De meest bijzondere herfstwandelingen in Zwitserland

 © Switzerland Tourism / Jan Geerk  
Bijzondere herfstwandelingen in Zwitserland

15 september 2021

door Marlous in Wandelen

In principe zouden we elk seizoen wel willen wandelen, want het berglandschap van Zwitserland verveelt nooit. Maar ga je in de herfst, dan zul je je gegarandeerd verbazen over het natuurschoon. Er lijkt een permanente gouden gloed te hangen en de gevarieerde natuur toont allerlei tinten oranje, rood en geel. Misschien wel de mooiste omstandigheden om de natuur in te trekken! Wil je echt een unieke tocht maken door het ongerepte landschap en ben je nog op zoek naar inspiratie? Deze bijzondere herfstwandelingen in Zwitserland wil je absoluut een keer gedaan hebben!

Op herfstvakantie in Zwitserland

Een trip naar de bergwereld van Zwitserland in het najaar is een absolute aanrader en kent ontzettend veel voordelen. Het is rustiger, romantischer en nog mooier dan anders door de fraaie tinten waarin het land gehuld is. De bossen kleuren rood, oranje, goud, of een combinatie van alle kleuren en schetst een ontzettend sprookjesachtig beeld. Wat je dan moet doen tijdens een herfstvakantie in Zwitserland? Wandelen natuurlijk! Geniet van de serene rust, neem het kleurenspel in je op, ontspan met een flinke dosis frisse berglucht en kom even helemaal tot jezelf. Wat onze tips zijn? Dit zijn een aantal van de meest bijzondere herfstwandelingen in Zwitserland!

Maak een 5-daagse wandelreis tijdens de herfst in Zwitserland al vanaf € 337,- p.p.

Herfstlandschap Zwitserland
Van deze uitzichten krijg je simpelweg geen genoeg (Foto: © Switzerland Tourism / Andreas Gerth)

Boven de wolken wandelen

Ontdek het fraaie natuurlandschap en bijbehorende tradities van Fribourg en Gruyère middels een geweldige wandeling naar de top van de berg Moléson. Vanaf Plan-Francey start de wandelroute die langs berghutten en over uitgestrekte almweiden loopt. In zo'n 8 km wandel je ongeveer 720 meter omhoog, waarbij je onderweg herders met hun traditionele werk bezig kunt zien. Hoewel de hele weg ernaartoe al een ervaring is, wacht er op de top een nog mooiere belevenis. Vanaf de berg heb je namelijk een fantastisch uitzicht op de Zwitserse Alpen, het meer van Genève en La Gruyère. Hier kun je heerlijk uitrusten onder het genot van wat lekkers bij het restaurant. Om weer terug te keren kun je ook de kabelbaan nemen. 

De mooiste wandelroutes op grote hoogte

Naar de top van Moléson

Duur 3 uur
Hoogtemeters 720 meter klimmen, 240 meter dalen
Afstand 8 km
Startpunt Moléson-sur-Gruyères, Plan Francey
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandel langs vijf bergmeren

Wandelingen langs meren zijn eigenlijk altijd mooi, maar in de herfst geeft het beeld een nog schilderachtigere aanblik. Is het windstil, dan kun je zelfs het bergpanorama in al haar kleuren zien weerspiegelen! Een van de meest bijzondere herfstwandelingen in Zwitserland is die langs vijf bergmeren. In Bad Ragaz neem je de liften naar de Pizolhütte en vanaf dat punt wandel je in ongeveer 10 km langs de Wangsersee, Wildsee, Schottensee, Schwarzsee en Baschalvasee. Niet alleen de uitzichten op de meren zijn adembenemend, ook de panoramabeelden op de Zwitserse bergwereld die aan je voorbij gaan zijn om bij weg te dromen. 

Bekijk de beste wandelingen bij het water

Tocht langs vijf bergmeren

Duur 4:30 uur
Hoogtemeters 640 meter klimmen, 1000 meter dalen
Afstand 10 km
Startpunt Wangs-Pizol (Pizolhütte)
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Vijfmeren wandeling Zwitserland
De Wildsee is een van de vijf bergmeren waar je langs wandelt (Foto: © Switzerland Tourism / Roland Gerth)

Loop in de sporen van wilde dieren

Het ruige, ongerepte landschap van het Zwitsers Nationaal Park vormt een natuurlijke leefomgeving voor verschillende diersoorten en is bovendien bijzonder uitnodigend om te wandelen. Extra leuk is het om op pad te gaan om deze dieren te spotten, terwijl je de natuur van het nationaal park ontdekt. Dit kun je doen met gids, maar je kunt ook zelf de paden volgen. De beste omgeving om dieren te bewonderen in de herfst is Val Trupchun, want vanwege de bronstijd van de herten heb je hier de meeste kans om ze in het wild te zien. In een tocht van een paar uur wandel je door de bergen en bossen van het park en kun je edelherten, gemzen, steenbokken, marmotten en roofvogels in hun natuurlijk habitat te spotten. Houd je camera en verrekijker in de aanslag en geniet ondertussen van de prachtige omgeving.

Wandelen en dieren spotten

01 Alp Trupchun

Duur 3 uur
Hoogtemeters 400 meter klimmen, 0 meter dalen
Afstand 9,5 km
Startpunt Prasüras, S-chanf
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

wilde dieren spotten Zwitserland
Het Zwitsers Nationaal Park vormt een leefomgeving voor veel dieren en is prachtig om te wandelen (Foto: © Switzerland Tourism / Mattias Nutt )

Wandel door de wijnvelden en combineer het met een proeverij

Een van de herfstwandelingen die je absoluut gedaan wilt hebben is de tocht langs de Terrasses de Lavaux: de Zwitserse wijnroute. De wandeling loopt langs een prachtig uitgestrekt gebied vol wijnvelden en middeleeuwse dorpjes met karakteristieke kerken en gebouwen. In iets meer dan drie uur wandel je door de oranjegekleurde wijngaarden en langs het water, maar het is zeker de moeite waard om er iets langer over te doen en een aantal stops onderweg te maken. Struin door de straten van het eeuwenoude dorp Saint-Saphorin, proef van de regionale wijnen in de wijnkelders en geniet van de indrukwekkende uitzichten op de omgeving. 

Door de wijngaarden van Zwitserland

Volg de route op de Terrasses de Lavaux

Duur 3:15 uur
Hoogtemeters 440 meter klimmen, 420 meter dalen
Afstand 11 km
Startpunt Saint-Saphorin
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wijngaarden Zwitserland
Maak een culinaire route door de prachtigste wijnstreken in Zwitserland (Foto: © Switzerland Tourism / Stephan Engler)

Wandeltocht voor op je bucket list

Een van de meest bijzondere herfstwandelingen in Zwitserland die je gegarandeerd op je bucket list zou willen zetten, is de tocht naar de Creux du Van, een bergcirkel dat zich bijna als eeuwenoud theater presenteert. Na een beklimming van 780 meter kom je op een punt van de rotspartij met waanzinnig uitzicht over de vallei, dat zo'n 150 meter diep is. Een majestueus uitzicht zoals dit is moeilijk te overtreffen. Ook de wandeling zelf is een hele ervaring op zich, want je komt door een diverse natuur, maar ook langs interessante asfaltmijnen die de moeite van het bezoeken waard zijn. 

Zet deze tochten maar op je bucket list

Tocht naar de Creux du Van

Duur 4:35 uur
Hoogtemeters 780 meter klimmen, 780 meter dalen
Afstand 14 km
Startpunt Noiraigue
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandeling Creux du Van
De wandeling naar de Creux du Van is er één voor op je bucket list (Foto: © Switzerland Tourism / Tamara Fehr)


Dit weblog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Zomervakantie tips