Skip to navigation Skip to main content

6 voordelen van een herfstvakantie in Zwitserland

53578 - 6 voordelen van een herfstvakantie in Zwitserland
© Switzerland Tourism / Andreas Gerth

Mysterieuze valleien, diepe kloven, uitgestrekte bossen en een ruig bergdecor, en dat alles gehuld in een kleurenpalet van rood-, oranje- en goudtinten... Dat is een herfstvakantie in Zwitserland. Van alle jaargetijden is het najaar misschien wel het allermooist en dat komt vooral door de prachtige kleuren waarin het land transformeert in deze tijd van het jaar. Alles wordt net even wat romantischer. De wijnen en kazen lijken beter te smaken, de kastelen worden nog sprookjesachtiger en wandel- en fietstochten krijgen een andere dimensie. Er zijn tientallen voordelen van een herfstvakantie in Zwitserland te noemen. Wij noemen er alvast een paar!

Een herfstvakantie in Zwitserland

Hoewel het land van de horloges, chocolade en kaas eigenlijk het hele jaar door prachtig is, wordt dat net even wat versterkt in de herfst. Zodra de zomer voorbij is maken de groene bossen en bergen namelijk plaats voor een roodoranje kleurenspel, iets dat het geheel bijna een magisch tintje geeft. Ben je nog op zoek naar een mooie bestemming voor een vakantie in het najaar, dan kun je Zwitserland op je lijstje schrijven. Omdat het landschap zo ontzettend mooi is kun je hier misschien wel nog heerlijker wandelen en genieten van de uitmuntende gastronomie. En dat is niet het enige... Dit zijn 6 voordelen van een herfstvakantie in Zwitserland !

Alles over een herfstvakantie in Zwitserland

#1. De temperatuur is ideaal

Natuurlijk zijn we dol op warme zomers en gek op koude winters, maar eerlijk is eerlijk: de herfst is ook ontzettend fijn. De temperatuur is dan namelijk ideaal voor het doen van heel veel activiteiten of het maken van bepaalde excursies. Eindeloos wandelen door het schitterende landschap? Je kunt veel meer genieten als het niet snikheet is en bovendien houd je het ook beter en langer vol. Datzelfde geldt voor fietsen. En dat niet alleen, ook het maken van uitstapjes is veel fijner als de temperatuur wat koeler is. De mooiste Zwitserse kastelen bezoeken, of naar een kaasmakerij gaan? De temperatuur in de herfst is er perfect voor: niet te heet, niet te koud, aangenaam en met een beetje geluk een heerlijke nazomerzon!

53578 - spiez herfst zwitserland
De romantische baai van Spiez in de herfst (Foto: © Switzerland Tourism / Andreas Gerth)
De romantische baai van Spiez in de herfst (Foto: © Switzerland Tourism / Andreas Gerth)

#2. Het is overal rustiger

Een groot voordeel van een herfstvakantie in Zwitserland is dat het over het algemeen overal veel rustiger is. Dat is niet alleen fijn bij het maken van bepaalde uitstapjes, maar ook als je de natuur gaat ontdekken tijdens wandeltochten. Zonder hordes mensen is het vooral de serene rust die overheerst en die de omgeving net even wat idyllischer maakt. Extra genieten dus! Bovendien is het fijn als het niet te druk is als je bijvoorbeeld in een van de panoramatreinen stapt, zoals de Glacier Express of de Bernina-Express. Ontspannen reizen door het hele land langs de mooiste panorama-uitzichten die als een beschilderd doek aan je voorbij gaan? Nog beter als het wat rustiger is!

#3. De kleuren van het landschap zijn het allermooist in de herfst

We noemden het al een paar keer, maar eigenlijk kunnen we het niet vaak genoeg zeggen. Want wauw! Wat is het kleurenspel van de natuur toch mooi in het najaar. Groentinten worden verruild voor een gouden gloed en dat geeft het landschap werkelijk een schitterende aanblik. Alleen de vele herfsttinten zijn eigenlijk al een reden voor een herfstvakantie in Zwitserland. Het is het ultieme moment om leuke wandeltochten te maken, de omgeving in je op te nemen, de dagelijkse hectiek te ontvluchten en even helemaal tot rust te komen.

14 geweldige herfstwandelingen in Zwitserland
53578 - wilde dieren zwitserland
Je kunt eeuwig naar dit gekleurde landschap kijken... (Foto: © Switzerland Tourism / Andreas Gerth)
Je kunt eeuwig naar dit gekleurde landschap kijken... (Foto: © Switzerland Tourism / Andreas Gerth)

#4. Meer kans om dieren te spotten

Dat het rustiger én koeler is in de herfstvakantie in Zwitserland, heeft niet alleen voordelen bij het maken van excursies. Ook in de natuurparken vormt het een groot voordeel. Je hebt hierdoor namelijk veel meer kans om dieren te spotten! Als het erg warm is houden dieren zich vaak schuil in de schaduw, maar ook als het drukker is zitten ze vaak verstopt. Op het moment dat de temperaturen dalen en het in de Zwitserse parken rustiger wordt, komen veel dieren tevoorschijn. De kans dat je ze dan tegenkomt is aanzienlijk groter. In het Zwitsers Nationaal Park leven talloze diersoorten, zoals lynxen, herten, vossen, steenbokken, gemzen en zelfs bruine beren. Houd je verrekijker en camera in de aanslag en probeer ze te spotten tijdens je wandeltocht.

Bewonder de dieren in hun natuurlijke leefomgeving in Zwitserland
53578 - wilde dieren zwitserland (1)
Verschillende dieren houden zich verscholen in de Zwitserse natuur (Foto: © Switzerland Tourism / Andre Meier)
Verschillende dieren houden zich verscholen in de Zwitserse natuur (Foto: © Switzerland Tourism / Andre Meier)

#5. Alle activiteiten zijn net wat meer bijzonder

De zomer is voorbij, de winter is in aantocht en het gehele landschapsbeeld verandert. Je ziet de natuur bijna voor je ogen transformeren. Dat maakt eigenlijk het doen van alle activiteiten in de bergen net even wat meer bijzonder. Of je nu tijdens de herfstvakantie in Zwitserland wilt wandelen, op de fiets wilt stappen, unieke steden en dorpjes wilt bezoeken of uitstapjes gaat maken naar bijzondere bezienswaardigheden... Eigenlijk wordt door de gekleurde herfstomgeving alles net even wat meer bijzonder.

#6. Zwitserland is romantischer dan anders

Zwitserland is een schitterende bestemming voor een herfstvakantie vol romantiek. Het Alpenland kent een lang verleden en daarvan zijn nog talloze tekenen te zien, zoals in de oude steden waar je sprookjesachtige kastelen en kloosters kunt bezoeken. Bovendien gaat in het najaar de zon eerder onder en zorgt deze zonsondergang op mooie dagen voor een prachtig kleurrijke hemel en adembenemende uitzichten. Onder een toneel van een goudglanzend landschap, vormt dat een nog romantischer geheel...

Kleurrijke herfsttips voor een vakantie naar Zwitserland
53578 - kastelen zwitserland
De kastelen in Zwitserland worden nog mooier als ze omringd zijn door herfstkleuren (Foto: © Switzerland Tourism / Philipp Haefeli)
De kastelen in Zwitserland worden nog mooier als ze omringd zijn door herfstkleuren (Foto: © Switzerland Tourism / Philipp Haefeli)


Dit weblog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.