Hoogste bergen van Europa buiten de Alpen

 © Pixabay 
een serieuze tocht: de triglav

18 januari 2020

door Joanne in Algemeen

De hoogste bergen van Europa liggen natuurlijk in de Alpen. De Mont Blanc, Großglockner en Monte Rosa zijn echter alledrie bergen die je als wandelaar niet zomaar op kunt. Buiten de Alpen liggen hele mooie toppen, die je als wandelaar wel zelf kunt bedwingen. Hier volgt dan ook een lijst van hoge toppen buiten de Alpen. Het is niet een volledige lijst, maar wel allemaal leuk om op te wandelen. Wat zijn nou de hoogste bergen van Europa buiten de Alpen?

Schotland: Ben Nevis

De Ben Nevis is 1345 meter hoog en ligt bij Fort William in de Grampian bergen. Het is een populaire wandeling om naar de top te lopen. De berg is niet hoog, maar je loopt van zeeniveau naar de top. Al met al een flinke tocht. Houdt ook rekening met veel regen en wind, al kun je natuurlijk geluk hebben.

Ben nevis: Hoogste bergen van Europa buiten de Alpen
Ben Nevis torent hoog uit boven Fort William (Foto: © Pixabay)

Griekenland: Olympus

Olympus, de berg van Zeus en andere Griekse goden, is 2917 meter hoog. De berg heeft twee toppen, de hoogste is voorbehouden aan klimmers. Maar de tweede top, Skolio, van 2905 meter is veel makkelijker op te komen. Het is een echte wandelberg. Door te overnachten in een berghut maak je op de topdag een tocht van zo’n 800 hoogtemeters.

Spanje: Mulhacén

De Mulhacén ligt in de Sierra Nevada, de hoge bergen in Andalusië, het zuiden van Spanje. De top is 3479 meter hoog. Er ligt vaak nog sneeuw op de berg en dat maakt het tot een alpiene onderneming. Je moet daar wel voldoende ervaring voor hebben. Ook is het belangrijk dat je goed zicht hebt, anders is het makkelijk te verdwalen.

Mulhacén: Hoogste bergen van Europa buiten de Alpen
Op de Mulhacén ligt vaak nog sneeuw  (Foto: © Pixabay)

Noorwegen: Galdhøppigen

De hoogste toppen van Noorwegen vind je in Jotunheimen, het land van de reuzen. Galdhøppigen is 2469 meter hoog en een populaire wandeling. Het pad is goed gemarkeerd, maar reken op een pittige tocht. 1400 meter stijgen en dalen door alpien terrein.

Galdhøppigen: Hoogste bergen van Europa buiten de Alpen
Naar de top van Galdhoppigen is een pittige tocht  (Foto: © Pixabay)

Zweden: Kebnekaise

De Kebnekaise bestaat uit een noordelijke en zuidelijke top. De noordelijke top is rotsachtig, de zuidelijke heeft een ijskap. De officiële hoogte is 2111 meter op de zuidtop, maar door het smelten van het ijs, lijkt de noordelijke top de hoogste te worden. Er zijn meerdere routes naar de top. De westelijke route is hoofdzakelijk een wandelroute. Er zit echter een passage in, waar moet worden geklauterd. De sneeuw op de de top is vaak ijzig, dan zijn stijgijzers nodig. 

Kebnekaise: Hoogste bergen van Europa buiten de Alpen
Aankomst bij het Kebnekaise Fjällstasjon (Foto: © Mini Expedities)

Wales: Snowdon

De Snowdon is de hoogste berg in Wales. Deze ligt in een ruige omgeving en is 1085 meter hoog. De berg kent vele routes naar de top. Maar je kunt ook met een treintje de top bereiken.

Snowdon: Hoogste bergen van Europa buiten de Alpen
Het spoortreintje op de Snowdon  (Foto: © Pixabay)

Montenegro: Bobotov Kuk

In het noorden van Montenegro ligt het nationaal park Durmitor. Hier liggen de hoogste toppen van Montenegro, wel 48 toppen hoger dan 2000 meter. Deze toppen kun je ontdekken vanuit het stadje Zabljak, met het bergmeer Crno Jezero. De hoogste top is Bobotov Kuk met 2523 meter. Het is een lange, zware wandeling naar de top. De koelte in de bergen is en verademing met de warmte die lager in Montenegro heerst.

Polen (en Slowakije): Rysy

In het zuiden van Polen ligt het Nationaal Park Tatra. Vanuit het stadje Zakopane kun je deze bergen ontdekken. Het hoogste punt van Polen is 2499 meter en ligt op de Rysy. De top van de Rysy is nog iets hoger en ligt net over de grens in Slowakije.

Ook interessant:

Slovenie: Triglav

Het Triglav Nationaal Park vind je in Slovenië en maakt eigenlijk onderdeel uit van de Alpen. Toch wordt deze uithoek van de Alpen minder drukbezocht door Nederlanders dan bijvoorbeeld Oostenrijk en Italië. Waarom eigenlijk? De omgeving is prachtig en de mensen vriendelijk. De Triglav met 2864 meter is voor wandelaars te bereiken.

Triglav: Hoogste bergen van Europa buiten de Alpen
De Triglav in de wolken  (Foto: © Pixabay)

Rusland: Elbrus

De hoogste berg van Europa kan hier natuurlijk niet ontbreken. De Elbrus ligt in de Kaukasus in Rusland en is 5642 meter hoog. In tegenstelling tot voorgaande bergen is deze echt niet als wandelaar te bedwingen. Wil je deze top op, dan zul je dat met een gids moeten doen. Hiervoor moet je je bij een expeditie aansluiten.

Elbrus: Hoogste bergen van Europa buiten de Alpen
De Elbrus is een serieuze expedities!  (Foto: © Pixabay)

Zomervakantie tips