kleine als de grote kinderen, maar naar Zermatt ga je toch vanwege de Matterhorn. Welk kind vindt het nou niet leuk, dat een chocoladereep hét symbool van Zwitserland laat zien. De kinderen kunnen zich uitleven bij het Leimeer. Speelplaats Sunnega biedt waterpret in een bergmeer, met trekpont, strand en een waterrad. Vanaf 9 jaar kunnen kinderen mee op speciale steps waarmee je over kleine paadjes de berg af kunt crossen. In de berg- en gletsjerwereld van Zermatt zijn de mogelijkheden voor wandelingen met uitzicht op sneeuwtoppen eindeloos. Tot 9 jaar gaan kinderen in veel liften gratis mee.

Charles Kuonen Hangbrug

De Charles Kuonen Hangbrug moet toch even extra genoemd. Deze ligt bij Randa, is bijna 500 meter lang en niet voor diegene die knikkende knieën krijgt van een duin in Nederland. Sterker nog dit is de langste hangbrug voor voetgangers in de wereld. Om de brug te bereiken loop je vanaf Randa zo'n 2 uur tot de brug. Nog een bijzonderheid is het treinbaantje naar de Gornergrat of de kabelbaan naar Kleine Matterhorn.

Familietips Zermatt

 • Wolli's adventure park Sunnegga
 • Furi Adventure World 
 • Gornerschlucht
 • Matterhorn Glacier Paradis (Glacier Palace)
 • Leisee

3. Engelberg

Engelberg is het dorp dat ligt bij de Titlis (3238 m), dicht bij het Vierwoudstedenmeer. Er is een klimpark waar zelfs de kleinsten van 4 jaar klimmen en klauteren op hun eigen klimroute. De hoogste hangbrug van Europa die vind je bij de Titlis. Op de Titlis Cliff Walk overbrug je een afgrond van 500 meter op een hoogte van 3020 meter. 150 passen naar de overkant met hartkloppingen. Alleen al de Ice Flyer naar de top van de Titlis is een spannend uitje. Vanuit deze stoeltjeslift kijk je rechtstreeks de gletsjerspleten in. Naast deze stoeltjeslift zijn er veel andere liften die je hoog in de bergen brengen en waar je terecht kunt bij een bergrestaurant. Vaak met speciale voorzieningen voor kinderen, al is het maar zo'n trampoline die uitnodigt om je kunsten te tonen.

Genoeg avontuur

Met de hele familie geniet je natuurlijk van de vele wandelingen die mogelijk zijn. Zoek je het avontuur dan kun je naast mountainbiken ook een via ferrata doen (klimmen op de berg langs een kabel). Zijn jouw pubers (of jijzelf) echte adrenalinejunkies, boek dan een tandemvlucht paragliden en ervaar hoe een vogel zich voelt. Kom je juist meer voor de rust en het genieten met de familie bezoek dan de Ludotheek. Dit is een bibliotheek, maar dan voor spelletjes. Hier vind je elk bordspel dat jij wilt spelen met de familie. Picknickplaatsen en een zomerrodelbaan maken deze plek echt heel fijn voor ieder in de familie.

Familietips Engelberg

 • Titlis Cliff Walk
 • Globi's Alpenspielplatz
 • Zwärgliweg Bannalp
 • Aaschlucht
 • Trübsee Adventure

4. Neuchâtel: de Jura en het land van de horlogemaker

De Jura ligt op de grens van Zwitserland en Frankrijk. De bergen zijn hier iets minder spectaculair en iets minder hoog. Dat kan voor een vakantie met kleine kinderen soms een voordeel zijn. Neuchâtel ligt aan het meer van Neuchâtel en is een tamelijk grote mondaine stad. Je kijkt hier je ogen uit. Naast het kasteel, de promenade en de haven ga je hierheen om te shoppen, een ritje in de funicular te maken of de natuur te verkennen. Maar je komt hier natuurlijk voor het Meer van Neuchâtel. Langs het meer liggen stranden, rust- en picknickplaatsen, maar ook fiets- en wandelpaden. De heuvels in de omgeving staan vol met wijnranken.

Zomerrodelbaan Robella Val-de-Travers

Dichtbij ligt Robella Val-de-Travers, daar ga je met een kabelbaantje omhoog naar de zomerrodelbaan en kan je mountainbiken, e-biken of mountainboarden, een soort snowboarden op wieltjes. Zoek je meer cultuur ga dan naar La-Chaux-de-Fonds. Dit plaatsje staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is bekend om de vele horlogemakerijen.

Familietips Neuchâtel

 • Chaumont (Adventure Park)
 • Gorges de l'Areuse
 • Speurtocht Les Chenapans
 • Kasteel Valangin

5. Regio Andermatt-Disentis

In de regio Andermatt-Disentis vind je de Oberalppas. Vlak achter deze pas ligt het Tomameer. Dit meer wordt gezien als de oorsprong van de Rijn. Als Nederlander ken je natuurlijk de Rijn, zelfs kinderen leren op school al snel waar de Rijn stroomt. Hoe leuk dus als kind om naar de plek te gaan waar deze begint. In deze omgeving zijn niet veel grote plaatsen, maar wel schattige dorpjes en een prachtig treinspoor dat door het dal loopt.

 

Bron van de Rijn

Andermatt is nog het grootste plaatsje met een wat chiquere uitstraling. Deze omgeving ga je heen als echte bergliefhebber, voor wandelaars en kinderen die lekker in het water kunnen spelen en dammen willen bouwen. Hier ga je naar toe omdat je nog door de Rijn kunt waden. Er zijn hier meerdere campings met meertjes en waterspeelplaatsen, al dan niet officieel aangelegd. 

 

Familietips Andermatt

 • Matti Family Paradise
 • Matti Climbing Paradise
 • Schöllenenschlucht + Teufelsbrücke
 • Tomameer

6. Davos/Klosters: de ideale gezinscombinatie

Davos is mondain, chique, met drukte en mogelijkheden tot flaneren of shoppen. Klosters is een landelijk dorp met chalets waar nog rust heerst. In deze dorpen en de bergen erom heen kun je een vakantie plannen voor het hele gezin; zowel de kleintjes, de pubers en de volwassenen komen hier aan hun trekken. Op het meer van Davos kan worden gezeild, gevaren en geboard. In het strandbad Klosters kan heerlijk worden gezwommen. En dan is er in Davos ook nog een wellness met Erlebnisbad (Eau-là-là).

Davos Adventurepark & Madrisa Land

Voor avonturen buiten het water ga je naar het Davos Adventurepark; klimpark tussen de bomen of het bike-park om mountainbike skills te leren. Dan is er ook nog het Madrisa Land bij Klosters. Dit is het grootse attractiepark van Zwitserland. De kinderen dompelen zich hier onder in een sprookjeswereld, gaan boogschieten of klimmen en klauteren in een alpien belevenispark. Ook kan je hier in boomhutten overnachten. Zijn de kinderen voldaan van al het spelen, dan maak je in de omgeving een rustige wandeling in de bergen of je stapt in één van de bijzondere treinen die hier rijden, zoals de Bernina Express of de Krokodil, een stoomtrein.

Familietips Davos/Klosters

 • Strandbad Klosters
 • Zwembad Eau-là-là
 • Davos Adventurepark
 • Madrisa Land
 • 3D boogschietparcours Madria

Davos Adventure Park
© Davos/Klosters / Martin Bissig
Schatzalp Rodeln
© Davos/Klosters / Martin Bissig
Eau-la-la
© Davos/Klosters / Martin Bissig
Madrisaland
© Davos/Klosters / Patrick Cavelti
Foxtrail
© Davos/Klosters / Andrea Badrutt

7. Lago Maggiore

Het Lago Maggiore ligt in Ticino, het Italiaans sprekende deel van Zwitserland. Dit is het zuidelijke deel van de Alpen, daar waar de zon vaker schijnt. Het Lago Maggiore biedt dan ook alles wat je wenst. Een spiegelend, helder meer, stranden met palmbomen, mooie bergen en leuke stadjes. Op het meer varen veerbootjes, zodat je leuke dagtochten kunt plannen via het water. Plaatsjes langs het meer, zoals Locarno en Ascona, bezoek je met de boot en ook een aantal eilanden dat in het meer ligt is de moeite waard, zoals het Isola Bella.

Val Verzasca

Wil je gewoon lekker wandelen? Ga dan naar het Valle Maggia of het Val Verzasca. Rondom het meer vind je allerlei attracties voor de hele familie. Van dierentuin, via safaripark, naar roofvogelshow en van rodelbanen naar aquaparken. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Zoek je het avontuur dan is er een bungeejump bij de stuwdam in het Val Verzasca waar James Bond van afsprong in Golden Eye. En wil je wel de degelijkheid van Zwitserland, maar niet de prijzen? Dan ga je net over de grens op zoek naar een hotel of camping. 5 familiecampings aan het Italiaanse Lago Maggiore >

Familietips Lago Maggiore

 • Kabelbaan Cardada
 • Kasteel van Visconteo
 • Falconeria Locarno
 • Lido Locarno
 • Gordola Adventure Park
Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.