Skip to navigation Skip to main content

5 meerdaagse wandelroutes in het Salzburgerland

Salzburgerland 2
© SalzburgerLand Tourismus

Naast de stad Salzburg, biedt de deelstaat Salzburgerland natuurlijk vele andere bestemmingen die een bezoekje waard zijn. Wat dacht je van de Wolfgangsee, de Salzburger Salzkammergut en de vele gezellige en knusse Oostenrijkse dorpen. Eén van onze favoriete manieren om bestemmingen (en de prachtige Oostenrijkse natuur) te ontdekken is een meerdaagse wandelroute. Ook het Salzburgerland biedt diverse meerdaagse wandelroutes en in dit blog lees je meer over vijf van deze routes.

1. Salzburger Almenweg

Eén van de bekendere meerdaagse wandelroutes in het Salzburgerland is de Salzburger Almenweg. Deze fantastische tocht bestaat uit maar liefs 31 etappes. De wandeltocht loopt in een cirkel, via Pfarrwerfen, Biberalm, Bad Hofgastein, Kleinarl, Flachau, Obertauern en Filzmoos terug naar Pfarrwerfen. De Salzburger Almenweg is in totaal 350 kilometer lang en 90% van de route ligt boven de 1000 meter. Onderweg kun je genieten van lokale lekkernijen bij maar liefst 120 almhutten. Sommige etappes hebben een speciaal thema, zoals culinair, kruiden en panorama. De kortste etappe is 5 kilometer en de langste 21 kilometer.

Salzburgerland 3
© SalzburgerLand Tourismus

2. Salzalpensteig

Deze tweede meerdaagse wandeltocht draait om het thema zoutmijn. De 235 kilometer lange Salzalpensteig voert je langs een historisch en cultureel pad, waarlangs vroeger het ‘witte goud’ werd gewonnen. Deze geschiedenis heeft veel invloed gehad op de omgeving. Tijdens de 18 etappes wandel je van Prien am Chiemsee (Beieren, Duitsland) naar Obertauern.

3. Köningsweg

Deze meerdaagse wandeltocht is niet zo lang als de vorige twee, maar niet minder mooi! De Köningsweg is een vierdaagse wandeltocht over meerdere almen, waarbij je altijd uitzicht hebt op het Hochkönig massief. In totaal is de route 74,4 kilometer lang. Je stijgt 4824 meter en daalt 4819 meter. De Köningsweg loopt in een cirkel waarbij je begint en eindigt in Maria Alm. Onderweg wandel je via Dienten en Mühlbach. Je kunt de tocht ook verlengen en onderweg bezienswaardigheden bezoeken en andere activiteiten doen, zoals naar het museum, de Kneipp spa of het Flying Fox Park. 

Salzburgerland 1
© SalzburgerLand Tourismus

4. Route der Klammen

Klammen, oftewel kloven, zijn een bijzonder fenomeen. Natuurlijk is elke kloof anders, maar de meeste zijn een verzameling van rotswanden, rotsformaties, klaterende watervallen en snelstromend water. Tijdens de zes etappes van de Route der Klammen, wandel je langs twee kloven en de langste natuurlijke tunnel in Europa. In totaal is de Route der Klammen 101 kilometer lang. De zes etappes lopen via Lofer, Au, Unken, Reith, Au, St. Martin en Weissbach terug naar Lofer.

5. 4 Berge – 3 Seen

Zoals de naam al verklapt wandel je tijdens de ‘4 Berge – 3 Seen’ route langs vier bergen en drie meren. De route begint in Fuschl am See, gaat via St. Gilgen am Wolfgangsee en Schafberg naar de Mondsee en terug naar Fuschl am See. Elke etappe doe je zo’n vier á vijf uur over en je wandelt langs de verschillende toppen van de Salzburger Salzkammergut. Heb je geen zin om de hele route te lopen? Je kunt een deel van de route overslaan en in plaats daarvan een boottocht op de Wolfgangsee maken.

Salzburgerland 4
© SalzburgerLand Tourismus
Jilles Zomer

Over Jilles

Na een wandelvakantie in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen was Jilles om. Hij was zó onder de indruk, dat hij sindsdien ieder jaar in de bergen te vinden is. De zon, de schilderachtige omgeving en een toffe hike, en je maakt Jilles ontzettend gelukkig.