Skip to navigation Skip to main content
1015090
© Switzerland Tourism / Jan Geerk

Herfstvakantie in Zwitserland: een belevenis voor al je zintuigen

De groene kleur van de kilometerslange naaldbossen maakt plaats voor goudtinten, de bergwereld wordt in een roodoranje jasje gestoken en er hangt een romantische gloed over het landschap… De herfsttinten van Zwitserland verrassen je in allerlei opzichten! Van geweldige wandelingen door een fraaie natuuromgeving en het ontdekken van dieren in het wild, tot een culinaire fietstour langs de beste wijnregio’s en het bezoeken van indrukwekkende kastelen. Eén ding is zeker, een herfstvakantie in Zwitserland verveelt nooit. Benieuwd waarom juist deze bestemming zo bijzonder is in het najaar? Dit kun je in de herfst allemaal beleven in Zwitserland!

Beleef een herfstvakantie in Zwitserland

Van alle jaargetijden is de herfst het kleurrijkste en misschien wel het mooiste seizoen in Zwitserland. De smaken, kleuren en stilte lijken intenser te zijn dan anders. De omgeving wordt gesierd in allerlei tinten rood, oranje, geel en goud en vormt een schitterend kleurenspel voor welke activiteit dan ook. Of je nu het liefst heerlijke wandelingen maakt of op de fiets stapt, een treinreis wilt maken door de majestueuze bergomgeving of wilt genieten van de lekkerste Zwitserse seizoensgerechten… Een herfstvakantie in Zwitserland is uniek op heel veel manieren! Waarom dat zo is en wat je hier allemaal kunt beleven tijdens een vakantie in het najaar? Dit zijn een aantal van de leukste activiteiten en beste tips tijdens de herfst in Zwitserland!

Ontspan aan het water in Zwitserland

Wist je dat Zwitserland ongeveer 6% van de zoetwaterreserves van het Europese continent bezit? Veel van de bekende grote rivieren, waaronder de Rhône, de Rijn, de Ticio en de Inn hebben er hun oorsprong. Geen wonder dat je nooit ver van het water bent!

Poschiavo Rhaetische Bahn Bij Weissensee C ST Jan Geerk
© Switzerland Tourism / Jan Geerk

De mooiste panorama-treinreizen door Zwitserland

Een treinreis was nog nooit zo bijzonder als in Zwitserland, en dan met name in de herfst. Het beeld van de rode Zwitserse trein die zich over het spoor door de mooiste bergpassages slingert, is alom bekend. De Grand Tour of Switzerland is dè ultieme treinreis voor genieters. Tijdens deze 8-daagse reis wordt er ruim 1280 km spoor afgelegd, waarbij geen tunnel, pas of brug geschuwd wordt. Een must voor iedereen die van het berglandschap houdt. Voor kortere treinreizen zijn panoramatreinen zoals de Bernina Express en de Glacier Express echte aanraders. Geniet van een tour in een van de panoramatreinen en verwonder je de gehele weg over de adembenemende aanzichten die als een schilderij aan je voorbijflitsen. Vrijwel alle Zwitserse bestemmingen in deze special zijn met de trein bereikbaar!

Ristorante Al Ritrovo C ST Giglio Pasqua
© Switzerland Tourism / Giglio Pasqua

Ga op culinaire tour door Zwitserland

Zwitserland heeft een heel eigen eetcultuur, die veel verder gaat dan raclette. De herfst biedt traditioneel allerlei heerlijks op de Zwitserse menukaart dat anders is dan je in de zomer of winter aantreft. Proef regionale, herfstige seizoensproducten zoals geroosterde kastanjes, wild, pompoen, paddenstoelen en zelfs truffels. En geniet daarbij van een van de heerlijke wijnen uit de Zwitserse wijngaarden. Je hoeft er niet eens voor naar een sterrenrestaurant, want zelfs in de berghutten staat dit heerlijks op het menu.

1015105
© Switzerland Tourism / Andreas Gerth

Bezoek de Zwitserse wijngaarden

De enorme uitgestrekte wijngaarden zijn bijzonder uitnodigend en vragen om ontdekt te worden. De wijnbelevenissen zijn ontzettend uitgebreid. Proeverijen, wijnsafari’s, bike & wine, wandelingen door de wijnvelden en meer… Als fijnproever kun je een culinaire herfstvakantie beleven in Zwitserland en genieten van de beste producten uit de regio. Aanrader: bezoek eeuwenoude kastelen midden in een wijnregio, zoals Château d'Aigle in Vaud.

Alle wijnbelevenissen
Ascona Castagnata Kastanjefestival 2 C ST Jan Geerk
© Switzerland Tourism / Jan Geerk

Proef de heerlijkste seizoensgerechten

Heisse maroni, ofwel gepofte kastanjes, hebben een typische, zoete en nèt iets verbrande geur die maar moeilijk te weerstaan is. Kijk eerst hoe ze op de lokale markt worden bereid en eet ze daarna warm uit een papieren zakje. Zoet, romig, nootachtig. Het zijn net als de bijzondere kazen, de pompoengerechten, paddenstoelen en truffels echte Zwitserse herfstspecialiteiten!

Zwitserse herfstspecialiteiten proeven
Zermatt Bikers Voor Matterhorn C Zermatt Tourismus Pascal Gertschen
© Zermatt Tourismus / Pascal Gertschen

Fietsen door de bontgekleurde natuur van Zwitserland

Een andere manier om het idyllische bergdecor te verkennen tijdens een herfstvakantie in Zwitserland is door op de fiets te stappen. Met de e-bike kun je in Zwitserland moeiteloos hele regio’s verkennen. Daarvoor zijn de leukste fietsroutes aangelegd, die je langs de mooiste plekjes brengen. Nog even voor de eerste sneeuw de bergen op? In Evolène in Wallis fiets je omhoog naar de Alp Chemeuille, waar de Eringerkoeien vandaan komen. Langs het water fietsen kan o.a. in Unterterzen in kanton St. Gallen, waar een culinaire rit rond het Walenmeer is uitgezet. Tussen de wijnranken doorfietsen kan ook, en wel in Mendrisiotto in Tessin, dat ook wel het Toscane van Zwitserland wordt genoemd. Hier kun je een ‘bike & wine’-tocht maken, waarbij een tussenstop voor een wijnproeverij vanzelfsprekend is inbegrepen.

Wereldnatuurerfgoed Jungfrau-Aletsch
© Switzerland Tourism / Christian Perret

UNESCO Werelderfgoed in Zwitserland

De natuur in Zwitserland is onbetwist buitengewoon mooi. Ook de verschillende dorpen en steden zijn een lust voor het oog. Niet voor niets zijn tal van Zwitserse locaties inmiddels tot UNESCO werelderfgoed uitgeroepen. Het gebied Jungfrau-Aletsch in de kantons Bern en Wallis is het eerste wereldnatuurerfgoed. Maar ook bijvoorbeeld de oude beukenbossen in Tessin en in Solothurn, de binnenstad van Bern en de burchten en kastelen in Tessin staan op de werelderfgoedlijst. In de herfst wordt al dat fraais in een warm gouden licht gezet, wat het extra prachtig maakt om te zien.

1015107
© Switzerland Tourism / Roland Gerth

Bezoek de mooiste natuurparken van Zwitserland in de herfst

Het landschap in al haar herfsttinten beleven? Bezoek een natuurpark! Op deze plekken wordt er alles aan gedaan om de natuur de natuur te laten. Ongerepter kan dus bijna niet. Door het hele land liggen schitterende plekken vol bossen, kabbelende beekjes, wild stromende rivieren en een ruig toneel van bergen. Ze vormen een natuurlijke leefomgeving voor tal van diersoorten. Ga je wandelen in de natuurparken van Zwitserland tijdens de herfstvakantie? Er valt een wereld aan flora en fauna te ontdekken!

Flims Slaapiglo C ST Nicola Fuehrer
© Switzerland Tourism / Nicola Fuerer

Slapen in de Zwitserse natuur

Overdag kun je lekker buiten van de herfstsfeer, kleuren en geuren genieten. Bij het invallen van de avond wacht het haardvuur in je knusse accommodatie en is het tijd voor een goed boek of een fijne serie en die heerlijke fles wijn die je op de boerenmarkt hebt gekocht. Wat denk je van een comfortabele kamer in een luxe hotel of in een kleinschalige villa aan de bosrand? Wie weet scharrelt er bij het wakker worden wel een eekhoorn of ree langs je kamerraam. In de herfst zijn veel accommodaties beschikbaar en liggen de prijzen duidelijk lager dan in het hoogseizoen. Zo slaap je gegarandeerd heerlijk tijdens je verblijf!

Kies voor een duurzame herfstvakantie in Zwitserland

Zwitserland is met het dichte spoorwegnet, de aanplant van nieuw bos, de schone lucht, het heldere water en alle recyclinginitiatieven een van de koplopers wat betreft duurzaamheid. Daarom biedt Zwitserland Toerisme tips om je herfstvakantie op een verantwoorde manier in te vullen. Van reizen met de trein in plaats van met de auto tot het steunen van lokale ondernemingen door het kopen van handgemaakte souvenirs: met bewuste keuzes maak je jouw herfstvakantie in Zwitserland nèt weer een beetje duurzamer.

Deze special is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme