9 tips: voorbereiden van je kinderen op de bergvakantie

Kinderen in het water

19 mei 2019

door Joanne in Familie/kinderen

Als je zelf graag een vakantie in de bergen doorbrengt, dan is het fijn dat de kinderen daar ook van genieten. Hoe kun je ze nou het beste voorbereiden op een vakantie in de bergen? Hoe zorg je dat ze er zin in krijgen, hebben en houden? Kinderen veranderen continu. Hun wensen veranderen, hetgeen ze nodig hebben verandert ook. Hier 9 tips om je kinderen vol enthousiasme mee te krijgen naar de bergen.

#1. Wensenlijst

De beste voorbereiding is natuurlijk om gezamenlijk een plan te maken. Vraag je kinderen wat zij willen tijdens de vakantie. Leg wel eerst uit, dat de bergen (en misschien het land) niet ter discussie staan. Laat alle gezinsleden een top 3 maken van wat ze graag op vakantie willen doen. Van deze wensenlijst onderneem je zoveel mogelijk activiteiten. Eén dagje pretpark, één nacht een chique hotel, koken op een vuurtje of een wandeling naar een gletsjer, het kan van alles zijn.

rennen door rivier kloof
Samen plezier maken in de bergen (Foto: © Mini Expedities)

#2. Vriendje mee, vriendjes op camping

De meeste kinderen willen vooral kunnen spelen en een bondgenoot hebben. Het helpt enorm als ze een vriendje mee hebben. Samen kunnen ze kletsen, mopperen en fantaseren. Dan maakt het haast niet meer uit of je gaat zwemmen, een stadje bezoekt of een flinke wandeling maakt. Zolang zij gezellig samen zijn, vinden ze een heleboel goed. Is het niet mogelijk een vriendje mee te nemen, dan zoek je een plek uit in de bergen waar ze zeker vriendjes zullen maken. Een camping met zwembad of meer heeft bijna altijd wel Nederlandse gasten. Daar kijken ze zeker naar uit.

#3. Meertje om te zwemmen

De juiste bestemming helpt enorm om de kinderen enthousiast te krijgen voor de bergen. Bijna alle kinderen zijn wel dol op water. Als je naar de bergen gaat kies dan voor een bestemming aan het water. Een zwembad, een bergmeer of een rivier waarin gezwommen kan worden, het maakt je kind waarschijnlijk niet zoveel uit. Natuurlijk zijn glijbanen en speeltuinen een bonus. Maar een eenvoudig meertje maakt (bijna) elk kind blij.

zwemmen meer bergen
Springen in een bergmeer is altijd leuk (Foto: © Mini Expedities)

#4. Speeltuinentocht

De meeste kinderen zien wel op tegen een eindeloos lange wandeltocht. Zorg dus dat ze het leuk vinden. Dat kun je heel goed in Nederland voorbereiden. Start elke wandeling als een kroegentocht, maar dan van speeltuin naar speeltuin. Zodra ze ouder zijn kunnen ze zelf op speurtocht. Zij bepalen (tot op zekere hoogte) de route. Daar kun je in de stad al goed mee oefenen. We gaan wandelen door de stad: breng ons maar naar de ijsboer!

#5. Rodelbanen

Zomerrodelbanen zijn vergelijkbaar met een meer. Een rodelbaan is natuurlijk iets wat je niet elke dag kunt bezoeken (en het meer wel). Maar een rodelbaan is typisch iets wat je alleen in de bergen vindt. En daar maak je je kinderen blij mee! Want zoiets speciaals, dat willen ze toch niet missen? 

rodelen zomer bergen
Op volle snelheid van de zomerrodelbaan (Foto: © PIxabay)

#6. Adrenalinejunkies

Pubers, tieners en andere oudere kinderen willen vaak niets anders dan snelheid en sensatie. De adrenaline spuit (net als de hormonen) door het lichaam van een tiener. Wandelen is suf, iets met je ouders ondernemen saai, maar sommige activiteiten zijn wel stoer. Daar kun je mee aankomen, na de zomer, bij je vrienden.  Abseilen, canyoning of raften zijn de toverwoorden om een puber enthousiast te maken voor de bergvakantie.

#7. Liftjes

Van een liftje, treintje of tandradbaan zijn de meeste kinderen wel gecharmeerd. Uitzicht, terwijl je je zelf niet hoeft in te spannen, spreekt aan. De kleinsten kruipen op schoot, de ouderen kijken hun ogen uit. Vaak komt zo'n lift uit bij een restaurant of attractie. Warme chocomel of een Skiwasser is natuurlijk ook een goede lokker.

Ook interessant:

#8. Goede schoenen

Voor lopen in de bergen heb je bergschoenen nodig. Vooral kinderen hebben het juiste schoeisel nodig, anders vinden ze wandelen zeker niet leuk. Dit kunnen stevige, hoge schoenen zijn, of iets lichtere A-schoenen. Doordat kinderen telkens groeien is het een flinke investering. Het is dan ook handig om schoenen te kopen die zij het hele jaar door kunnen dragen. De iets lichtere A-schoenen of trail schoenen spreken voor zich. Kinderen die geregeld wandelen, kunnen hier goed mee uit de voeten, in de bergen én in de stad. De echte bergschoenen, kun je wellicht niet het hele jaar dragen, maar doen het ook erg goed in een natte herfst of een koude winter.

Kinderen wandelen in de bergen
Wandelen in de bergen: zorg voor goede schoenen!

#9. Avondvierdaagse

Mijn favoriet ter voorbereiding van een vakantie in de bergen is de avondvierdaagse. Door het hele land wordt deze gelopen, meestal vlak voor de zomervakantie. Neem wat vriendjes mee en je wandelt zo 5 kilometer weg. Het zijn natuurlijk geen bergen, maar vier dagen achter elkaar is een prima oefening voor de zomervakantie. Je kunt bijvoorbeeld ook testen of de 10 kilometer al haalbaar is, en daarmee beter de afstanden inschatten voor de bergen.

Wat doe jij ter voorbereiding op de bergvakantie?

Zomervakantie tips