Welke uitrusting neem je voor je kinderen mee naar de bergen?

 © Mini Expedities 
wandelen kinderen materiaal

2 juni 2019

door Joanne in Materiaal

Als je op vakantie gaat naar de bergen, pak je je auto vol met spullen. Schoenen, een wandelrugzak, speciale kleren en andere zaken om te zorgen dat je een fijne vakantie hebt. Natuurlijk wil je graag dat je kleine kinderen het ook prettig hebben. Maar wat neem je nou voor hen mee? Ze groeien namelijk zo snel, dat alles eigenlijk maar één vakantie meegaat. Dat is toch zonde als je het maar zo kort kunt gebruiken? Mijn tip? Neem voor je kleine kinderen juist handige bergspullen mee. Ze zullen daardoor meer genieten van de vakantie. En die spullen? Die gebruiken je kinderen het hele jaar door in Nederland, als het daar wat kouder is. 

Goede schoenen

Schoenen zijn natuurlijk het belangrijkste om te kunnen wandelen in de bergen. Je gaat zelf ook niet in je stadse nette schoenen een berg op, maar juist met een paar stevige schoenen. Voor je kind is dat ook nodig. Een paar bergschoenen zorgt ervoor dat je kleintje prettig over de stenen loopt. De schoenen kun je in Nederland prima in de herfst of winter gebruiken als warme schoenen. Kies je voor een iets lichter model, een A-schoen of trailschoen? Deze kan prima als soort gymp het hele jaar door gedragen worden.

bergschoenen rivier kinderen
Stevige schoenen bij het spelen rond een bergrivier (Foto: © Mini Expedities)

Eigen rugzakje

Van alle spulletjes die je kunt aanschaffen is dit eigenlijk het minst nodig. Maar hoe stoer is het als je kleine zijn eigen rugzakje omdoet? Hij of zij voelt zich helemaal de alpinist! Denk niet, de kleine kan mijn rugzak ook om. Al stel je die nog zo klein af, dat past echt niet. De rugzak gaat natuurlijk de rest van het jaar mee naar school voor de lunchtrommel of het tussendoortje.

Regenkleding

Regenkleding vond ik zelf echt een uitvinding. Zelfs als het de hele zomer mooi weer is, is het 's ochtends vaak nog nat van de dauw. Mijn zoontje was altijd vroeg wakker en wou direct op avontuur. Wij hadden een regenpakje, een broek en jas, van enigszins ademend materiaal gekocht. Niet gore-tex, dat is echt niet nodig, maar wel een goedkoop eigen merk met ademend materiaal. Laarzen erbij aan en mijn zoontje was klaar voor het avontuur. Kruipen door het gras als een tijger.

wandelen regenpakje kinderen
Regenpakjes zijn fijn bij regen, maar ook bij kou (Foto: © Mini Expedities)

Fleecetrui of pak

Natuurlijk wordt het koud en heb je een trui mee op vakantie. Dat kan een doodnormale sweater of hoody zijn. Maar als katoen nat wordt, dan is het koud. Een fleecetrui blijft warm, ook als hij nat is. Juist kleine kinderen rennen de hele camping over terwijl het regent. Als je kampeert is een fleecepak ook erg fijn. Een onesie van fleece zeg maar. En als je die niet in de winkel vindt, heb je misschien wel een handige oma. Van fleece maak je heel makkelijk een broek met een flink bovenstuk en bretels. De broek trek je over de fleecetrui die je toch al bij je hebt. Zo heeft je kind het altijd heerlijk warm.

fleecepak bergen kinderen
Stoer stappend door het hoge gras in een fleece-onesie (Foto: © Mini Expedities)

Ook interessant:

Zonnebril en -pet

In de bergen heb je echt een goede zonnebril nodig. Zeker als je iets hoger komt, worden de zonnestralen steeds intenser. Voor je kind koop je dus ook een goed brilletje. Vergeet ook geen zonnepetje en zonnebrand. Factor 50 is aan te raden. Je hebt ook speciale kinderzonnebrand.

zonnebril bergen kinderen
Altijd een brilletje als de zon fel schijnt (Foto: © Mini Expedities)

Picknickkleed

Als je met kinderen de bergen in gaat, houd je wat vaker pauze. Het is dan fijn als je een kleed hebt waar je op kunt zitten. Kleine kinderen kunnen hier fijn op spelen en rollen. Wij gebruikten hiervoor de bivakzak die we altijd bij ons hebben, maar je kunt daarvoor ook prima een stuk tafelzeil gebruiken. Dan kun je elke tussenstop even een fijn plekje maken.

wandelen pauze kleedje
Op een kleedje zit je droog (Foto: © Mini Expedities)

Speelgoed/boeken

Fijn voor je kinderen is om voor de vakantie een nieuw boek aan te schaffen. Als ze nog niet zelf lezen is een luisterboek fijn voor in de auto. Als ze zelf lezen, is er niets zo fijn als een nieuw boek voor de vakantie. Een fijn ritueel. Je maakt je kinderen natuurlijk altijd blij met nieuw speelgoed. Maar op vakantie is vaak zoveel om mee te spelen, dat het vaak helemaal niet nodig is. In de bergen speel je met de stenen, het water en de takken. Wel namen we altijd een bal, een spelletje en tekenspullen mee. En heeft je kind dan een stoere tocht gemaakt? Dan is er natuurlijk niets leukers dan dat te belonen met een Zwitserse postbus, een Oostenrijkse kabelbaan of een knuffel van een murmeltier. 

wandelen pauze kinderen
Tekenen in een wandelpauze (Foto: © Mini Expedities)

Slaapzak

Voor kinderen heb je allerlei fijne slaapzakken en matjes te koop. Als ze echt klein zijn is een speciaal slaapzakje natuurlijk ook nodig. Je kunt prima de normale slaapzak gebruiken en inwikkelen in een extra deken. Al met een paar jaar moet je dan overstappen naar een groter model. Kies dan gewoon voor een volwassenen slaapzak. Eventueel kun je die onderaan dichtsnoeren met een touw of riem. Een kindervariant is echt niet nodig.

Wat neem jij nog extra mee voor je kinderen naar de bergen?

Zomervakantie tips