Skip to navigation Skip to main content

De 10 mooiste watervallen in de Alpen

52324 - De 10 mooiste watervallen in de Alpen (2)

Watervallen zijn al mooi om te zien, maar watervallen in de Alpen zijn helemaal indrukwekkend. Het bulderende water in een prachtige bergomgeving zorgt voor een bijna magisch spektakel. Het is dan ook niet zo gek dat je uren kunt blijven kijken naar het water dat van grote hoge naar beneden dendert. Je vindt tal van mooie watervallen in de Alpen. Bij sommigen kun je naar de top wandelen of met een bootje heel dichtbij komen. Hoe groot of klein de waterval ook is, het beeld verveelt nooit. Daarom vind je in dit weblog een lijstje van de 10 mooiste watervallen in de Alpen.

Watervallen in de Alpen

Op een warme zomerdag zorgen de watervallen in de Alpen voor de nodige verfrissing. En gelukkig voor ons is er aan water geen gebrek in de bergen, want alleen al in Oostenrijk vind je ruim 700(!) watervallen. Van groot en indrukwekkend zoals de Krimmler Wasserfälle tot de kleine watervalletjes die je tegenkomt tijdens je wandeling.  Het verhaal gaat zelfs rond dat de druppeltjes die in het rond stuiven een genezende werking zouden hebben. Door het inademen van deze kleine waterdruppeltjes worden je luchtwegen gereinigd en worden stress-symptomen verminderd. Een prachtig natuurspektakel dat nog goed is voor je gezondheid ook, een win-win situatie dus!

#1. De Mürrenbach waterval

Het Zwitserse plaatsje Lauterbrunnen, gelegen in het Lauterbrunnendal, dankt haar naam aan de vele bronnen die het dal heeft. De letterlijke vertaling van Lauterbrunnen is 'Louter bronnen', niet zo gek als je weet dat er in het dal maar liefst 72 watervallen te vinden zijn. Eén daarvan is de Mürrenbach waterval, die zonder meer zijn plek heeft verdiend in dit lijstje van mooiste watervallen in de Alpen. De Mürrenbach waterval ontspringt boven het dorpje Mürren en stort over een rotswand ruim 750 m naar beneden. Dit maakt het de hoogste waterval van Zwitserland.

#2. De Krimmler Wasserfälle

Misschien wel de bekendste watervallen in de Alpen zijn de Krimmler Wasserfälle, en dat is niet zonder reden. Ze liggen op de grens van Tirol en het Salzburgerland en het zijn de hoogste gefaseerde watervallen van Europa. Het water valt hier in drie fases in totaal 380 m naar beneden. Vanaf onderaan is het al een spectaculair gezicht, maar je kunt bij de Krimmler Wasserfälle helemaal omhoog lopen naar het begin. Deze wandeling duurt zo'n 1,5 uur en onderweg kom je verschillende uitzichtpunten tegen waar je even kunt pauzeren en genieten van dit bijzondere natuur fenomeen.

52324 - krimmler wasserfalle mooiste watervallen alpen (2)
De Krimmler Wasserfälle behoren tot de bekendste en populairste watervallen in de Alpen

#3. De Rötbach Wasserfall

In het zuiden van Duitsland, tegen de grens met Oostenrijk ligt het Berchtesgadener Land. Eén van de hoogtepunten van deze regio is de smaragdgroene Königssee. Dit prachtige meer trekt jaarlijks veel bergliefhebbers en dat is niet zo gek ook. Aan de oostoever van het bergmeer vind je de Rötbach Wasserfall, een van de hogere watervallen in de Alpen én de hoogste van Duitsland. Het water stort hier van een hoogte van 470 m de Königssee in.

#4. De Reichenbachwaterval

Eén van de hoogste watervallen van de Alpen ligt in het Zwitserse kanton Bern. Vlak bij het dorpje Meiringen stort de Reichenbachwaterval zo'n 250 m naar beneden, waarvan het water maar liefst 90 m vrij naar beneden valt. Dat wil zeggen dat het water niet over rotsen naar beneden stroomt. Leuk feitje: deze waterval speelt een rol in de Sherlock Holmes-boek The Final Problem (1893). Schrijver Arthur Conan Doyle liet het hoofdpersonage Holmes zijn eigen dood in scène zetten op het uitzichtplatform van de waterval.

#5. De Stuibenfall

Elke deelstaat van Oostenrijk heeft natuurlijk een 'eigen' hoogste waterval. In Tirol is dat de Stuibenfall bij Umhausen-Niederthai in het Ötztal. Dit is een van de watervallen in de Alpen met een lange geschiedenis. De Stuibenfall is ruim 10.000 jaar geleden ontstaan toen het ijs uit de IJstijd begon te smelten. Omdat de gletsjers zich terugtrokken, ontstond er een ruig landschap met afgebrokkelde hellingen en vallende stenen. Doordat het landschap hier continu in beweging was, werden bergstroompjes geblokkeerd en ontstonden er watervallen. Zo is ook de Stuibenfall ontstaan: door de blokkade van een riviertje in het Horlochdal ontstond de Stuibenfall. Langs de waterval is een netwerk van trappen (700 treden!) en paden aangelegd, waardoor je tegenwoordig de waterval ook van dichtbij kunt bekijken.

52324 - de stuibenfall in het otztal (2)
De Stuibenfall in het Ötztal

#6. De Hérisson watervallen

Ook liefhebbers van Frankrijk kunnen genieten van al het moois dat vallend water te bieden heeft. In de Franse Jura vind je de Hérisson watervallen, die sinds 2002 onder beschermd natuurgebied vallen. In totaal zijn het zeven watervallen, waarvan het water over een afstand van 3 km ruim 250 m omlaag stroomt. Om dit spektakel te kunnen zien, moet je wel een aardige inspanning leveren. Via een wandeling van zo'n 3 uur, 7,4 km heen en terug, kun je ze alle zeven bewonderen.

#7. De Cascades de Sautadet

Andere spectaculaire watervallen in de Franse Alpen zijn de Cascades de Sautadet (Sautadet Falls in het Engels). Deze watervallen zijn een bijzonder natuurverschijnsel in een unieke omgeving van kalkstenen rotsen. Tel daar het oorverdovende gebulder van het water bij op en je snapt waarom deze hoog op het lijstje van vakantieganger staan. Het water lokt je uit voor een frisse duik, maar dit wordt afgeraden vanwege de sterke stroming. Toch wagen vele vakantiegangers zich wel aan een duik, ondanks de vele waarschuwingen.

#8. De waterval van Nàrdis

Ook de waterval van Nàrdis in het Italiaanse Val di Genova is het bezoeken meer dan waard als je hier op vakantie bent. Val di Genova, een vallei in de Italiaanse provincie Trentino, is bekend door de vele watervallen die je hier vindt. De waterval van Nàrdis is één daarvan. Deze is zo'n 130 m hoog en ontspringt direct bij de Presanelle gletsjer. Je kunt de waterval te voet bereiken vanuit de berghut Nardis da Carisolo.

52324 - watervallen in de alpen waterval van nardis (2)
Na een heerlijke wandeling word je getrakteerd op dit prachtige uitzicht op de watervan van Nàrdis. (Foto: © Pixabay.com, sferrario1968)
Na een heerlijke wandeling word je getrakteerd op dit prachtige uitzicht op de watervan van Nàrdis.  (Foto: © Pixabay.com, sferrario1968)

#9. De Cascate del Serio

De Cascate del Serio zijn met 315 m hoogte de hoogste watervallen van Italië en de op één na hoogste watervallen van Europa. Je vindt ze in de Bergamo Alpen, boven Valle Seriana. Echter, deze waterval ligt het grootste gedeelte van het jaar stil. Zo'n vijf keer per jaar wordt de dam in Lago Barbellino geopend, waardoor het water vrij naar beneden kan kletteren. Op deze momenten is de waterval open voor publiek en kunnen mensen genieten van dit indrukwekkende gezicht. Ieder jaar worden de openingsdata van tevoren bekend gemaakt.

#10. De Engstligen watervallen

De laatste, maar zeker niet de minste in het lijstje van watervallen in de Alpen zijn de Engstligen watervallen. Deze 600 m hoge watervallen zorgen voor een uniek natuurspektakel vlakbij het Zwitserse Adelboden Je kunt ze per bus bereiken of in zo'n 1,5 uur lopend vanuit Adelboden. 's zomers leidt een wandelpad je vanaf Unter dem Birg langs de watervallen omhoog naar de Engstligenalp. Daarnaast gaan er ook eenvoudigere wandelpaden langs de watervallen of kun je ze aanschouwen vanuit de Engstligenalp lift. Echte berggeiten kunnen zich wagen aan de klettersteig Chägligang die ook direct naast het water loopt. Deze klettersteig heeft niet zo'n hele hoge moeilijkheidsgraad, waardoor hij geliefd is bij jong en oud!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.