Skip to navigation Skip to main content

De leukste kaastours in Zwitserland

53184 - De leukste kaastours in Zwitserland

Als er iets is waar veel Nederlanders echt gek op zijn, dan is het wel kaas. En naast dat een aantal van de beste kazen natuurlijk uit eigen land komen, kunnen ze er in de Alpen ook wat van. Een Alpenland dat onlosmakelijk verbonden is met kaas, is Zwitserland . Kaasfondue, raclette, Älplermagronen of simpelweg een kaasplank: de Zwitsers weten er wel raad mee. Het is dan ook zeker aan te bevelen om tijdens een zomervakantie in Zwitserland een proeverij te doen of een rondleiding te nemen. Daarom zetten we hier een aantal van de leukste kaastours in Zwitserland op een rijtje!

#1. La Maison du Gruyère

De naam klinkt je waarschijnlijk al bekend in de oren, en dat klopt ook: het is een geliefde kaassoort uit de gelijknamige streek Gruyère. Een bezoek aan de fabriek inclusief proeverij tijdens een vakantie in Zwitserland is dan ook absoluut de moeite waard! Tijdens de tour door het ‘huis’ waar de kaas wordt gemaakt beleef je een unieke ervaring waarbij je helemaal mee wordt genomen in alles dat met kaasproductie te maken heeft. Niet alleen zijn verschillende elementen die bij de productie horen te zien, te ruiken en te horen, ook zijn er interactieve spelletjes te doen en mag een proeverij uiteraard niet ontbreken. Je kunt de kaas in de verschillende fases van het rijpingsproces proeven om het verschil te merken in kaas dat zes, acht of tien maanden gerijpt is.

#2. Schaukäserei Alpenzeller

Bij deze kaasfabriek in Stein, Sankt Gallen, krijg je een bijzonder kijkje achter de schermen bij de gehele productie van een van de pittigste kaassoorten uit Zwitserland. Niet alleen kun je de kaaskelder bewonderen en leert de kaasmaker je meer over welke kruiden er gebruikt worden om de kaas zo pittig te maken, ook kun je zelf aan de slag. Je kunt hier namelijk zelf een mix maken van de vele verschillende kruiden, die je uiteindelijk mee naar huis kunt nemen. Als afsluiting geniet je van je favoriete kaassoort in het restaurant of koop je je lievelingssmaak in de winkel en neem je wat mee voor later. Bovendien is het extra leuk voor kinderen om een bezoek te brengen aan het bijbehorende Maestrani’s Chocolarium, waar het mogelijk is om een rondleiding te krijgen in de chocoladefabriek.

#3. Kaasproeverij in de grot van Kaltbach

Niet ver van de stad Luzern kun je de lokale kaas proeven op de meest unieke locatie: in een grot. Nog geen half uur verwijderd van de stad, midden in een ongerept Zwitsers landschap, ligt een klein dorpje waar zich de Kaltbach grot bevindt. Tijdens de tour ontdek je meer over de geschiedenis en zie je hoe de kazen goed liggen te rijpen, voordat ze klaar zijn om te eten. De locatie waar de kazen bewaard worden hebben een uniek effect op de smaak, dankzij het koude klimaat in de grot. Na de begeleide rondleiding door de grot is het tijd om de kaas te gaan proeven onder het genot van een drankje en kun je je eventueel tegoed doen aan een romige, traditionele Zwitserse kaasfondue

53184 - kaasfondue zwitserland

#4. Kaas- en wijnproeverij op een boot

Een bijzondere ervaring is de kaas- en wijnproeverij tijdens een boottocht op het meer van Zürich. Tijdens deze tocht word je niet alleen beloond met prachtige uitzichten van het landschap waar je langs vaart, ook worden je smaakpapillen goed verzorgd. Een echte kenner geeft je informatie over typische Zwitserse kazen en wijnen en laat je proeven van drie verschillende soorten kaas en zes bijbehorende wijnen. De tocht duurt anderhalf uur en er is gelegenheid om, voor degenen die behoefte hebben aan meer lekkere delicatessen, aansluitend te lunchen direct aan het meer.

#5. Kaastour in het Justistal

De unieke kaastour in het Justistal is verbonden met een heerlijke natuurwandeling. Deze tour begint al ’s morgens vroeg bij het bezoekerscentrum van het dorp Beatenberg. Middels een prachtige wandeling in de morgendauw door de vallei vanuit het dorp richting Sigriswil, arriveer je bij de berghut. De typisch Zwitserse boerenhut is het plekje waar de lokale melkboer met zijn ‘Chäschessi’ de kaas maakt. Eenmaal daar wordt er een rondleiding gegeven en laat de melkboer je alle kneepjes van het vak zien. Uiteraard wordt de tour afgesloten met het enige echt belangrijke: het proeven van de kaas. Je geniet gezamenlijk van een ontbijt met uitzicht op de kleurrijke omgeving, inclusief verse kaas uit de regio. Een authentiekere proeverij als deze, bestaat niet.

53184 - kaasboer zwitserland

#6. Käserei Engelberg

De productie van de traditionele kaas uit de regio van Engelberg vindt plaats in een klooster en is alleen al daarom het bezoeken waard. De koeien grazen hier op grote hoogte en dat zorgt ervoor dat de melk over een andere smaak beschikt, en geeft een aparte twist aan de kaas die ervan gemaakt wordt. Naast de rondleidingen die er gegeven worden, kun je genieten van diverse kaasspecialiteiten met uitzicht op de indrukwekkende bergtoppen in de omgeving. Ook zijn er in de kaaswinkel van de makerij speciale raclette-benodigdheden te koop. Daarnaast is het mogelijk om een workshop te volgen en kun je proeven van zes verschillende kaassoorten. En iedereen die wil genieten van een kruidige kaasfondue of kaas- en worstplank in de buitenlucht, is bij deze kaasmakerij aan het juiste adres. Op vakantie naar Engelberg?

Ben jij al eens in een kaasmakerij in Zwitserland geweest? Laat het ons weten op een van onze social kanalen!

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.