Skip to navigation Skip to main content

Barcelonnette: fietsen in de vallei van de Ubaye

7311 - Barcelonnette: fietsen in de vallei van de Ubaye

Voorafgaand aan de cyclo La Marmotte heb ik eerst een paar dagen rond Barcelonnette in het uiterste noordoosten van het departement Alpes de Haute Provence doorgebracht. Nu eens niet de Col du Galibier, Col du Glandon en Alpe d’Huez ter voorbereiding, maar de machtige Col de la Bonette, Pra-Loup en Col d'Allos. Barcelonnette bleek een prachtige bestemming voor pittige fietstochten met uitdagende beklimmingen. In dit weblog lees je meer over fietsen rond Barcelonnette.

Route via Lac de Serre-Poncon

Om Barcelonnette te bereiken staat ons een bergachtige route via Gap en het Lac de Serre-Poncon te wachten. De camper heeft hoorbaar moeite met de steile bergwegen, maar gestaag leggen we de vermoeiende reis af. Het prachtige landschap vergoedt echter veel. Ik ben nog nooit in de buurt van het toeristische Lac de Serre-Poncon geweest, maar begrijp direct waarom veel landgenoten hier hun vakantie doorbrengen. Ik kan niet wachten om kilometers op de racefiets te gaan maken! Na een lange rit draaien we aan het eind van de middag Camping Le Tampico (tip!) in Barcelonnette op.

Hoog, hoger, Col de la Bonette

Tijdens de eerste dag van mijn fietsvakantie rond Barcelonnette staat direct de Col de la Bonette op het menu. Je kunt immers maar beter met frisse benen beginnen aan deze 2802 meter hoge Alpenreus. Vanuit Barcelonnette fiets je over een drukke autoweg (8 km) richting Jausiers, waarna het klimfeest kan beginnen. De beklimming blijkt nergens heel steil (gemiddeld 7,3%), maar de lengte (21,3 km) en de hoogte zorgt toch voor een flinke beproeving. De laatste meters naar de Cime de la Bonette, na de echte col, zijn echter loodzwaar. Alsof je tegen een muur aanrijdt (+15%)! De Col de la Bonette komt met stip binnen in de lijst met mooiste bergen die ik heb beklommen!

Aanrader: Route des 3 Cols

Een ‘rondje’ dat je bij Barcelonette niet mag missen is de Route des 3 Cols. Met drie beklimmingen boven de 2000 meter, 120 kilometer en 3300 hoogtemeters een serieuze beproeving! We rijden deze tocht tegen de klok in (tip!) en beginnen met de minst zware Col d’Allos (2240 m). De berg is niet al te steil, het asfalt prima en we kunnen flink doorrijden. De afdaling naar La Fous d’Allos is smal, maar richting Colmars wordt de weg steeds breder. Let echter goed op, want anders stuif je zo langs de afslag naar de Col de Champs (2087 m). Deze beklimming gaat volledig door het bos en is een stuk onregelmatiger. Het is fijn deze berg niet af te hoeven dalen, omdat er zich diverse afwateringsgoten op de route bevinden. Met al de nodige kilometers in de benen blijkt de Col de la Cayolle (2337) een echte sluipmoordenaar. Ondanks de verzuring, heb ik nog altijd oog voor de wonderschone natuur van het Nationaal park Mercantour.

Top Col de la Bonette, 2802 meter
Top Col de la Bonette, 2802 meter

Col de Vars en Pra-Loup

Inmiddels zijn de benen goed gewend aan het klimwerk en moeten ook de Col de Vars en Pra-Loup er nog aan geloven. Voor de Col de Vars (2109 m) rijd je vanuit Barcelonnette wederom over de drukke weg die door de vallei van de Ubaye loopt. De beklimming wordt naar het einde toe steeds lastiger en stijgt de laatste 4 kilometer constant rond de 10%. Na dezelfde weg terug te hebben gereden, mogen de benen nog altijd niet rusten. Als toetje staat Pra-Loup (1500 m) op het programma, waar Simon Geschke tijdens de Tour de France van 2015 een mooie overwinning behaalde. Na al het klimwerk van de afgelopen week is het beste er wel af en fiets ik de berg rustig omhoog.

Barcelonnette: klimwerk in overvloed!

Iedere fanatieke wielrenner dient een keer rond Barcelonnette gefietst te hebben. Ik ben gegrepen door het prachtige landschap en heb enkele uitdagende bergen beklommen. De Col de La Bonette vormde letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Wat een ruige natuur! Wat een reus van een berg! De trainingen rond Barcelonnette bleken niet voor niks te zijn geweest, want op 2 juli 2016 wist ik tijdens La Marmotte een mooie prestatie neer te zetten door op plek 322 te eindigen. Ik keer zeker nog een keer terug naar Barcelonnette en de vallei van de Ubaye.

Heb jij wel eens in de omgeving van Barcelonnette gefietst? Laat een reactie achter!

Centrum Barcelonnette
Centrum Barcelonnette

Col de Champs (2087 m)
Col de Champs (2087 m)
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.