Skip to navigation Skip to main content

Wandelen Saalbach: pittige wandeling naar de Tristkogel (2095 meter)

Bergkruis Tristkogel Saalbach

Met zo’n 400 km aan paden kun je geweldig wandelen in Saalbach, dat ook vaak in één adem genoemd wordt met Hinterglemm. Een paar weken geleden maakten we een prachtige rondwandeling waarbij we de top van de meest markante berg van het dal beklommen, de Tristkogel. Deze klim is technisch pittig, maar het goede nieuws is dat je dit stuk ook prima kunt overslaan en dan nog steeds een geweldige wandeling maakt. In dit blog lees je alles over deze onvergetelijke wandeltocht, met als hoogtepunt de Tristkogel, in Saalbach.

Wandelen Saalbach: panoramische rondwandeling inclusief Tristkogel (2095 meter)

Duur 6 tot 7 uur
Hoogtemeters 1103 meter klimmen, 1103 meter dalen
Afstand ca 20 km
Ondergrond Grind, zand, stenen en rotsen
Niveau moeilijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Route rondwandeling Tristkogel

  • Bij de parkeerplaats Lengau volg je de eenvoudige en brede grindweg naar de Lindlingalm.
  • Eenmaal bij de Lindlingalm rechtsomhoog lopen richting de hangbrug en vervolgens naar de Ossmanalm.
  • Wandel bovenlangs de Ossmannalm en volg de bordjes richting Saaljoch. Eigenlijk zie je de Tristkogel continu al liggen. Je wandelt er met een soort boog – tegen de wijzers van de klok in - naartoe.
  • Optie 1: Op het Saaljoch zie je de route omhoog richting de top van de Tristkogel. Let op: het tweede stuk van deze beklimming is technisch pittig.
  • Optie 2:  Je kunt ook onderlangs de Tristkogel – je ziet de berg dan aan je rechterhand - doorlopen en de Tristkogel vanaf de andere kant beklimmen. Ook dit is best een klim, maar technisch veel minder moeilijk.
  • Optie 3: Sla de beklimming van de Tristkogel over, blijf onderlangs lopen richting de Toralm.
  • Heb je de top van de Tristkogel beklommen via de kant van het Saaljoch, dan daal je via de andere kant weer af richting Toralm.
  • Volg de bordjes richting Teufelssprung. Voor je hier bent sla je linksaf richting Mittagskogel (1999 meter). Dit is de tweede top van deze wandeling en deze beklimming is gemiddeld qua moeilijkheidsniveau.
  • Daal aan de andere kant van de Mittagskogel weer af en houd de bordjes Schusterscharte/ Schusterkogel aan. Je loopt nu aan de andere kant van het dal, aan de overkant kun je de Ossmannalm zien liggen.
  • Eenmaal bij de Schusterscharte aangekomen, begint de lange afdaling van ruim een uur terug naar de Lindlingalm.
Saaljoch richting Tristkogel op een bewolkte dag
Je ziet de Tristkogel al liggen wanneer je naar het Saaljoch wandelt

Startpunt wandeling Tristkogel

Vanuit Saalbach of Hinterglemm kun je met de auto naar het ‘Talschluss’ bij Lengau rijden. Maar laat je de auto liever staan, dan kun je ook (gratis wanneer je in het bezit bent van de Jokercard) met de bus naar het Talschluss gaan. Bij de parkeerplaats is een halte van het toeristentreintje dat je naar de Lindlingalm kan brengen, maar je kan deze simpele grindweg ook zelf in 20/25 minuten omhoog lopen.

Twee mogelijkheden voor een berghut aan het begin van de tocht

Vanaf de Lindlingalm wandel je in ongeveer twee uur naar het Saaljoch. Deze hele klim omhoog is van makkelijk tot gemiddeld van niveau. Omdat de hele wandeling vrij lang is qua afstand, heb je wel een goede conditie nodig. De Ossmannalm is de laatste mogelijkheid om iets te eten of drinken. Je hebt dan – wanneer je vanaf de parkeerplaats loopt – pas een uur gelopen, dus voor velen zal het te vroeg zijn voor een lunch. Vergeet dus niet voldoende eten en drinken mee te nemen voor de rest van de wandeling, want er zijn onderweg geen berghutten. Gelukkig wel genoeg mooie plekken voor een picknick trouwens, mét heerlijk uitzicht.

Klim vanaf Ossmannalm in Saalbach-Hinterglemm
Na de Ossmannalm gaat het pad geleidelijk omhoog naar het saaljoch

De rondwandeling is van gemiddeld niveau, behalve de beklimming van de Tristkogel

Deze wandeling krijgt het predicaat ‘moeilijk’ of ‘zwart’ door de beklimming van de Tristkogel, die zeker vanaf het Saaljoch serieus technisch is. Je moet hier flink klauteren, klimmen en hoge stappen maken, soms met handen en voeten, waarbij het rechts en/of links steil naar beneden gaat. ‘Trittsicherheit’, geen hoogtevrees en een goed evenwicht hebben, is hier van groot belang. Heb je dat niet, sla de beklimming dan over en loop onder de Tristkogel langs. Of beklim de berg vanaf de kant van de Toralm.

Klim Tristkogel in Saalbach
Ben je eenmaal aan de beklimming van de Tristkogel begonnen, dan moet je niet meer twijfelen maar gewoon doorgaan

On top of the world!

Eenmaal boven op de Tristkogel voelt het alsof je op de top van de wereld staat. De dag dat wij de wandeling maakten was het wisselend bewolkt en af en toe lag de top helemaal in de wolken. We moesten dus even wachten op het zicht, maar als dat er was, dan was het uitzicht waanzinnig indrukwekkend. Je kijkt hier zo Tirol in richting Jochberg en Kitzbühel. Andersom wanneer we in de wolken stonden, voelde de top zelfs een beetje spannend, zeker wanneer de wind ook opstak. Kortom, kies een mooie dag uit om naar boven te gaan en geniet van het uitzicht!

Panoramawandeling op hoogte

Of je nu wel of niet de Tristkogel meepakt, tijdens deze hele wandeling geniet je continu van een geweldig bergpanorama. Je loopt als het ware een ronde hoog boven het einde van het dal van Saalbach en Hinterglemm. Hierdoor kun je je ook goed oriënteren en hoef je eigenlijk niet bang te zijn de weg kwijt te raken. Bovendien is het tijdens de wandeling echt bizar om te zien waar je eerder hebt gelopen, dat lijkt dan ineens zo ver weg!

Rondwandeling Talschluss Saalbach HInterglemm inclusief Tristkogel

Uitzicht Glemmtal bij Hinterglemm
Ossmannalm bij Lengau
Wandelen in Saalbach op een bewolkte dag
Tristkogel met een wolk en wandelaar

Het Talschluss van Saalbach en Hinterglemm kent vele (wandel)mogelijkheden

Wanneer je in Saalbach of Hinterglemm op vakantie bent, is wandelen bij het Talschluss sowieso een must eigenlijk. Er zijn hier dan ook enorm veel paden en mogelijkheden voor elk niveau en type wandelaar. Dus is deze wandeling te pittig voor je, dan is er genoeg keuze. Ook vind je hier de Golden Gatebridge van de Alpen, een enorm klimpark en de Baumzipfelweg.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.