Skip to navigation Skip to main content
Uitzichtplatform Dolomieten
© IDM Südtirol-Alto Adige / Alex Moling

De Dolomieten: lang geleden een oerzee vol koraalriffen, tegenwoordig een imposante bergketen vol steile en puntige rotsen. De bergketen is onderdeel van de Zuidelijke Kalkalpen, maar wordt door velen ook als een apart gebergte gezien. Logisch, want de machtige bergtoppen zijn daar indrukwekkend genoeg voor! Je kunt hier niet alleen heerlijk wandelen en mountainbiken, maar ook genieten van een familievakantie, Italiaanse gezelligheid, de heerlijke keuken en prachtige natuur. Er zijn allerlei indrukwekkende punten waar je het landschap kunt bewonderen. In dit artikel hebben we de mooiste uitzichtpunten in de Dolomieten voor je op een rijtje gezet.

UNESCO-Werelderfgoed Dolomieten

Het indrukwekkende berglandschap van de Dolomieten is bij veel bergliefhebbers favoriet. Elke bergtop is anders en dat zorgt keer op keer voor verrassende vergezichten. Er zijn maar liefst 18 pieken hoger dan 3000 meter. Niet vreemd dus dat men in 2009 heeft besloten om de Dolomieten op te nemen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Niet alleen vanwege de schoonheid, maar ook vanwege de internationale betekenis voor geomorfologie (ontstaan van het landschap). Er zijn negen gebieden die daartoe behoren en deze hebben samen een totale oppervlakte van 141.903 hectare. Samen voeren deze gebieden de vakantieregio Dolomiti SuperSummer (SuperSki in de winter). In welk deel je ook verblijft, de natuur is altijd indrukwekkend en er zijn activiteiten mogelijk voor vakantiegangers van alle leeftijden. Waar je de mooiste uitzichten van de Dolomieten vindt? Lees snel verder!

Wandelen in de Dolomieten
© Spalder Media Group

1. Marmolada

In de vakantieregio Arabba – Marmolada draait alles om de hoogste berg van de Dolomieten: de Marmolada. Het bergmassief bestaat uit meerdere toppen, bereikt een maximale hoogte van 3342 meter en wordt ook wel de ‘Koningin van de Dolomieten’ genoemd. Op de berg ligt een gletsjer. Vroeger kon je hier het hele jaar door skiën, maar helaas is de gletsjer dusdanig teruggetrokken, dat dit alleen nog ’s winters mogelijk is. Vanuit het plaatsje Malga Ciapela kun je één van de bergtoppen bereiken met de gondel. De Punta Roca heeft een hoogte van 3265 meter. Je vindt hier een uitzichtplatform dat een 360° uitzicht biedt over de omgeving. Op heldere dagen kun je bijna alle bergtoppen van de Dolomieten bewonderen.

2. Lagazuoi

Tussen de twee vakantieregio’s Cortina d’Ampezzo en Civetta ligt de Falzaregopas. De pas bereikt een maximale hoogte van 2117 meter en wordt gedomineerd door de 2835 meter hoge Lagazuoi. Met de gelijknamige berglift kun je halverwege de pas tot een hoogte van 2800 meter komen. Vlakbij het bergstation liggen de rifugio en het openluchtmuseum over de Eerste Wereldoorlog. Ook ligt hier een punt waar je kunt genieten van een schitterend uitzicht op de Dolomieten rondom Cortina d’Ampezzo en de indrukwekkende Marmolada.

Uitzicht op de Lagazuoi

3. Sass Pordoi

De Passo Pordoi, ook wel Pordoipas, loopt van Canazei naar Arabba en verbindt daarmee het Val di Fassa met het dal van Cordevole. De pas bereikt een maximale hoogte van 2239 meter en neemt je mee langs de 2950 meter hoge Sass Pordoi. Op de top ligt een uitzichtplatform en deze is bereikbaar met de Sass Pordoi gondel. Vanaf het platform kun je genieten van een schitterend uitzicht op onder andere de Dolomieten rondom Val di Fassa en de Sassolungo (Langkofel). Ook is dit platform het uitgangspunt van allerlei dagtochten vanaf het Sellamassief. Waag je bijvoorbeeld aan de Sellaronda HIKE tour.

4. Cima Tofana

De hoogste berg van de vakantieregio Cortina d’Ampezzo, is de 3244 meter hoge Tofana di Mezzo. Vanaf Cortina d’Ampezzo kun je met de Freccia nel Cielo gondel de top van de berg bereiken. Het laatste station is alleen geopend in de zomer en brengt je naar een prachtig uitzichtplatform. Vanaf deze hoogte heb je een 360° uitzicht over de omgeving. Het is bij helder weer zelfs mogelijk om helemaal richting Venetië te kijken! Natuurlijk is genieten van het uitzicht hier niet de enige optie. Je kunt vanaf de verschillende stations van de gondel wandelingen. Een andere optie is om na een bezoek aan het platform een gezellige berghut op te zoeken en daar te genieten van een lunch of verfrissend drankje.

5. Seiser Alm

De Seiser Alm is met een oppervlakte van 56 vierkante kilometer de grootste alpenweide van Europa. Wandelen, mountainbiken of avonturen beleven met de familie, het kan hier allemaal. Over het weer hoef je je niet al te veel zorgen te maken, op de Seiser Alm schijnt maar liefst 300 dagen per jaar de zon. Aan natuur geen gebrek, op de groene bergweiden groeien maar liefst 790 soorten bloemen en varens. De perfecte plek om van het uitzicht op ander de Langkofel/Sassolungo, Plattkofel/Sassopiatto en Schlern/Sciliar te genieten is uitzichtpunt Engelrast. Je kunt dit platform bereiken via de Puflatsch lift.

Wandelen op de Seiser Alm
© Spalder Media Group
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.