Skip to navigation Skip to main content

10 dingen die iedere bergwandelaar moet weten

Wandelen Achental

Gewoon je wandelschoenen aantrekken en gaan wandelen? Ook al lijkt wandelen zo eenvoudig, toch is het belangrijk om met bepaalde dingen rekening te houden. Er zijn zaken die tot de kennis van iedere fanatieke bergwandelaar moeten behoren. Kijk altijd naar het weer, naar je uitrusting en kies weloverwogen voor de route die je gaat wandelen. In dit artikel 10 dingen die iedere bergwandelaar moet weten.

1. Het weer in de bergen kan snel veranderen

Ook als de zon ’s ochtends volop schijnt, betekent dat niet dat wandelaars zomaar in korte broek en T-shirt op pad kunnen. Iedere fanatieke bergliefhebber weet dat het weer in de bergen binnen enkele minuten kan omslaan. Wanneer de wind aantrekt, kan het snel bewolkt en kouder worden. Afhankelijk van de hoogte moet je er niet raar van opkijken dat er in de zomer ook sneeuw valt. Neem dus altijd een lange broek, een trui en/of een regenjas mee. Vergeet ook je zonnebrandcrème niet, want de UV-straling is extra sterk in de bergen. Je wil niet verbranden of een zonnesteek oplopen!

Wandelbroek Kort
Nee ook kleding mee voor als het weer omslaat

2. Ga niet op pad met nieuwe wandelschoenen

De wandelschoenen zaten goed in de winkel, dus er meteen mee op pad tijdens een meerdaagse huttentocht? Geen goed idee. Nieuwe wandelschoenen moeten eerst worden ingelopen, want anders kunnen er zomaar blaren en drukpunten ontstaan. Een tocht van een uur kan al een lijdensweg worden als elke stap pijn doet. Voorkomen is beter dan genezen, maar neem toch altijd blarenpleisters en pleisters mee.

3. Niks meenemen, niks achterlaten

Behalve voetafdrukken mogen wandelaars niets in de natuur achterlaten. Niets dat het evenwicht in de natuur kan verstoren mag daar achterblijven. Al het afval dat je produceert neem je mee terug naar het dal. Ook is het beter om geen bloemen te plukken. Maak foto’s en geniet van de natuur, maar laat bloemen en planten rustig verder groeien.

49788527072 172D24ede1 O
Laat geen vuil achter in de natuur

4. Neem bij twijfel de makkelijkste route

Overmoed kan gevaarlijk zijn, zeker in de bergen. Neem daarom bij twijfel altijd de gemakkelijke en minder veeleisende route. Het hoeft tenslotte niet altijd de hoogste en meest uitdagende top te zijn. Als je geblesseerd raakt of de route is te hoog gegrepen, dan bekoop je dit tijdens de rest van je wandelvakantie. Laat daarnaast altijd iemand weten waar je naartoe gaat, zodat men in geval van nood weet waar je bent.

5. Knip je teennagels kort  

Wandelaars die hebben ervaren hoe het is om bergafwaarts te moeten lopen met teennagels tegen de neus van de schoenen, willen dat nooit meer meemaken. Zorg dat je nagels kort zijn, anders bestaat er het risico op een blauwe nagel. In ernstige gevallen kun je zelfs je teennagel verliezen, wat erg pijnlijk kan zijn. Neem daarom altijd een nagelknipper mee op vakantie en houd je nagels kort.

6. Neem genoeg eten en drinken mee

Tijdens een beklimming verbrandt het lichaam veel calorieën en verlies je veel vocht door te zweten. Neem daarom voldoende water en (gezonde) tussendoortjes mee. Bananen en mueslirepen zijn altijd een goede keus. Als je wilt, kun je ook voor isotone sportdrank kiezen. Een goed ontbijt in de ochtend is een onmisbare basis van een inspannende wandeldag. Na afloop is een stevig Alpengerecht de ideale beloning.

Pauze Drinken Wandelen
Drink voldoende water en vul je calorieën aan

7. Praat op informele toon

In berghutten en op de berg hangt een informele sfeer en gaat men op een amicale manier met elkaar om. Je wordt al snel met je voornaam aangesproken en men praat in de ‘du’ vorm in plaats van ‘Sie’. Tijdens één avond in een berghut lijk je vrienden voor het leven te maken.

8. Blijf op de gemarkeerde paden

Routes in de bergen zijn niet voor niks gemarkeerd. Op de gebaande paden ben je veilig en kun je niet verdwalen. Als wandelaar ga je niet het open terrein in omdat een verkeerde stap daar zomaar gevolgen kan hebben, voor jou of voor de natuur. Een uitglijder is zo gemaakt en losse stenen zorgen al snel voor gevaar. Het aanbod van wandelroutes is enorm en houd je aan deze uitgepijlde paden.

Wandelbord met wandeltijden
© Spalder Media Group
Wijk niet van de gemarkeerde routes af

9. Wees voorzichtig met jonge dieren

Als wandelaar kom je talloze dieren tegen in de bergen en de meeste hebben daar geen enkele last van. Het wordt lastiger als er jonge dieren op de bergweide lopen en het beschermingsinstinct van de ouders wordt geactiveerd. Kom als wandelaar daarom niet te dicht bij kalfjes, maar houd afstand. Probeer in ieder geval de dieren niet te aaien.

10. Zoek beschutting tijdens onweer

Het weer in de bergen kan snel omslaan en dan kan er geheel onverwachts en onweersbui opsteken. Bij onweer is het zeer belangrijk om direct beschutting te zoeken. Blijf in ieder geval niet op de top of onder een boom staan. Ook schuilen in de buurt van rivieren, beken en grote op en vlaktes wordt afgeraden. Daal af richting de lagere flanken en maak jezelf klein als je geen beschutting kunt vinden.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.