Skip to navigation Skip to main content

Terugblik op vakantie: zo haal je dierbare herinneringen op

Fotograferen

Terugkijken op een vakantie is als bladeren door een dierbaar fotoalbum - elke herinnering is een momentopname van plezier, avontuur en ontspanning. Maar hoe haal je het beste uit deze gekoesterde momenten? Hoe zorg je ervoor dat deze dierbare vakantieherinneringen je leven blijven verrijken lang nadat de reis voorbij is? Duik mee in de kunst van het herbeleven en benutten van die onvergetelijke ervaringen!

Momenten vastleggen met fotografie

Al zolang fotografie betaalbaar is voor ‘de gewone Nederlander’ nemen we onze fotocamera mee op vakantie om onze belevenissen, uitzichten en unieke waarnemingen vast te leggen. Waarnemingen van dieren die in ons eigen land niet voorkomen, prachtige zonsondergangen, en natuurlijk de overnachtingsplek, we leggen ze graag vast op beeld. En met de komst van de smartphone hebben we altijd een camera bij de hand en kunnen we nog sneller een foto schieten als we dat willen.

Die foto’s kunnen een plek krijgen in een fotoboek, een digitale fotovoorstelling, of laat een foto op canvas afdrukken. Omdat je met de smartphone makkelijk veel foto’s kan maken, schieten we maar raak en zit er altijd wel een foto tussen die zo bijzonder is dat die een speciaal plekje verdient. Al is het maar als bureaubladafbeelding op je laptop of pc, zodat je regelmatig wordt herinnerd aan die mooie vakantie.

Verhalen delen met dierbaren

Bij terugkomst zijn er vaak vrienden en familieleden die geïnteresseerd zijn in je belevingen. Door je verhalen met ze te delen, sla je de herinneringen nog eens op, waardoor je ze beter blijft herinneren. Dit kan natuurlijk in een persoonlijk gesprek, maar ook via mail of sociale media, een WhatsApp-bericht of een (persoonlijk) reisblog. Je reisblog is perfect om zelf nog eens herinneringen op te halen, en je kan er ook zoveel van je foto’s in kwijt als je zelf wilt.

Met vrienden in de bergen

Speciale plaatsen opnieuw bezoeken

Sommige plekken zijn zo bijzonder dat je er nog een keer naartoe wilt. Dat kan omdat je er maar niet uitgekeken raakte, of omdat je de beleving die je had nog eens wilt ervaren. Niet voor niets gaan veel mensen regelmatig op vakantie naar dezelfde plek. Goede herinneringen, veel te zien en te doen, er zijn allerlei redenen waarom mensen deze voor hen speciale plaatsen opnieuw bezoeken. Terug op een plek waar je eerder was komen de herinneringen vaak ook weer terug. 

Tastbare herinneringen meenemen

Een souvenir is een van de meest tastbare herinneringen aan een bezoek aan een ander land. Vrijwel iedereen heeft wel een bijzonder souvenir waar die geen afscheid van wil nemen vanwege de herinneringen die het oproept. Producten die typerend zijn voor een land kunnen ook doorgaan voor souvenir, het hoeven niet altijd de typische massaproducten te zijn uit een souvenirshop. Een oorspronkelijke houten wandelstok als je in de Alpen gaat bergwandelen bijvoorbeeld, en daar weer plaatjes op timmeren van plekken waar je bent geweest. 

Souvenir van de Tiroler Zugspitzbahn

Mijmer alvast over vakantieherinneringen

Mijmer alvast lekker over volgende vakantieherinneringen die je gaat maken. En gebruik bovenstaande tips om je herinneringen vast te leggen voor jezelf en voor anderen. Bedenk eventueel zelf nog andere mogelijkheden, varianten of combinaties. Er is steeds meer mogelijk tegenwoordig, de wereld is op vele vlakken (bijna) grenzeloos geworden.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.