Skip to navigation Skip to main content
Livigno 2
© Spalder Media Group

Bergen, we kunnen er geen genoeg van krijgen! De machtige toppen, groene bergweides vol bloemen, bergmeren, dieren en watervallen hebben iets magisch en daar worden we iedere keer weer gelukkig van. Hoe hoger je in de bergen bent, hoe kleiner je je voelt en hoe meer je één bent met de natuur. Als je op vakantie gaat naar de Alpen, dan kun je in allerlei leuke dorpen overnachten. In dit weblog heb ik 10 hooggelegen bergdorpjes voor je op een rijtje gezet. Tijdens een verblijf in deze dorpen, zijn de bergen wel heel erg dichtbij!

1. Hochgurgl – 2150 meter

Hochgurgl wordt vaak in één adem genoemd met buurdorp Obergurgl, maar is een stuk kleiner. Ook hier kun je allerlei activiteiten ondernemen in de omringende bergwereld. De Ötztaler Alpen staan daarbij vaak trots op de achtergrond. Hochgurgl is het startpunt van de Timmelsjoch Hochalpenstrasse. Vanaf hier moet je over een traject van ongeveer 35 kilometer tol betalen om de pas te mogen betreden. De Timmelsjoch Hochalpenstrasse is een prachtige Alpenweg, waarbij je tijdens het rijden meerdere hoogtepunten passeert, zoals het Top Mountain Crosspoint.

Motormuseum Top Mountain Crosspoint
© Spalder Media Group

2. Juf-Avers – 2100 meter

Juf is een wijk in het bergdorpje Avers in Zwitserland. Het dorp ligt in het kanton Graubünden, op 1958 meter. Rijd je vanaf daar verder door naar boven, dan bereik je Juf op 2100 meter. Het dorp bestaat uit een klein aantal huizen, een postkantoor en een pension waar je kunt overnachten. Het hele jaar door wonen hier slechts 30 personen. Vanuit Juf kun je allerlei prachtige wandelingen door de bergen maken.

3. Breuil-Cervinia – 2050 meter

De Italiaanse provincie Valle d’Aosta staat bekend om het ruige landschap en de hoge bergen. Vanuit meerdere plaatsen heb je uitzicht op een aantal van de hoogste bergtoppen van de Alpen. Breuil-Cervinia ligt op 2050 meter hoogte, op de uitlopers van de 4478 meter hoge Matterhorn. De omringende bergwereld is indrukwekkend en biedt activiteiten als wandelen, klimmen en mountainbiken. In het dorp vind je een aantal fijne restaurantjes, waar je kunt genieten van heerlijke specialiteiten.

4. Saint Véran – 2042 meter

Het Franse dorpje Saint Véran ligt op een hoogte van 2042 meter, middenin Regionaal Natuurpark Queryras. De bouwstijl van de huizen is uniek en ontstaan doordat men zich al in de Middeleeuwen moest aanpassen aan het leven op grote hoogte. De begane grond van het huis is gebouwd met een dikke laag stenen (50 tot 70 cm dik). De eerste verdieping, genaamd 'Fuste', is gebouwd van gestapelde houtblokken die gekruist zijn op de hoeken. Dit houten gedeelte diende vroeger voor het drogen van voedergewassen van de dieren in de zomer, zodat deze in de lange wintermaanden ook te eten hadden. Daarnaast diende deze 'Fuste' als schuilplaats. Om het huis brandveilig te maken, werd aan dit gedeelte nog een stenen kamer toegevoegd (Caset), welke als opslag en werkplaats diende. Zomers kun je in de omgeving heerlijk wandelen en genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. In het dorp kun je allerlei bezienswaardigheden bewonderen.

5. Kühtai – 2020 meter

Kühtai ligt op 2020 meter hoogte in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het dorp bestaat uit een straat, met aan beide kanten huizen, hotels, pensions en restaurants. Verwacht hier geen drukte, maar wel in alle rust genieten van de natuur en alle activiteiten die hier mogelijk zijn. Je kunt lekker ontspannen op het terras, maar ook allerlei wandelingen maken in de bergen. Ook kun je vanaf Kühtai uitwijken naar het nabijgelegen Ötztal, waar een bezoek aan de Piburger See, het Ötzidorf en de Stuibenfall waterval mogelijk is.

6. Bettmeralp – 1970 meter

Bettmeralp ligt op een hoogte van 1970 meter, op een zonnig hoogplateau in de Aletsch Arena. Vanaf hier kun je genieten van uitzichten op de Dom, Matterhorn en de Weisshorn. Bettmeralp is geheel autovrij en alleen per gondel te bereiken. Het dorp staat bekend als zeer kindvriendelijk en biedt onder andere een animatieprogramma en wandelpaden die geschikt zijn voor kinderen van alle leeftijden. Op een warme dag is het goed toeven bij de nabijgelegen Bettmersee en bij slecht weer behoort het binnenzwembad tot de mogelijkheden.

Uitzicht op Bettmeralp
© Spalder Media Group

7. Obergurgl – 1930 meter

Obergurgl ligt op 1930 meter hoogte en wordt omringd door de Ötztaler Alpen. De machtige bergtoppen bereiken hoogtes van meer dan 3000 meter en zijn het startpunt van allerlei activiteiten. Obergurgl is een sfeervol dorp met allerlei leuke accommodaties en fijne restaurants. Niet alleen natuurliefhebbers en sportievelingen zullen zich hier thuis voelen, ook voor families geldt dat. Vanuit het dorp vertrekken diverse wandeltochten. Veel daarvan nemen je mee de bergen in. Ook zijn er een aantal mogelijkheden voor gezinnen met kinderen, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de net nieuw gebouwde speelplaats op de Hohe Mut.

Mountainbiken in Obergurgl
© Spalder Media Group

8. Vent – 1900 meter

Het op 1900 meter hoogte gelegen Vent, staat ook wel bekend als bergbeklimdorp. Vent ligt aan het eind van het Ötztal en is niet groot van formaat. Het dorp is klein en ideaal voor vakantiegangers die houden van een beetje rust tijdens de vakantie. Er hangt een vriendelijke sfeer en je kunt overnachten in fijne accommodaties. Naast bergbeklimmen kun je vanuit Vent ook heerlijk wandelen en mountainbiken.

9. Livigno – 1816 meter

Livigno is een langgerekt dorp (22 km) in Italië, vlakbij de grens met Zwitserland. Het dorp ligt op 1816 meter hoogte en wordt omringd door bergen. Vroeger kon je hier alleen zomers komen, maar door de bouw van de verbindingstunnel met Zwitserland in 1952 is daar verandering in gekomen. Livigno is belastingvrij en dat betekent dat je bepaalde producten voor een aangename prijs kunt kopen. Je vindt er allerlei leuke accommodaties en goede restaurants. In de bergen en in het dal kun je heerlijk wandelen, mountainbiken en klimmen. Wil je nog hoger overnachten dan 1816 meter? Kies dan voor de wijk Trepalle op 2069 meter.

Uitzicht op Livigno
© Spalder Media Group

10. Saas-Fee – 1800 meter

Saas-Fee ligt op een hoogte van 1800 meter, in het Zwitserse kanton Wallis. Het dorp is sfeervol en ligt aan de voet van één van de hoogste bergen van Zwitserland: de Dom (4545 meter). De omringende bergwereld is indrukwekkend en biedt tal van mogelijkheden. Saas-Fee is een sportieve vakantiebestemming en wordt het hele jaar door bezocht door actieve vakantiegangers. Zomers heb je hier toegang tot ruim 350 kilometer aan wandelpaden van verschillende niveaus. Onderweg kun je genieten van uitzichten op 18 bergtoppen boven de 4000 meter. Naast wandelen zijn ook mountainbiken, golven of lekker ontspannen in de wellness mogelijk.

Authentieke huizen in Saas-Fee
© Spalder Media Group
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.