Ontdek de Gruyère: prachtige bestemming voor een wintervakantie (zonder ski’s)

Ontdek de Gruyère: prachtige bestemming voor een wintervakantie (zonder ski’s)

4 januari 2019

door Joanne in Bestemmingen

Als je in de winter naar de bergen wilt denkt iedereen dat je gaat skiën. Maar dat hoeft helemaal niet. Ook zonder ski’s kun je je prima vermaken. In de kerstvakantie ligt er nog niet overal sneeuw. In de lagere gebieden kun je dan prachtig wandelen. Een onbekend gebied in Zwitserland is de Gruyère. We kennen het allemaal van de kaasfondue, maar het is ook een ideaal gebied voor een winter-zonder-ski-vakantie.

Streek Gruyère

De Gruyère ligt tussen Bern en Lausanne. Als je vanuit Nederland via Basel naar het meer van Geneve of de Franse Alpen rijdt dan passeer je eerst het Duitstalige Emmental en de plaatsen Oberbipp en Niederbipp. Als je vervolgens voorbij Oberwangen en Niederwangen bent, beland je in de Gruyère. Vlak bij het plaatsje Bulle ligt het meer van Gruyère, niet veel verder ligt het plaatsje zelf. Een klein gehucht rond een middeleeuws kasteel.

Kasteel van Gruyère

Het plaatsje Gruyère word gedomineerd door een kasteel boven op de heuvel, dat de streek overziet. Het is gebouwd in de middeleeuwen. Rond het kasteel staan huisjes met houtsnijwerken kozijnen, een pleintje met grove keien en een waterput. Er zijn restaurants met kaasfondue en warme chocolade, winkeltjes met Merengues de Gruyère en een kerkje met een kerststal. Het plaatsje oogt als een live kerstmarkt, waar je rondslentert op weg naar het kasteel. Het kasteel zelf is een museum, met kleurrijke kamers vol muurschilderingen, houten meubilair en oorlogsattributen. Rond het kasteel kun je kortere en langere wandelingen maken, met uitzicht op de omliggende heuvels.

Centrum van het dorp Gruyère

Wandeling rond het meer

Het Lac de la Gruyère oogt op de kaart als een langgerekt en overzichtelijke vlakte. Maar in de praktijk kronkel je erom heen en is een wandeling afwisselend. Op slechts enkele punten kun je met de auto bij het meer komen en parkeren. De rondwandeling die wij deden is een rondje om de zuidzijde van het meer, van zo’n 13 kilometer lang. Aan de oostzijde gaat het flink op en neer. Telkens maar een (paar) tiental meter, maar wel steil met trappen omhoog en weer naar beneden. Al met al leg je de gehele wandeling wel 300 hoogtemeter af. De westzijde is een stuk vlakker, maar ook afwisselend met strandjes en bospaadjes.

Cailler Chocoladefabriek

De chocoladefabriek van Cailler, van het overkoepelende Nestlé, ligt in het dorpje Broc, aan de zuidzijde van het meer. Als je rond het meer wandelt beland je hier ineens in de drukte. Een grote parkeerplaats en zelfs bussen die uitgeladen worden. In het museum kun je een rondwandeling volgen en een proeverij ondergaan. Er is ook een rijkgesorteerde fabriekswinkel, met een hele muur vol chocoladerepen in alle smaken die er maar zijn. Voor een beker warme chocolademelk kun je het museumcafé induiken. Er zijn enige kortingen, maar reken niet op goedkope chocolade.

Verschillende chocoladerepen bij Cailler

De Moleson

De Moleson is de huisberg van de Gruyère. In de zomer kun je hier rodelen en wandelen. In de winter is er een klein skigebiedje. Hier vind je een handvol skiliftjes en pistes. Zijn de sneeuwomstandigheden goed, dan neem je het treintje omhoog. Na een drankje in het restaurant, slee je dan door het bos weer naar beneden. Op weg naar een kaasfondue met echte Gruyère.

De Gruyère is een aanrader in de winter, maar ik kom hier ook graag terug om de Moleson in de zomer op te kunnen.

Zomervakantie tips