Skip to navigation Skip to main content

6 unieke wellnesservaringen in de herfst in Zwitserland

Iseltwald Hot Tug 1
© Switzerland Tourism / André Meier

Zwitserland biedt de mooiste plekjes om helemaal tot rust te komen. Voor veel mensen speelt water daarbij een grote rol. Natuurzwembaden, hottubs met uitzicht op de bergen of zelfs ijszwemmen, je vindt het allemaal in het kleine land met de imposante bergen. De herfst is met de kleurenpracht een ideaal jaargetijde om een bezoek aan Zwitserland te brengen en deze unieke ‘nature spa’s’ te ervaren. Dit zijn onze zes favorieten:

Hot Pot midden in de bergen in Uri

In het Etzlidal, een zijdal van het Maderanerdal in kanton Uri, vind je op 2052 meter hoogte een hot pot bubbelbad, bij de Etzlihut. Deze hut wordt beheerd door de Zwitserse alpenvereniging (SAC), en is het vertrekpunt voor prachtige bergwandelingen door de Uri Alpen. De hut is tot eind oktober de perfecte bestemming voor een 2-daagse trektocht vanuit Bristen, want je kunt er overnachten. Bij de overnachting is een heerlijk diner én het gebruik van de hot pot inbegrepen. Wie wil er nu niet ’s avonds hoog in de bergen vanuit die hot pot met een drankje in de hand naar de sterren kijken?

Nature Spa Projacks Deceleration Oasis
© Switzerland Tourism / Elena Schmid

Hot Tug in de Brienzersee

Nog mooier dan een hot pot, is de Hot Tug. Hij is half boot, half badkuip en je kunt ermee op de Brienzersee bij Interlaken dobberen. In de Hot Tug zit je in water van 38 graden warmte, terwijl om je heen de (ijs)koude Brienzersee klotst. Er is plek voor maximaal 6 ‘opvarenden’. De Hot Tug is met een elektrische motor uitgerust, dus je hoeft niet bang te zijn dat je niet meer aan de oever terugkomt. En het water blijft lekker warm, doordat het tussentijds met een houtkacheltje wordt opgestookt.

Iseltwald Hot Tug 2
© Switzerland Tourism / André Meier

Melkwei-bad in een kaastobbe bij de Rigi

Midden in de unieke natuur, op 20 minuten wandelen van Rigi Kulm, waan je je even Cleopatra: als je dobbert in een bad van melkwei in de voormalige kaastobbe. Ook in de buitenwhirlpool en de alpensauna is het goed toeven, want je hebt er prachtig uitzicht op de bergen. Deze wel heel bijzondere wellness-ervaring vind je bij Alp Chäserenholz in Rigi Kulm, te bereiken met de tandrandbaan vanuit Vitznau of Arth-Goldau. Na afloop kun je er overnachten en ’s morgens genieten van een heerlijk vers ontbijt met tal van alpenspecialiteiten.

Finse natuursauna aan het Vierwoudstedenmeer

In Ennetbürgen aan het Vierwoudstedenmeer staat een als sauna ingericht tiny house bij strandbad Buochs. Deze privésauna, die door de Zwitsers liefdevol ‘Schwitzchastä’ (zweetkist) wordt genoemd, wordt op hout gestookt en biedt plaats aan maximaal 6 personen. Er is geen elektriciteit of water, maar wel waanzinnig uitzicht op de Alpen! Afkoelen na je saunagangen doe je op typisch Finse wijze: met een dappere sprong in het ijskoude water van het Vierwoudstedenmeer.

Nature Spa Projacks Deceleration Oasis 2
© Switzerland Tourism / Elena Schmid

Tip! Blijf je langer bij het Vierwoudstedenmeer?

In de saunaboot kun je vanuit het nabijgelegen Kastanienbaum het Vierwoudstedenmeer zelf op! De boot tuft met 8 pk zelfstandig door het water, terwijl jij heerlijk opwarmt in de houtgestookte sauna. Maak in 4 uur een langzaam rondje over het meer of leg aan in een baaitje en geniet van de stilte en de rust op het water.

Luxe spahotels voor de herfst

Minder avontuurlijk, maar wel net zo luxe, dat zijn de vele heerlijke spahotels die Zwitserland rijk is. Van een massage voor een extra ontspannende nachtrust tot een meerdaags retreat voor lichaam en geest, bieden ze alles wat je je op wellness-gebied kunt wensen.

Sauna Boat Vierwoudstedenmeer Luzerne
© Saunaboot GmbH

Wellness-bestemming Leukerbad

De Romeinen wisten de weg naar Leukerbad al te vinden. De natuurlijke waterbronnen in het dorp, dat goed beschut ligt in een zijdal in Wallis, zijn al eeuwen bekend om hun heilzame werking. Niet voor niets is deze plaats een van de bekendste wellnessbestemmingen van Zwitserland. Alpentherme Leukerbad is het grootste alpine thermaalbad van Europa. De 10 bassins zijn gevuld met verwarmd thermaal water, dat zeer mineraalrijk is en daardoor vitaliserend werkt. Regendouches, massagestralen, whirlpools en een natuurgrot maken de wellness-beleving helemaal compleet.

Alpentherme Leukerbad
© Switzerland Tourism

Swiss Autumn: de unieke regenponcho voor Zwitserland liefhebbers

Alle wellnessbelevenissen in deze blog zijn geschikt voor alle weersomstandigheden. De herfst kan immers soms onstuimig zijn! Met de "Swiss Autumn" regenponcho van Rainkiss blijf je onder alle herfstomstandigheden droog, als je dat wilt. Deze prachtig vormgegeven poncho is gemaakt van 100% gerecyclede plastic flessen en bedrukt met het ‘Swiss Autumn’ motief van bergen in warme tinten. Beleef de Zwitserse herfst met al je zintuigen! Koop de ‘Swiss Autumn’ regenponcho en krijg 20% korting op je volgende reis naar Zwitserland. Met een speciale code kun je online hotels, treinkaartjes en andere activiteiten boeken en korting krijgen. De code is geldig tot 30 november 2023.

Swiss Rainkiss Poncho2 Sjoerd Bracke R5SG4999
© Sjoerd Bracké

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Zwitserland Toerisme.

Zomer Esther

Over Esther

Bergwandelen is bij Esther met de paplepel ingegoten, maar de liefde is pas echt ontstaan tijdens een beklimming van de Zugspitze. Elke zomer keert ze daarom terug naar de bergen zodat ze weer omgeven kan worden door wat ze een 'paradijselijk' decor noemt.