Skip to navigation Skip to main content

7 kersttradities in Oostenrijk

Kerst Alpen 5
© Spalder Media Group

Vrolijk kerstfeest! Gezellig met z’n allen aan het kerstontbijt, cadeautjes uitpakken en ’s avonds lekker gourmetten. Het is een tafereel dat bij ons vandaag in veel huizen plaatsvindt. In Oostenrijk hebben ze ook zo hun tradities tijdens kerst. Veel gebruiken zijn van generatie op generatie doorgegeven en worden nog altijd levendig gehouden. In dit weblog hebben we 7 kersttradities in Oostenrijk op een rijtje gezet.

1. Christkindl

In Oostenrijk gelooft men op veel plekken niet dat de kerstman de cadeautjes komt brengen, maar dat Christkindl, het kind van kerst, hiervoor verantwoordelijk is. Op kerstavond gaat hij door het sleutelgat de huizen binnen om de cadeautjes onder de boom achter te laten. Een andere traditie is dat kinderen uit de hele wereld een brief kunnen sturen naar Postamt Christkindl in Steyr, Öberosterreich. Sinds 1950 zijn er meer dan 70 miljoen verlanglijstjes en tekeningen naar dit adres gestuurd. Antwoord krijgen de briefschrijvers ook, in de vorm van een brief met een speciale kerstzegel.

2. Een kerstmarkt bezoeken

In Oostenrijk worden jaarlijks tal van kerstmarkten, of beter gezegd Christkindlmarkten, georganiseerd. Overal in het land vind je kleinere en grotere verzamelingen van stalletjes waar Glühwein, lokale gerechtjes en souvenirs worden verkocht. Ook worden er vaak kerstliederen gezongen en is er vermaak voor jong en oud.

Kerstmarkt
© Spalder Media Group

3. Lebküchen en Zelten bakken

In veel Oostenrijkse gezinnen worden er in de aanloop naar kerst gezamenlijk koekjes gebakken. Een zoete lekkernij die in Tirol zeer populair is, is ‘Zelten’. Dit is een soort kerstbrood dat bestaat uit brooddeeg, gedroogde vruchten en noten. Wat ook tijdens deze periode veelvuldig wordt gemaakt is ‘Lebkuchen’. Dit is een soort gekruide, gevulde taaitaai dat al bestaat sinds de Middeleeuwen.

4. Boze natuurgeesten verdrijven

Op sommige plekken in Oostenrijk komen in de aanloop naar kerst ‘kloppers’ langs. Hierbij trekken mannen die zijn verkleed als herder of waard van huis naar huis om de zoektocht van Jozef en Maria met liederen na te spreken. Het geloof achter deze traditie is dat de boze natuurgeesten verdreven worden. Ook de welbekende Krampus, de Oostenrijkse metgezel van sinterklaas, trekt in december luidruchtig door de straten om kwade geesten te verdrijven.

Krampus1
© Spalder Media Group

5. Rauchnächte

Ook op een andere manier probeert men in Oostenrijk onheil af te wenden. Tijdens de vier ‘Rauchnächte’, op 21 december, 25 december, 31 december en 5 januari, loopt het gezin met een pan vol wierook door het huis. Deze traditie staat in het teken van de bescherming van het huis tegen onheil en ziektes.

6. Stille nacht, heilige nacht zingen

Als er één kerstlied veel wordt gezongen in Oostenrijk, dan is het wel ‘Stille nacht, heilige nacht’. Dit lied werd in 1818 voor het eerst in het Salzburgerland gezongen en is inmiddels in meer dan 40 talen vertaald. Sinds 2011 staat ‘Stille nacht’ op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kerstkraampjes
© Spalder Media Group

7. Kerststal maken

Wie wel eens in de decembermaand op vakantie is geweest in Oostenrijk, weet dat er overal kerststallen staan. Ze zijn er in tal van soorten en maten, van oriëntaals geïnspireerde kerststallen tot Tiroler kribbes die Jezus een geboorteplaats in een Tiroler stal geven. De inwoners van de Oostenrijkse dorpen maken de kerststallen veelal zelf en ze worden van generatie op generatie doorgegeven.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.