Wandelen Osttirol: naar de Jagdhausalm in Nationaal Park Hohe Tauern

Wandelen in Osttirol naar de Jagdhausalm

9 augustus 2020

door Yvonne in Wandelen

Wandelen in Osttirol, het minder bekende oostelijke deel van Tirol, is zeker de moeite waard! Bijzonder hieraan is dat Osttirol en (West-Tirol) gescheiden worden door Italië en de deelstaat Salzburgerland. Hierdoor is het echt een opzichzelfstaande vakantieregio. En, zoals in elke Oostenrijkse regio, vind je ook verschillende dalen in Osttirol. Wandelen deed ik hier laatst in Nationaal Park Hohe Tauern, in het Defereggental, één van de westelijke dalen. In dit dal vind je één van de oudste almdorpen van Oostenrijk: de Jagdhausalm. Om deze alm te bereiken maak je een mooie, relatief eenvoudige, wandeling. In dit blog lees je alles over deze wandeling. 

Wandelen Osttirol: Parkeerplaats Oberhaus - Jagdhausalm (2009 meter)

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 250 meter
Afstand 13 km
Ondergrond Grindpad, bospad, grindweg
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt wandeling Ostirrol Jagdhausalm: parkeerplaats Oberhaus

De wandeltocht naar de Jagdhausalm staat bekend als één van de mooiste wandelroutes in Nationaal Park Hohe Tauern. Deze wandeling in Osttirol begint bij de parkeerplaats Oberhaus. Verblijf je in Osttirol, dan rijd je eerst met de auto naar deze parkeerplaats. Rijd over de Defereggental Landesstraße richting de Staller Sattel (landgrens met Italië). Bij parkeerplaats Erlsbach sla je rechtsaf. Hier begint de (tol)weg richting de Oberhaus parkeerplaats. De weg is van mei t/m oktober geopend voor auto's, maar let op, niet elke dag. Vanaf half juni t/m september betaal je hier tol. Je kunt de wandeling ook verlengen door aan het begin van de tolweg te parkeren bij parkeerplaats Erslbach-Patsch, of een stukje verderop, bij parkeerplaats Patsch. De laatste parkeerplaats is Oberhaus. 

Over de wandeling naar de Jagdhausalm

  • Bij de parkeerplaats staat een groot herkenbaar bord van het National Park Hohe Tauern. Hier vind je allerlei informatie over de route en omgeving. De wandeling begint voorbij dit bord. Links zie je een brug, welke je oversteekt. Hier wandel je over het wandelpad, links van het water. Wil je de route fietsen of met een kinderwagen afleggen? Dan blijf je rechts van het water en volg je de grindweg.
  • Ongeveer 1/3e van de route is bospad, wisselend van smal naar breed. Je loopt wisselend wat omhoog en omlaag, maar nergens wordt het zwaar. Sommige stukken zijn wat smal.
  • Onderweg kom je hier allerlei informatieborden tegen met leuke informatie over de natuur. Let ook op dat je de hekken overal goed dichthoudt, vanwege de koeien die hier rondlopen.
  • Op 1/3e van de route komt het pad samen met de grindweg, de rest van het pad loopt over de grindweg. Eenvoudig is dat je hier eigenlijk maar één kant op kunt. Vanaf dit punt loopt het pad gestaag omhoog.
  • Op 2/3e van de route is voert er een kort stuk wat steil omhoog. Maar wanneer je boven bent, heb je een prachtig uitzicht over het dal.
  • Na een kwartiertje lopen komt de Jagdhausalm in beeld.
  • Het laatste stuk kun je op 2 manieren wandelen. Of je volgt de grindweg naar de Jagdhausalm of je slaat rechtsaf het wandelpad in. Het wandelpad is korter en mooier te lopen. Hier wordt het pad weer wat smaller en her en der moet je over wat stenen heen klauteren.
  • Vlak voor de Jagdhausalm steek je via een brug het water over. Dan volg je nog 5 minuten het pad, waarna je aan je linkerkant een terras tegenkomt. Doel bereikt!
  • Tip: loop nog een stukje door naar het uitzichtpunt 'Pfauenauge'. Dit punt herken je aan het kruis dat je vanaf het dorp kunt zien. Het pad begint aan de andere kant van het dorp en het is zo'n 10 á 15 minuten redelijk steil omhoog lopen.

Wandelen in Osttirol met een gids

Tijdens het wandelen in Osttirol naar de Jagdhausalm, wandel je door het grootste omheinde dennenbos van Centraal-Europa. Dit bos ligt weer in het Nationalpark Hohe Tauern. Dit nationale park heeft een aantal gidsen in dienst, die alles over het park, de natuur en de dieren weten. Ook kun je samen met een gids naar de Jagdhausalm wandelen. Dit kan op één dag per week, en het meeting point is in St. Jakob im Defereggental. Samen met de gids wandel je naar de alm. Het leuke is dat de gids de route kent, en alles weet te vertellen over de dieren en planten. De tour kost zo'n € 17,- voor volwassenen en € 11,- voor kinderen t/m 14 jaar. 

Meer wandeltips in Osttirol en Nationaal Park Hohe Tauern >

Wandelen Osttirol Nationalpark Hohe Tauern
De wandelroute begint bij dit bord
Osttirol waarschuwingshek dieren
Let op de dieren!
Wandelen Osttirol informatiebord
Onderweg kom je allerlei informatieborden tegen
Wandelen in Osttirol naar de Jagdhausalm
Prachtig wandelen! 
Wandelen in het Defereggental Osttirol
Op sommige stukken is het net alsof je niet in Oostenrijk bent...
Natuurlijke waterbron in Osttirol
Onderweg kom je allerlei waterbronnen tegen
Oudste almdorp Jagdhausalm in Osttirol
Het laatste stukje naar de Jagdhausalm
Stenen huizen van de Jagdhausalm
De huizen van de Jagdhausalm zijn allemaal van steen gemaakt
Uitzichtspunt Defereggental Osttirol Oostenrijk
Uitzichtpunt Pfauenauge bereikt!
Uitzicht op de Jagdhausalm in Osttirol
Uitzicht op de Jagdhausalm vanaf de Pfauenauge

Zomervakantie tips