Skip to navigation Skip to main content
Salzburgerland
© Spalder Media Group

Het SalzburgerLand staat bekend om de diepe, groene dalen en machtige bergtoppen. Je vindt hier Nationaal Park Hohe Tauern, de prachtige hoofdstad Salzburg en tal van andere hoogtepunten. Het SalzburgerLand leent zich uitstekend voor een wandelvakantie voor wandelliefhebbers van alle leeftijden. In dit weblog heb ik 9 hele leuke bestemmingen voor een wandelvakantie in het SalzburgerLand op een rijtje gezet. Uiteraard met een aantal wandeltips.

1. Annaberg-Lungötz: omgeven door het Dachsteinmassief

Annaberg-Lungötz bestaat uit de twee gelijknamige dorpen die samen een gemeente vormen. Beide worden omgeven door het Dachsteinmassief, de Gosaukamm en het Tennengebergte. De natuur wordt gekenmerkt door groene Alpenweides vol met bloemen, puntige rotsen, bossen, stroompjes en meren. Wandelaars vinden hier een divers wandelgebied met meer dan 30 verschillende routes: van mooie dagtochten tot meerdaagse wandelroutes. Er zijn tal van knusse berghutten waar je onderweg kunt genieten van een typisch Oostenrijkse lunch. Annaberg-Lungötz is daarnaast een prima uitvalsbasis voor allerlei bezienswaardigheden (Eisriesenwelt).

Wandeltips: de Kaiserin Sisi Wanderung (13,6 km) en de Heufigurenweg (+/- 4 km).

2. Saalbach Hinterglemm: actie en avontuur

De dorpen Saalbach en Hinterglemm worden eigenlijk altijd samen genoemd. Niet gek, want in de loop der jaren zijn beide steeds dichter naar elkaar toe gegroeid. Wandelaars hebben hier toegang tot ruim 400 km aan wandelpaden van verschillende niveaus. Niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Tijdens het wandelen kun je pauzeren in één van de 40 gezellige berghutten. Aan de ene kant wandel je over de glooiende Pinzgauer Grasberge en aan de andere kant over de puntige rotsen van de Kitzbüheler Alpen. Wandelen kun je in Saalbach Hinterglemm afwisselen met allerlei leuke activiteiten, zoals downhill mountainbiken en canyoning.

Wandeltips: de Saalbach Wander Challenge (3 wandelroutes tussen de 20 en 28 km) en de Baumzipfelweg en Golden Gate Bridge van de Alpen (+/- 5 km).

Wandeling naar de top van de Tristkogel

3. Flachau: een afwisselende vakantiebestemming

Flachau is een langgerekt dorp met een authentieke en gezellige dorpskern. Langs de gehele lengte loopt de rivier de Enns en aan het einde ligt het fijne zwemmeer, de Winklersee. De bergen rondom Flachau reiken tot een hoogte van ongeveer 2000 meter. Het leuke is dat al deze bergtoppen te voet bereikbaar zijn. Zelfs met kinderen. Zomers zijn er meerdere georganiseerde wandelingen waar je aan mee kunt doen. Er zijn allemaal verschillende thema's: bijvoorbeeld culinair, een wandeling naar de top of een wandeling bij zonsopkomst.

Wandeltips: een wandeling bij zonsopkomst naar de Grießenkareck (9,7 km) en voor families met kinderen het Flori's Erlebnispfad (1,9 km).

4. Uttendorf/Weißsee: midden in Nationaal Park Hohe Tauern

Middenin Nationaal Park Hohe Tauern ligt Uttendorf/Weißsee. Uttendorf is een dorp dat tal van mogelijkheden biedt voor een veelzijdige vakantie. Je vindt hier in de buurt meerdere hoogtepunten, waaronder de Grossglockner, Krimmler Wasserfälle en Weißsee. Vanuit Uttendorf zijn tal van mooie wandelingen mogelijk. De natuur doet je keer op keer verbazen en overal wacht weer een nieuw uitzicht. Er zijn individuele wandelingen, maar ook wandelingen met gids of met een ranger in het nationaal park. Toe aan verkoeling na een uitgebreide wandeltocht? Neem dan een duik in de Uttendorfer Badesee, aan de rand van het dorp.

Wandeltips: overnachten in Berghotel Rudolfshütte op 2315 meter hoogte en vanuit hier allerlei wandelingen maken.

Wandelen in Nationaal Park Hohe Tauern

5. Grossarltal: het dal van de Almen

Het Grossarltal is één van de dalen in de vakantieregio SalzburgerLand. De bekendste plaats in het dal is Grossarl. Dit gemoedelijke dorp is vooral geliefd bij gezinnen met kinderen. Niet alleen vanwege de vele activiteiten, maar ook door de aanwezigheid van sport- en recreatiecentrum Gaudi-Alm. Vanwege 40 almen en berghutten staat het Grossarltal ook wel bekend als het dal van de almen. Wandelaars vinden hier ruim 400 km aan goed bewegwijzerde wandelpaden van verschillende niveaus. Allemaal perfect te combineren met een lekkere lunch.

Wandeltips: een aantal of alle 31 etappes van de Salzburger Almenweg en een wandeling met ranger in Nationaal Park Hohe Tauern.

6. Grossglockner Hochalpenstrasse: de bekendste bergpas

De bekendste bergpas van Oostenrijk is de Grossglockner Hochalpenstrasse. Jaarlijks rijden duizenden toeristen over de pas om te genieten van de natuur, het uitzicht op de Grossglockner (3798 meter) en Pasterze gletsjer. De route is maar liefst 48 km lang en bereikt een maximale hoogte van 2571 meter. Onderweg passeer je 12 tussenstops met wandelroutes, themawandelingen, tentoonstellingen en uitzichtpunten. Het uitzicht is keer op keer indrukwekkend.

Wandeltips: een wandeling bij het Fuscher Lacke op 2.262 meter hoogte en de Gamsgrubenweg.

Meertje boven op de Grossglockner Hochalpenstrasse
© Spalder Media Group

7. Saalfelden Leogang: heerlijk ontspannen

Saalfelden Leogang heeft alles in huis voor een gevarieerde wandelvakantie. Je vindt hier een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van verschillende niveaus. Samen goed voor ruim 400 km. Er zijn meerdaagse wandelroutes mogelijk, maar ook allerlei mooie dagtochten. Houd je wel van een dansje? Bezoek Saalfelden Leogang dan tijdens het Jazzfestival Saalfelden. De 44e editie vindt dit jaar plaats van 22 t/m 25 augustus en er zijn meer dan 55 verschillende concerten.

Wandeltips: de Saalachtaler rondweg (75 km, 6 etappes) en een wandeling bij zonsopkomst.

8. Wagrain-Kleinarl: in alle rust genieten

Niet ver van Flachau, in het Kleinarltal, liggen de dorpen Wagrain en Kleinarl. In alle rust kun je hier genieten van de natuur. In de buurt van Wagrain liggen 6 bergmeren. Stuk voor stuk de moeite van een bezoekje waard. Wagrain en Kleinarl zijn beide onderdeel van de 'Oostenrijkse Wandeldorpen'. Dat betekent onder andere dat er wekelijks begeleide wandelingen worden georganiseerd. Natuurlijk kun je ook op eigen houtje op pad gaan. Tip voor families: breng ook een bezoek aan Wasserwelt Wagrain en de Grafenberg.

Wandeltips: een wandeling naar of vanaf de Jägersee en de Schüttalmweg (12,3 km).

Uitrusten bij een waterval in de buurt van Wagrain

9. Wildkogel-Arena: ruim 1000 km aan wandelroutes

De dorpen Bramberg en Neukirchen vormen samen de Wildkogel-Arena. Met ruim 1000 km aan wandelroutes is dit een wandelwalhalla voor menig wandelaar. Je kunt te voet het wandelgebied van de 2224 meter hoge Wildkogel verkennen, maar ook dat van Nationaal Park Hohe Tauern. Ook voor families is de Wildkogel-Arena een fijne bestemming. Je vindt hier tal van wandelingen voor het hele gezin. En na afloop? Dan breng je natuurlijk een bezoekje aan Avonturenland Kogel-Mogel. Tip: op vertoon van je gastenkaart kun je gratis buggy's, draagzakken en wandelschoenen lenen.

Wandeltips: de Smaragdweg voor families en de Panoramaroute vanaf het bergstation van de Wildkogelbahn.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.