

Steeds vaker komen wandelaars op hoogalpiene wandelroutes in de problemen. Na meerdere ernstige ongelukken luidt een ervaren huttenwaard in Tirol de noodklok. Thomas Fankhauser, uitbater van de Franz Senn Hütte aan de populaire Stubaier Höhenweg in het Stubaital, pleit voor meer bewustwording en betere voorlichting voor bergwandelaars.
Ernstige ongelukken op bekende bergroute
Afgelopen week werd het Stubaital opgeschrikt door meerdere incidenten. Op de etappe tussen de Starkenburger Hütte en de Franz Senn Hütte kwamen een vader en zoon uit Israël tragisch om het leven. Op dezelfde dag raakten vier andere wandelaars in de problemen en moesten zij via een complexe reddingsactie worden gered. Een dag later viel opnieuw een wandelaar tussen de Innsbrucker- en Bremer Hütte, met zwaar letsel tot gevolg.

"Wandelaars weten vaak niet waar ze aan beginnen"
De Stubaier Höhenweg is een uitdagende route met in totaal 8000 hoogtemeters, verspreid over meerdere etappes. Tijdens de zomervakantie wagen veel wandelaars zich aan deze tocht, vaak zonder zich goed voor te bereiden. In een artikel op de ÖRF uit Thomas Fankhauser zijn zorgen. “Het is mentaal zwaar om urenlang door steil, potentieel gevaarlijk terrein te lopen, zeker als je uit het vlakke land komt en dat niet gewend bent,” legt Fankhauser uit. Slecht weer, gebrek aan conditie en onderschatting van de route kunnen snel tot levensgevaarlijke situaties leiden.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de bergen, verrast worden met leuke tips en aantrekkelijke aanbiedingen ontvangen? Schrijf je nu in en ontvang 'm iedere week in je mailbox.
Verkeerd beeld van de werkelijkheid
Volgens Fankhauser heerst er een vertekend beeld van bergwandelingen. “Op sociale media en reisblogs zie je alleen blauwe luchten en prachtige panorama’s. Maar de realiteit is dat de paden smal, steil en blootgesteld zijn, en het weer kan snel omslaan.” Veel wandelaars blijken bovendien slecht getraind, onstabiel ter been en dragen zware rugzakken die hen uit balans brengen. De etappe van de Starkenburger Hütte naar de Franz Senn Hütte – voor velen de eerste – leidt daardoor vaak tot ongelukken en problemen.

Onverantwoord toerisme
De populariteit van de Stubaier Höhenweg groeit, maar daarmee ook de risico’s. Fankhauser wijst op reisorganisaties die zonder voldoende uitleg mensen de bergen insturen. “Sommige organisatoren, bijvoorbeeld uit Israël, geven toeristen gewoon een plattegrondje en sturen ze op pad. Die mensen hebben geen idee wat hen te wachten staat.”
Oproep tot actie
De huttenwaard doet een dringende oproep aan alle betrokken partijen – van de alpine verenigingen en berghutten tot Tirol Werbung en regionale VVV's. “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Mensen moeten eerlijk geïnformeerd worden over de fysieke en mentale eisen van deze routes. Alleen dan kunnen we ongelukken voorkomen."
Zo bereid je je goed voor
Ga je zelf een hoogalpiene wandelroute lopen? Bereid je goed voor: check het weerbericht, train vooraf, reis licht en wees realistisch over je eigen kunnen en grenzen. De bergen zijn prachtig – maar verdienen ook respect en zijn niet voor iedereen zomaar te bedwingen. Bouw je bergwandelingen op en begin niet zomaar aan een meerdaagse huttentocht.