Wandelen in Nederland: restaurants met een berghutten-gevoel

 © Bospavilioen de Berenkuil Schoorl 
Haast een echte berghut in Nederland

9 maart 2020

door Joanne in Wandelen

Zijn er berghutten in Nederland? Nou, nee, geen echte natuurlijk. Maar er zijn zeker leuke restaurants/hutten, die de sfeer uitademen van een echte berghut. Vanuit de hut, kun je de huisberg bedwingen, die net om de hoek ligt. Sommige restaurants zijn oud en ogen traditioneel. Anderen zijn modern of hip. Net als echte berghutten dus. In dit blog vind je 8 hutten, voor een kopje koffie en een prachtige wandeling over Nederlandse ‘bergen’.

#1. ‘t Berghuis - Amerongse Berg

Deze theetuin heeft veel te bieden: een heerlijk terras, een speeltuin én een bergschuur. Bij lekker weer, weet iedereen ‘t Berghuis te vinden. Pannenkoeken eten, voor of na de wandeling. Voor kinderen kun je hier zelfs bolderkarren huren. Vanuit ‘t Berghuis wandel je naar de top van de Amerongseberg. Je wandelt over statige lanen met uitzicht over de polder en een blik op Kasteel Amerongen. 

Wandelen langs berghutten in nederland: 't Berghuis Amerongse Berg
't Berghuis bij Amerongen (Foto: © Mini Expedities)

#2. Berenkuil - Schoorlse Nok

In de duinen van Schoorl ligt, verstopt in een kuil, café de Berenkuil. Een echte ouderwetse hut. De glacékoeken verkopen ze niet meer, maar een boterham met hagelslag of pindakaas kun je hier nog steeds krijgen. De Berenkuil ligt vaak in de schaduw, maar dat is vaak best fijn na een wandeling over de hoge duinen rondom. Bedwing vooral de Schoorlse Nok, het hoogste duin van Nederland en ren van het klimduin naar beneden.

#3. Posbank Pavilioen - Posbank

Deze moderne hut is het tegenovergestelde van nummer 2. Open en ruim, met uitzicht over de omgeving. Ook het eten is modern en hip. Vanuit de Posbank maak je prachtige wandelingen waarbij je goed kunt oefenen met hoogteverschillen. Paadjes kronkelen door heide, bos en mul zand, je kunt het zo zwaar maken als je wilt. Het Nederlandse berggevoel wordt niet veel hoger!

Wandelen langs berghutten in nederland
Uitzichten en heuvels op de Posbank (Foto: © Mini Expedities)

#4. Hunehuis - Havelterberg

Het hunehuis ligt in het natuurgebied het Holtingerveld. In deze ‘berghut’ kun je ook overnachten. Het is een omgeving met hunebedden, esdorpen, heidevelden en bossen. Vanaf de hunebedden loop je omhoog de Havelterberg op. En gek genoeg, benoemd Staatsbosbeheer de weides op de berg, bergweides. Hier heerst een microklimaat met bloemen en planten die je in de bergen terug kunt vinden. Grazende kuddes schapen houden de weide in stand. 

#5. Boscafe Hijgend Hert - Plateau van Vijlen

Vlak bij het boscafé ligt het dorp Vijlen. Vijlen heeft zichzelf uitgeroepen tot 'het bergdorpje’ van Nederland, met de koudst winters en de warmste zomers en bijna het hoogste punt. De Vijlenerbossen liggen op het Plateau van Vijlen, een heuvelrug. Het café zelf ligt op 260 meter hoogte. Het boscafé is bekend door de streekgerechten, lekkere soepen en wildgerechten in het seizoen. Ook kun je hier een heerlijke linzenburger eten. 

#6. Boshuis Drie - Speulderbos en het Solsche Gat

Aan de noordkant van de Veluwe in de buurt van Ermelo ligt Drie. Bij Drie vind je het Boshuis, een oude boerderij met rieten kap. In de omgeving wandel je door het Speulderbos en het Sprielderbos vol met grafheuvels. De omgeving is spookachtig. Hier is nog het oudste stuk aaneengesloten bos van Nederland. Grote beuken in gekke vormen maken het nog meer betoverd. Wandel ook langs het Solsche Gat. Het heet hier niet voor niets het ‘bos met de dansende bomen.’

#7. Woodbrookers - Lochemseberg

In de achterhoek vlak bij de Lochemseberg ligt Landgoedhotel Woodbrookers. In de categorie berghutten, is dit wel een beetje een chique én grote. Maar ja, dat is bij berghutten soms ook. En deze hut, ligt aan de voet van de Lochemseberg. Mooie wandelingen verzekerd. In de hut, kun je luieren in hangmatten op het gazon, genieten van een high tea, of terecht voor een bitterbal.

Wandelen langs berghutten in nederland
Woodbrookers bij de Lochemseberg (Foto: © Mini Expedities)

#8. Theehuis ’t Hooge Erf

In de Vuursche bossen ligt theehuis ‘t Hooge Erf. Een oude boerderij, waar je ook terecht kunt voor een hightea. Toch is de atmosfeer totaal anders dan bij nr. 7. Het is echt een boshuis, met veel hout en het doet nog ouderwets aan. Op zondagmiddag kun je hier terecht voor kaasfondue. ‘t Hooge Erf zelf ligt, zoals de naam al doet vermoeden relatief hoog. Wandelen doe je hier door de Vuursche bossen, van hoog naar laag; van het theehuis naar Lage Vuursche, bijvoorbeeld.

Zomervakantie tips