Skip to navigation Skip to main content

5 Zwitserse specialiteiten die je alleen in de herfst kunt proeven

Flims Wandelen
© Switzerland Tourism / Nicola Fuehrer

Wie van lekker eten en bijzondere smaakbelevingen houdt, vindt in Zwitserland de ideale bestemming voor een herfstvakantie in de bergen. Geen enkel ander seizoen in Zwitserland brengt namelijk zo veel volle, rijke smaken en geuren op tafel als de herfst. Zoete vruchten, knapperige noten, pompoenen, paddenstoelen en wild horen net zo bij de herfst als de roodgele bladeren op de bosbodem en de tintelfrisse lucht.

In Zwitserland smaakt de herfst puur en zuiver

Zittend bij het haardvuur in een berghut, met uitzicht op de besneeuwde drie- en vierduizenders, smaakt een vers bereide maaltijd natuurlijk al geweldig. Kies je daarbij voor een echte Zwitserse herfstspecialiteit, dan is de ervaring helemaal top. De volgende gerechten vind je alleen in het najaar op de menukaarten. Reden genoeg voor een herfsttrip naar Zwitserland!

Wild in de Zwitserse gastronomie

In de herfst staat in Zwitserland wild op het menu, want de herfst is het jachtseizoen. Van berghut tot sterrenrestaurant, overal wordt gebraad van everzwijn en ree geserveerd. Soms ook specialiteiten van ander wild zoals gemzen en steenbokken, patrijzen en watersnip. Zo kun je bij Restaurant Stiva Veglia in Schnaus wild-ravioli eten en is de wildterrine van Restaurant de la Croix d’Ouchy in Lausanne een klassieker. Vaak is de gastheer zelf jager, wat garandeert dat het vlees supervers is.

Hier eet je bijzondere wildgerechten in de herfst in Zwitserland >

ST0069971
© Zwitserland Toerisme

De herfst is paddenstoelentijd

Wie geen vlees eet, vindt in de herfst in Zwitserland een rijk aanbod aan vleesvervangers in de vorm van paddenstoelen op het menu. Boleten, cantharellen, eekhoorntjesbrood en hoorn-van-overvloed of doodstrompetten kunnen nu volop worden geplukt en bieden een rijke, geurende dis. Wat denk je van boletenrisotto bij Albergo Ristorante Centovalli in Tegna-Ponte Brolla, ragout van doodstrompetten bij Gasthof Neuhüsli in Langenthal of paddenstoelcarpaccio bij Casa Casutt in Ilanz? Bij Gasthaus zur Fernsicht in Heiden worden paddenstoelen zelfs in de desserts verwerkt! Bij restaurant Hornberg in Saanenmöser kun je een wandeling met gids maken om zelf eetbare bospaddenstoelen te leren vinden.

Hier eet je de meest verfijnde paddenstoelengerechten in Zwitserland >

Truffels op tafel

Wie van truffels houdt, hoeft niet naar Italië of Frankrijk af te reizen. In Zwitserland worden in de herfst namelijk graag lokale zomer- en herfsttruffels op de menukaart gezet. De chefkok van restaurant La Perla in Pieterlen bereidt ze op de klassieke wijze met rigatoni of tagiolini en is een van de weinige chefs die ze ook zelf zoekt. In het gerenommeerde Stucki restaurant in Bazel kun je een gerst-met-prei creatie met witte truffel eten, bij Restaurant du Jura in Chevroux rundertartaar met foie gras en witte truffels. En bij dr Egge – das Restaurant in Muttenz proef je de intense smaak van de witte Alba truffel in de huisgemaakte carne cruda van kalfsvlees maar ook in de polenta.

Nog meer restaurants in Zwitserland waar je heerlijke truffelgerechten kunt eten >

Ristorante Al Ritrovo C ST Giglio Pasqua
© Switzerland Tourism / Giglio Pasqua

Eindeloze pompoenvariaties

Vanaf september staan in Zwitserland de gezellig dikke, oranje-gele pompoenen op de kraampjes langs de weg. Dat betekent maar één ding: zeker tot aan Halloween zul je overal in de restaurants pompoenspecialiteiten tegenkomen, en die gaan heel wat verder dan alleen pompoensoep. Zo eet je bij Brasserie Obstberg in Bern een heerlijke pompoenrisotto met schijfjes Belper Knolle, een rauwmelks hard kaasje met kruidige smaak, en worden er bij Landgasthof Bären in Utzenstorf zoetzure pompoen-pickles geserveerd bij de kabeljauw met champagnesaus.

Ook bij deze restaurants eet je in Zwitserland bijzondere pompoengerechten >

Kleurrijke duindoorn- en frambozenspecialiteiten

Niet alleen langs onze kust maar ook in de Zwitserse bergen, op 1600 meter hoogte in de Prättigau, groeit de stekelige duindoornstruik met de oranje bessen! Door de groei op hoogte is de Zwitserse duindoorn extreem robuust en sterk van smaak. Bij sterrenrestaurant Memories in Bad Ragaz is het een favoriet seizoensingrediënt. Als lichtoranje elixer wordt het in gerechten gebruikt in plaats van citroensap. Ook in het kleine dorp Campascio, ten zuiden van Brusio, draait alles om lokale bessen. Hier worden met veel liefde bessen en steenvruchten gekweekt, die tot aromatische vruchtensappen, siropen en azijn worden verwerkt. In de herfst zijn het frambozen die met de hand worden geoogst en tot jams verwerkt. Tijdens de Berry Tour Campascio kun je de bessenvelden en boomgaarden bezoeken en de producten proeven.

Zwitserse risottorijst

We hebben in dit blog al een paar keer risottovariaties genoemd. Wist je dat er in Zwitserland zelf ook risottorijst groeit? In het kanton Ticino (Tessin), in de buurt van Ascona, ligt een ware risottodelta, daar waar de Maggia in het Lago Maggiore uitmondt. In gastronomisch restaurant Locanda Barbarossa dat midden in de delta staat, wordt de ‘Loto’ risotto die in de delta groeit, gecombineerd met de heerlijkste wijnen.

Lees meer over risottoteelt in Zwitserland >

Swiss Rainkiss Poncho2 Sjoerd Bracke R5SG4999
© Sjoerd Bracké

Swiss Autumn: de regenponcho voor echte Zwitserland liefhebbers

Als je in de herfst op pad gaat, blijf je onder alle herfstomstandigheden droog met de "Swiss Autumn" regenponcho. Deze bijzondere regenponcho van Rainkiss is gemaakt van 100% gerecyclede plastic flessen en bedrukt met een motief van bergen in warme tinten. Koop de ‘Swiss Autumn’ regenponcho en je krijgt 20% korting op je volgende reis naar Zwitserland. Met een speciale code kun je bovendien korting krijgen bij het boeken van online hotels, treinkaartjes en andere activiteiten. De code is geldig tot 30 november 2023.

Deze weblog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Zomer Esther

Over Esther

Bergwandelen is bij Esther met de paplepel ingegoten, maar de liefde is pas echt ontstaan tijdens een beklimming van de Zugspitze. Elke zomer keert ze daarom terug naar de bergen zodat ze weer omgeven kan worden door wat ze een 'paradijselijk' decor noemt.